Παγκόσμια σύνοδος κορυφής προκειμένου να τεθεί τέλος στην επιδημία της Covid-19 και να υπάρξει προετοιμασία για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Η σύνοδος, που θα διεξαχθεί μέσω διαδικτύου, θα συμπροεδρεύεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, επικεφαλής αυτή την περίοδο της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7), την Ινδονησία. Την ίδια στιγμή κορυφώνεται η ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαγκάη καθώς τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, ανακοινώθηκαν οι πρώτοι θάνατοι και δεν διαφαίνεται τέλος στο σκληρό lockdown.
«Η σύνοδος κορυφής θα αυξήσει τις συλλογικές προσπάθειές μας προκειμένου να τεθεί τέλος στην οξεία φάση της επιδημίας της Covid-19 και να προετοιμαστούμε για μελλοντικές απειλές που συνδέονται με την υγεία», ανέφεραν οι χώρες αυτές σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.
Θα είναι η δεύτερη παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την πανδημία του κορονοϊού, που έχει σκοτώσει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει αναστατώσει την παγκόσμια οικονομία, αφότου ξεκίνησε να εξαπλώνεται τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε διοργανώσει μια παρόμοια σύνοδο κορυφής στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 κατά την οποία είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης των ποσοστών εμβολιασμού στον κόσμο.
Και σήμερα, αν και το ποσοστό των θανάτων που οφείλονται στην Covid-19 έχει σαφώς μειωθεί στον κόσμο, η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα της παραλλαγής Όμικρον, εμποδίζει πολλές χώρες να άρουν τους περιορισμούς, ξεκινώντας από την Κίνα όπου εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να τελούν υπό περιορισμό.
Η αμερικανική κυβέρνηση και εκείνες των χωρών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύνοδο κορυφής, θέλουν επίσης να διατηρήσουν το αίσθημα του επείγοντος απέναντι στην επιδημία. «Πριν από τη σύνοδο κορυφής της 12ης Μαΐου καλούμε τους ηγέτες του πλανήτη, τα μέλη της κοινωνίας των πολιτών, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τον ιδιωτικό τομέα να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις και να προσφέρουν λύσεις για να εμβολιαστεί ο παγκόσμιος πληθυσμός, να σωθούν ζωές τώρα και να οικοδομηθεί μια καλύτερη υγειονομική ασφάλεια παντού στον κόσμο», προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.
«Η εμφάνιση και η εξάπλωση νέων παραλλαγών, όπως η Όμικρον, ενίσχυσαν την ανάγκη για μια νέα στρατηγική που θα αποσκοπεί στον έλεγχο της Covid-19», πρόσθεσε.
Lockdown στη Σαγκάη: Οι πλούσιοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν
Η ένταση και η σκληρότητα των μέτρων του lockdown έχουν αποκαλύψει τις διαιρέσεις μεταξύ των κατοίκων της Σαγκάης, φέρνοντας αντιμέτωπους τους νέους με τους ηλικιωμένους, τους ντόπιους με τους ξένους και πάνω απ 'όλα, τους αρνητικούς στην COVID-19 με τους θετικούς.
Τα 25 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Σανγκάη, οι περισσότεροι από τους οποίους διαμένουν σε πολυκατοικίες, έχουν σφυρηλατήσει νέους κοινοτικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια του νέου ξεσπάσματος της πανδημίας στην πόλη, μέσω ανταλλαγής, ομαδικών αγορών αλλά και δημιουργίας σταθμών κοινής χρήσης τροφίμων.
Με τα κρούσματα να παραμένουν ψηλά και με την ανακοίνωση των πρώτων τριών θανάτων δεν διαφαίνεται τέλος σε ένα lockdown που για κάποιους έχει διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες, και οι εντάσεις αυξάνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες των πολυκατοικιών της πόλης, οι οποίες συχνά εκδηλώνονται και μέσα στις ομάδες μηνυμάτων στο WeChat. Σε ένα τέτοιο παράδειγμα, μια κάτοικος που μεταφέρθηκε σε δομή καραντίνας -όπου και τελικά βρέθηκε αρνητική- ξέσπασε λέγοντας ότι γείτονας της την κατήγγειλε στις Αρχές.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, δεν είναι ασυνήθιστο να κοινοποιούνται τα αποτελέσματα των τεστ για τον κορονοϊό στις ομάδες WeChat των ενοίκων πολυκατοικιών, καθώς οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο ξέσπασμα κορονοϊού της Κίνας από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Γουχάν στα τέλη του 2019.
Αμερικανίδα πολίτης ενημερώθηκε ότι θα μεταφερόταν σε κέντρο καραντίνας αφού τα αποτελέσματα από ένα μικτό τεστ, συμπεριλαμβανομένου του δικού της, ήταν θετικά την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας πανικό. Τρεις άλλοι των οποίων τα δείγματα ήταν στην παρτίδα οδηγήθηκαν σε καραντίνα, αλλά τα τεστ που έκανε η ίδια στο σπίτι της συνέχισαν να είναι αρνητικά.
«Στις ομαδικές συνομιλίες, έλεγαν πράγματα όπως, «α, είναι οι θετικοί άνθρωποι ακόμα εδώ;», ανέφερε, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.
Κλειδωμένοι απ' έξω
Σε ορισμένα άτομα απαγορεύτηκε η είσοδος στα σπίτια τους και δόθηκε εντολή να μείνουν σε ξενοδοχεία μετά την έξοδο τους από τα κέντρα καραντίνας, παραβιάζοντας τις κρατικές οδηγίες. Μια άλλη αλλοδαπή κάτοικος που βρέθηκε θετική είπε ότι έκανε καραντίνα στο διαμέρισμά της, προς μεγάλη απογοήτευση των γειτόνων της, που της ζήτησαν να φύγει, προσπάθησαν να την αποκλείσουν από ομαδικές παραγγελίες τροφίμων ενώ έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν να ζητήσει επίσημη συγγνώμη. Ένας γείτονας την αποκάλεσε «αλλοδαπό σκουπίδι», ενώ ένας άλλος διέδωσε ψέματα για την ψυχική της υγεία και η επιτροπή κατοίκων δεν βοήθησε, είπε. «Είδα στιγμιότυπα οθόνης στα οποία κάποιοι φέρονταν να καλούν τους ενοίκους να συνεχίσουν να απαιτούν την έξωση μου», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι θα φύγει το συντομότερο δυνατό.
Οι πλούσιοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη Σανγκάη
Την ίδια ώρα, οι σύμβουλοι μετανάστευσης στην Κίνα δηλώνουν ότι τα αιτήματα πλουσίων που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα έχουν αυξηθεί μετά το lockdown στην Σανγκάη, ενώ οι αναζητήσεις με τη λέξη κλειδί «μετανάστευση» στο WeChat έχουν επταπλασιαστεί από τις αρχές του Απρίλη, σύμφωνα με το WeChat Index, σύστημα παρακολούθησης που μετράει το πόσο δημοφιλείς είναι οι αναζητήσεις στην πλατφόρμα αυτή των social media, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
«Είχα τόσο πολλά αιτήματα τις τελευταίες εβδομάδες που δεν μπορούσα να ανταποκριθώ σε αυτές εγκαίρως», δηλώνει πράκτορας του QWOS, εταιρία υπηρεσιών μετανάστευσης με έδρα την Σναγκάη που έλαβε πάνω από 200 αιτήματα μετανάστευσης μόνο το Σάββατο. Οι παλιοί αγαπημένοι προορισμοί όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς δεν αποτελούν πια συχνά την επιλογή λόγω των επιδεινούμενων σχέσεων τους με την Κίνα. Αντιθέτως τώρα, οι πλούσιοι που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό προτιμούν την Σιγκαπούρη και την Ιρλανδία.