Π. Παυλόπουλος: Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών

Π. Παυλόπουλος: Η ΕΕ και η Τουρκία πρέπει να τηρήσουν τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών

«Tο δουλεμπόριο δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την Ευρώπη και από την Ελλάδα φυσικά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος αναφερόμενος στους παράνομους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας και ιδίως από την Τουρκία, κατά την συνάντησή του με τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη οι παράνομοι μετανάστες να γυρίσουν στις χώρες από τις οποίες κατάγονται ή στις χώρες εκείνες από τις οποίες ξεκίνησαν για να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των ελληνικών συνόρων.

«Εκεί υπάρχουν υποχρεώσεις των εταίρων μας και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί εάν ρίξει κανείς μια ματιά στις διατάξεις του Συμφώνου για την Μετανάστευση και το ''Ασυλο, θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν συμφωνίες επανεισδοχής και η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να κάνει και εκείνη ως ΕΕ, συμφωνίες επανεισδοχής, γιατί άλλη η πίεση της ΕΕ και άλλη η πίεση κάθε κράτους μέλους. Δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη στο φαινόμενο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας είπε: «Και μιλώ ευθέως για την Τουρκία. Είναι γνωστό πώς έρχονται οι παράνομοι μετανάστες από την Τουρκία. Είναι γνωστό πως δεν υπάρχει κανενός είδους έλεγχος από την πλευρά των τουρκικών αρχών, οι οποίες δεν σέβονται τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν. Εδώ, πρέπει οι Εταίροι μας να κινητοποιηθούν, αν μη τι άλλο για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και σ'' αυτό πρέπει να σας πω ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει καμία υποχώρηση». Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του κράτους αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι ο Δήμος Αθηναίων είναι εκείνος, που κατά καιρούς, και ιδίως σήμερα, αντιμετωπίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα.

«Επισημαίνω ότι και στον τομέα αυτόν, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των παράνομων μεταναστών είναι αρχή μας, και την αρχή αυτή την τηρούμε. Αλλά πρέπει, επαναλαμβάνω, να λήξει αυτή η ιστορία, η οποία πλήττει την Δημοκρατία μας και τον Πολιτισμό μας. Γιατί, όπως ξέρετε, το δουλεμπόριο - και μιλάω ευθέως με όρους που είναι αυστηροί μεν αλλά απολύτως ανταποκρινόμενοι στην πραγματικότητα - δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό από την Ευρώπη και από την Ελλάδα φυσικά», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον κ. Καμίνη τόνισε ότι η σημερινή τους συνάντηση συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και είναι αυτονόητο ότι η αντιπροσωπευτική Δημοκρατία έχει ως πυλώνα στήριξης τα δικαιώματα του ανθρώπου. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την σύγχρονη αντιπροσωπευτική Δημοκρατία είναι η συρρίκνωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και ιδίως των κοινωνικών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλουμε να τα υπερασπιστούμε», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι γνωρίζει τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος ιδίως στο ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι βάση της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Αυτό το Σύμφωνο μας δεσμεύει όλους μας και εμάς και τους εταίρους μας. Αυτό το Σύμφωνο κάνει μια σημαντική διάκριση. Στην παράγραφο 4 καθορίζει το καθεστώς των Προσφύγων και στην παράγραφο 2 το ζήτημα των παράνομων οικονομικών μεταναστών. Σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, υπάρχει αυτή η αυξημένη αναγκαία προστασία που δείχνει και το επίπεδο του πολιτισμού της Ευρώπης, ο οποίος κατάγεται από τον ελληνικό πολιτισμό. Εκεί η Ελλάδα έκανε τα πάντα, έκανε το χρέος της, με βάση τον πολιτισμό της, την ιστορία της, τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της. Τις έκανε πέραν και πάνω από τις δυνάμεις της σε αντίθεση με άλλους εταίρους στην ΕΕ, οι οποίοι δεν έδειξαν την ίδια νοοτροπία αποδεικνύοντας δυστυχώς ότι δεν έχουν ενσωματωθεί πλήρως στο πνεύμα της Ευρώπης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης συμφώνησε απόλυτα με τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας και επισήμανε ότι η διάκριση μεταξύ προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τη μια πλευρά και παράτυπων μεταναστών από την άλλη είναι απολύτως εύστοχη και επιβάλλει διαφορετικού είδους προσπάθειες. Και σε εμάς και στην Ε.Ε.

Όπως τόνισε από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά στην πρώτη θητεία του τον Ιανουάριο του 2011 ήδη αντιλήφθηκε το πρόβλημα που δημιουργούσε στην πόλη η αθρόα ύπαρξη ανθρώπων παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι δεν είχαν και αντικείμενο εργασίας και πρόσθεσε ότι αυτό υποβάθμισε την πόλη σε τρομακτικό βαθμό.

« Και γι''αυτό συμφωνώ απόλυτα με αυτά που είπατε. Και αυτό λέω και εγώ τόσο καιρό: Ότι σεβόμενοι τα δικαιώματα που απορρέουν από την αρχή της ανθρώπινης αξίας, πρέπει κατά τα λοιπά όμως και η Ευρώπη να μας βοηθήσει, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επαναπατριστούν στις πατρίδες τους γιατί εδώ ο προορισμός στον οποίο έχουν έρθει να βρουν δουλειά είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να εκπληρωθεί αυτός ο σκοπός, γιατί βλέπουν ότι ακόμα και για τους ίδιους τους Έλληνες αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα» κατέληξε ο κ. Καμίνης.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον καθηγητή Γεώργιο Μπεχράκη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ