Οι εργοδότες δεν θα πρέπει να απαιτούν από τις εργαζόμενες τους να φορούν παπούτσια με ψηλά τακούνια ή να βάφονται, ανέφεραν Βρετανοί βουλευτές σε έκθεσή τους, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τις γυναίκες από τον ενδυματολογικό κώδικα που προάγει τις διακρίσεις μεταξύ των δύο φίλων.
Οι επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου που είναι αρμόδιες για την αποδοχή αιτημάτων και για ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και την ισότητα ανακοίνωσαν ότι ο σεξιστικός ενδυματολογικός κώδικας εξακολουθεί να είναι κάτι διαδεδομένο στη Βρετανία, ενώ το υπάρχον νομικό πλαίσιο δεν προστατεύει επαρκώς τις γυναίκες από τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας.
Οι επιτροπές αυτές ξεκίνησαν έρευνα για τον ενδυματολογικό κώδικα μετά την αίτηση που υπεβλήθη πέρυσι από την Νίκολα Θορπ, μια εργαζόμενη που της ζητήθηκε να επιστρέψει σπίτι της επειδή δεν φόρεσε ψηλά τακούνια στον χώρο εργασίας της.
«Δεν αρκεί ο νόμος να είναι ξεκάθαρος επί της αρχής, πρέπει επίσης να εφαρμόζεται πρακτικά», τόνισε η Έλεν Τζόουνς, επικεφαλής της Επιτροπής Αιτημάτων.
«Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να δεχθεί ότι έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο νόμος εφαρμόζεται στην πράξη όπως και στη θεωρία», πρόσθεσε.
Εκατοντάδες γυναίκες παραπονιούνται ότι υποφέρουν από πόνους και μακροχρόνιες ζημιές επειδή φορούν ψηλά τακούνια στη δουλειά τους επί ώρες, ενώ άλλες καταγγέλλουν ότι αναγκάστηκαν να βάψουν ξανθά τα μαλλιά τους, να φορούν αποκαλυπτικά ρούχα και να εφαρμόζουν συνέχεια το μακιγιάζ τους, αναφέρει η επιτροπή.
Τα μέλη της επιτροπής κάλεσαν την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο, αν αυτό είναι απαραίτητο, ώστε να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά οι εργαζόμενες από τις διακρίσεις βάσει του φύλου τους και να αυξήσει σημαντικά τις ποινές για τους εργοδότες που αψηφούν τον νόμο.
Η αίτηση της Θορπ με την οποία ζητούσε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταστήσει παράνομο για τους εργοδότες να μπορούν να ζητούν από τις εργαζόμενες να φορούν ψηλά τακούνια στη δουλειά έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 150.000 υπογραφές και θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο στις 6 Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ