«Προγραμματίζουμε ήδη τα αμέσως επόμενα βήματα στήριξης συγκεκριμένων κοινωνικών τομέων, που είχαν δυσκολευτεί την προηγούμενη περίοδο και τις διορθώσεις που μπορούν να γίνουν», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».
«Η στόχευση θα αφορά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, έχει να κάνει και με τους ελεύθερους επαγγελματίες και με την Παιδεία και τα εργασιακά και θέματα της καθημερινότητας συνολικά», διευκρίνισε ο κ. Ρήγας και πρόσθεσε: «Προχωράμε στην πρόταση για την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλες τις Περιφέρειες και αυτό θα γίνει από τα κάτω, από τις ίδιες τις Περιφέρειες, με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και των θεσμικών οργάνων, για να καταλήξουμε στη συνολική πρόταση, αλλά πολύ στοχευμένα και πολύ συγκεκριμένα και όχι αόριστα».
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της συμφωνίας του Eurogroup ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε: «Είναι ένα πακέτο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πια να διαχειριστούμε την κατάσταση με καλύτερους όρους. Αυτό φάνηκε και από τις αγορές -έχουν πέσει τα επιτόκια των ομολόγων στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, δηλαδή πριν αρχίσει η κρίση- και επιπλέον οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν τη χώρα μας και θα υπάρξει συνεχής αναβάθμιση».
Ο κ. Ρήγας σημείωσε ως θετικά στοιχεία της συμφωνίας ότι επιβεβαιώθηκε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ώστε να προβλεφθούν μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση της αποπληρωμής του, ενώ υιοθετήθηκε η ρήτρα ανάπτυξης για το θέμα του χρέους «που είναι πολύ βασικό, γιατί το ζητούσαμε από το τότε πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». «Γίνονται συμμέτοχοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι Ευρωπαίοι στο να υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα», είπε.
Με αφορμή την επίθεση που εξαπέλυσε χθες στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο κ. Ρήγας παρατήρησε: «Αμέσως μία μέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή, που την είχε προκαλέσει και όταν είδε και κατάλαβε ότι τα επιχειρήματά του είναι κενά και δεν έχει καμία στρατηγική, πήγε μόνος του να μιλήσει σε ένα κανάλι. Αυτό ως σημείο θέλει μία επισήμανση». Αναφερόμενος δε στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης σημείωσε ότι «έχουν δοθεί όλες οι δυνατότητες στην ΕΚΤ μετά και το Eurogroup που έβαλε το στοιχείο της βιωσιμότητας του χρέους, άρα να περιμένουν γιατί νομίζω ότι κι εκεί θα απογοητευτούν».
Αναφορικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές ο κ. Ρήγας τόνισε: «Η μόνιμη εκφορά του, όταν έχει αποτύχει πλήρως και δεν έχει επιβεβαιωθεί σε τίποτε μέχρι σήμερα από αυτά που είχε ως επιχείρημα για να προτείνει εκλογές, καταντάει πια και λίγο ανέκδοτο [...] Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης και εκεί θα κριθούμε και θα κριθούν όλοι».
Σε ό,τι αφορά το αίτημα της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα ερευνήσει τις πτυχές της υπόθεσης «Noor 1», ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Αυτή η υπόθεση υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν στα συρτάρια. Άρα η Δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει -θέλω να πιστεύω και πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει τη διερεύνηση και να καταλήξει στην περίοδο τη δική μας». Απαντώντας στις αιτιάσεις που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης περί θεσμικής παρέμβασης από την κυβέρνηση σημείωσε: «Θεσμική παρέμβαση προφανώς και δεν είναι αυτό το οποίο ως κριτική δικαιούμαστε να κάνουμε. Όταν ο ίδιος (σ.σ. ο κ. Μητσοτάκης) είχε κρύψει τις λίστες Λαγκάρντ, είχε βάλει στο συρτάρι τη Siemens, δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη Novartis, το θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, αυτές είναι θεσμικές παρεμβάσεις, όταν αυτά μπαίνουν στο συρτάρι. Δεν είναι μόνο το τι κάνεις, ή το πώς ως Δικαιοσύνη ή ως κυβέρνηση έχεις τη διάθεση να "τρέξεις" ορισμένα πράγματα, είναι και όταν τα βάζεις στο ντουλάπι της ιστορίας».
Σχετικά με τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για την τρομοκρατία και τον χώρο της άκρας Αριστεράς ο κ. Ρήγας υπογράμμισε: «Να θυμίσω ότι εκτελέστηκαν από την ακροδεξιά και από τη λογική αυτών των χρόνων ο Μπελογιάννης, είχαμε τον Τεμπονέρα, τον Πέτρουλα, είχαμε όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα ξερονήσια και ήταν επί κυβερνήσεων Δεξιάς. Άρα δεν υπάρχει θέμα αριστερής τρομοκρατίας ή δεξιάς τρομοκρατίας - και αν λέει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, παραχαράσσει την ιστορία. Το μεγάλο ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε απέναντι σε όλα αυτά, τα οποία έχουν να κάνουν με το όπλο και με τη βία απέναντι στην ανθρώπινη υπόσταση. Και δεν μπορεί με αυτόν τον τρόπο να απαλλάσσει από ευθύνες στη σημερινή εποχή τη Χρυσή Αυγή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία αρχείου: SOOC