«Οι φίλοι μου χάθηκαν στο Μάτι. 102 συνάνθρωποί μας χάθηκαν, σε μία πυρκαγιά με ένα μέτωπο. Στις τωρινές πυρκαγιές, δεν υπήρξε νεκρός, παρά το γεγονός πως τα μέτωπα ήταν πολλαπλά. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Πολιτική Προστασία που λειτούργησε με σχέδιο. Δεν είναι αυτονόητες οι εκκενώσεις, θέλουν οργάνωση και σχέδιο. Όσα μας υποσχέθηκαν το 2019, έγιναν πράξη, και επανερχόμαστε στην κανονικότητα». Αυτά δηλώνει στο Liberal ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Πληγέντων Ραφήνας, Πέτρος Φράγκος.
Ο ίδιος σημειώνει πως είναι λογικό να υπάρχει θυμός για τις περιουσίες που χάθηκαν, όμως αυτές ξαναφτιάχνονται. Οι ανθρώπινες ζωές δεν επανέρχονται και αυτό οφείλεται στην άμεση επέμβαση της πολιτείας. «Έζησα το κάψιμο συνανθρώπων μου. Η Μαραθώνος είχε κλείσει. Ο νόμος Παρασκευόπουλου, έκανε πλημμέλημα τον εμπρησμό. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανύπαρκτος μετά τη φωτιά στο Μάτι και τη Ραφήνα. Μόνο προπαγάνδα έγινε, στοχοποιώντας μας για -δήθεν - αυθαίρετα. Καταπάτησαν πέντε ΦΕΚ, ενώ τα περισσότερα ακίνητα ήταν εντός σχεδίου» σημειώνει ο ίδιος.
Σε ερώτηση για το αν έγιναν πράξη όσα υποσχέθηκε το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντώντας τους πυρόπληκτους, ο ίδιος απαντά πως «πράγματι έγιναν πράξη. Η περιοχή έχει αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα». Ποιες οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν για τις αποζημιώσεις και πόσο χρονοβόρες είναι; «Νομίζω πως πλέον οι διαδικασίες θα είναι πιο γρήγορες. Στην αρχή πρέπει να κάνουν τις αυτοψίες οι μηχανικοί, να ελέγξουν τα σπίτια. Υπάρχουν τρεις σημάνσεις, η πράσινη για ελαφρές ζημιές, η κόκκινη για όσα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και η κίτρινα για όσα έχουν ζημιές» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει πως «οι διαδικασίες θα είναι λογικά πιο γρήγορες τώρα. Όσοι κάτοικοι έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, δηλαδή την αυτοψία των μηχανικών, τότε πρέπει να την καταθέσουν στις αρχές έγκαιρα στον τομέα αποκατάστασης. Επομένως, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα βήματα από τους πληγέντες και να οργανωθούν με Επιτροπές για να παρακολουθούν τις διαδικασίες».