«Ανατροπή τώρα» είναι ο τίτλος της διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας, ο οποίος «αποδίδει πλήρως το επίκαιρο πολιτικό στίγμα και τον άμεσο διακριτό πολιτικό στόχο μας, σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία» όπως επισήμανε ο επικεφαλής της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της, σημειώνοντας ότι: Απευθύνεται για διάλογο και συνεργασία σε όλες τις αριστερές και αντιμνημονιακές δυνάμεις για τη συγκρότηση του ευρύτερου δυνατού αριστερού, ριζοσπαστικού, πατριωτικού, δημοκρατικού αντιμνημονιακού μετώπου.
Η διακήρυξη, ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, είναι μέρος μιας συνολικής πολιτικής παρέμβασης, που έρχεται σε συνέχεια της προγραμματικής και στο πλαίσιο της προετοιμασίας του κόμματος για την Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Από σήμερα τίθεται σε ανοικτό διάλογο με τα μέλη, τα κινήματα και τον κόσμο της Αριστεράς, ώστε μετά από συνολική επεξεργασία να διαμορφωθεί η τελική πολιτική ταυτότητα της ΛΑΕ. Απαντά σε θέματα συγκυρίας και μέλλοντος και σε τρία καίρια ερωτήματα: γιατί; με ποιους; και πώς; θα γίνει η ανατροπή.
Η Λαϊκή Ενότητα, σημείωσε, ως νέος μετωπικός πολιτικός φορέας, διαθέτει πλέον ένα καινούργιο σχέδιο αντίστασης και ανατροπής της μνημονιακής τάξης, για τη σωτηρία της χώρας. «Γεννηθήκαμε το καυτό καλοκαίρι του 2015, αντιτιθέμενοι στους εκβιασμούς των δανειστών», σημειώνεται στη διακήρυξη. «Μόνο ένας πραγματικός λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να καθυστερήσει και να ματαιώσει τα αντιλαϊκά μέτρα. Δεν υπάρχει λύτρωση χωρίς προσπάθεια και σύγκρουση».
Με αφετηρία τη Διακήρυξη ο κ. Λαφαζάνης απηύθυνε πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας σε όλες τις αριστερές δυνάμεις και ιδιαίτερα προς το ΚΚΕ, το οποίο κάλεσε «να εγκαταλείψει επί τέλους τις αντιενωτικές και διχαστικές λογικές στους λαϊκούς αγώνες και τον πόλεμο ενάντια στις άλλες αριστερές δυνάμεις».
Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστήριξε ότι με τις επιλογές της «οδηγείται στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας» και ότι μπροστά στη διπλή κρίση, οικονομική και προσφυγική, «απόδειξε την αποτυχία της».
Η χώρα μας, προσέθεσε, με ευθύνη της ΕΕ, ζει έναν οικονομικό και κοινωνικό εφιάλτη και έχοντας μετατραπεί σε οικονομικό-κοινωνικό πειραματόζωο «δεν έχει καμία άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τολμηρούς δρόμους, τους οποίους υποδεικνύει η Διακήρυξη μας». Πρέπει, τόνισε, να ανατρέψει τη μνημονιακή αιχμαλωσία και στη βάση ενός σχεδίου παραγωγικού μετασχηματισμού με σοσιαλιστικό ορίζοντα, να φύγει αμέσως από την Ευρωζώνη, να συγκρουστεί με το κατεστημένο της ΕΕ και να προχωρήσει στη συγκρότηση σε νέες βάσεις εθνικού νομίσματος και εθνικής νομισματικής πολιτικής με αποκλειστικό προσανατολισμό την ανάπτυξη, τη ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια στην οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την κοινωνική πολιτική.
Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «μεταλλαγμένη νεομνημονακοή», «ξεπούλησε τις αρχές και τις ιδέες της Αριστεράς. Και προσέθεσε ότι δεν αποτελεί απάντηση η εναλλαγή της από την παράταξη της οποίας ο αρχηγός είναι «ο κατεξοχήν εκφραστής των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, της διαπλοκής και του γερμανικού κατεστημένου Κυρ. Μητσοτάκης», ούτε και η Οικουμενική για την οποία «γίνονται διεργασίες παρασκηνίου αφού τρέμουν τις εκλογές», τις οποίες, όπως σημείωσε, η ΛΑΕ είναι η μόνη δύναμη που δεν τις φοβάται και πρωτοστατεί σε αυτήν την κατεύθυνση.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι θα ασκήσει βέτο στην ΕΕ για το προσφυγικό, ο Παν. Λαφαζάνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με την πρόταση της για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών «λειτούργησε ως πολιτικό βαποράκι του Αλέξη Τσίπρα» γιατί αυτό το συμβούλιο «μπορεί να αποτελέσει το προεόρτιο διεργασιών για να πάμε σε οικουμενική μνημονιακή κυβέρνηση» [...] για την οποία, «εργάζονται μετά πάθους από καιρό τώρα ο Βασίλης Λεβέντης, είναι ο μόνος ρόλος που έχει η Ένωση Κεντρώων στην πολιτική ζωή», αλλά «υποστηρίζουν μανιωδώς» και η κ. Γεννηματά και ο κ. Θεοδωράκης, ενώ «οι Τσίπρας, Μητσοτάκης παίζουν το ρόλο του "τραβάτε με και ας κλαίω"». Ο επικεφαλής της ΛΑΕ εκτίμησε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση, σκοντάφτει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού ο οποίος «δεν θέλει να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία, και βεβαίως δεν είναι εύκολο για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στηρίξει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα.»
Σε ό,τι αφορά το βέτο ανέφερε ότι έπρεπε να είχε τεθεί, πιο πριν και να είναι δεσμευτικό για τα ανοικτά σύνορα στην Ευρώπη και την αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε ευρωπαϊκές χώρες.
Κλείνοντας το θέμα ο κ Λαφαζάνης τόνισε: «Η μετατροπή της Ελλάδας σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων και μεταναστών δεν ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού αλλά ούτε και σε αυτά που πρέπει να γίνουν με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες».
Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν επίσης τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας Μαρία Μπόλαρη (πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), Παναγιώτης Σωτήρης, Παναγιώτης Μαντάς και Δημήτρης Σαραφιανός, υπό τον συντονισμό του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΛΑΕ Αλέκου Καλύβη. Παρέστησαν, επίσης οι πρώην βουλευτές και στελέχη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος και Στάθης Λεουτσάκος, ο Αντώνης Νταβανέλος κ.ά. μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και της Γραμματείας της ΛΑΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ