Π. Ρήγας: H Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της

Π. Ρήγας: H Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της

Στο ζήτημα του προσφυγικού και της διαχείρισής του, καθώς επίσης και στη διαπραγμάτευση, αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αρραγής» και ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να συζητάμε περί οικουμενικής κυβέρνησης και εκλογών». Συμπλήρωσε ότι «δεν θα γίνει πραγματικότητα το σενάριο της αριστερής παρένθεσης» και υποστήριξε ότι «οικουμενική κυβέρνηση σημαίνει επαναφορά στο παλιό καθεστώς και διακοπή όλων όσων έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και ενοχλούν πολλούς αυτή τη στιγμή».

«Θα φτάσουμε μέχρι τέλους», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, όσον αφορά στο Προσφυγικό, ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη και σημείωσε πως «κάποιοι δεν κατανοούν ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους, είτε δεν υπάρχουν. Δεν μπορεί να είναι a la carte». Τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει αποδείξει από το καλοκαίρι μέχρι τώρα, που βρέθηκε σε δύσκολη περίοδο λόγω αυξημένων προσφυγικών ροών, ότι έχει αναδείξει τις αξίες που πρέπει να υπάρχουν στην Ευρώπη».

Για το αν υπάρχει στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης το ζήτημα του βέτο, σημείωσε ότι «κανένας δεν δικαιούται να κάνει του κεφαλιού του» και ότι «αν δεν τηρούνται οι κανόνες απ'' όλους στην Ευρώπη, αν δεν κατοχυρωθεί ο υποχρεωτικός διαμερισμός της ευθύνης αναλογικά στα κράτη-μέλη, τότε και η Ελλάδα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντα της».

Ο κ. Ρήγας επέκρινε έντονα τη στάση της Αυστρίας, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο από την πλευρά μιας χώρας με μεγάλη ιστορία, όπως είναι η Αυστρία, να συγκαλεί παρασυσκέψεις για το προσφυγικό θέμα χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας…Είναι ένα θέμαγια το οποίο μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά είναι κοινή ομολογία ότι δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση». Ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά...Ή θα βρισκόμαστε σε μια ένωση με κοινούς κανόνες για όλους που θα τους τηρούμε ή ο καθένας θα προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες αδιαφορώντας για τις συνέπειες», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε, και νομίζω ότι θα υπάρξουν απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση εάν και εφόσον χρειαστεί».

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες του κόμματος: «Όλο το κόμμα είναι σε εγρήγορση, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και φιλοξενίας στους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα μας». Επισήμανε επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες που λαμβάνονται από συλλογικότητες είναι προς την κατεύθυνση της πίεσης, όπως και η αυριανή συγκέντρωση που θα γίνει στην Αυστριακή Πρεσβεία - και προανήγγειλε πρωτοβουλίες για να ενισχυθεί το κίνημα αλληλεγγύης και να απομονωθούν οι σκληρές φωνές οι οποίες δεν θέλουν τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Όσον αφορά στο θέμα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι υπάρχει ένα ζήτημα στις απόψεις μεταξύ ΔΝΤ και θεσμών στην Ευρώπη και πως όμως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία από κανέναν να συνεχίζεται η όποια καθυστέρηση….Μέχρι τώρα, δεν έχουμε δεχτεί καμία παρατήρηση που να τροποποιεί αυτά τα οποία έχουμε προτείνει. Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη όλα όσα είχε δεσμευτεί».

«Έχουμε πει ότι μείωση στις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το πώς μπορεί να γίνει αναδιανομή με ταξικό πρόσημο μέσα στη δυσκολία που έχουμε, τουλάχιστον για τη στήριξη των χαμηλόμισθων και αυτών που έχουν υποφέρει περισσότερο», ανέφερε ο κ. Ρήγας. «Νομίζω σε μια τέτοια κατάσταση, όποιοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα ίσως θα πρέπει να συνεισφέρουν αυτή την περίοδο αν χρειαστεί, αλλά όχι μέσω της περικοπής συντάξεων». Τόνισε ότι «η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι το μεγαλύτερο στοίχημα» και σημείωσε ότι «φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης, είτε μέσα από τις λίστες είτε μέσω των παρεμβάσεων και των ελέγχων που γίνονται σε όλη την παραγωγική διαδικασία». Εστίασε ακόμη στην ανάγκη να υπάρξει φορολογική συνείδηση, ώστε να μην επωμίζονται και βάρη, αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ