Ένα κινεζικό πολεμικό αεροσκάφος πλησίασε "επικίνδυνα" σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος κοντά σε ένα διαφιλονικούμενο νησάκι, στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανέφερε σήμερα η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό.
Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στις 8 Φεβρουαρίου κοντά στον ύφαλο του Σκάρμπορο που διεκδικείται τόσο από τις Φιλιππίνες όσο και από την Κίνα, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο.
Το κινεζικό αεροσκάφος θαλάσσιων περιπολιών KJ-200 πλησίασε σε απόσταση περίπου 300 μέτρων το αμερικανικό, μια ενέργεια που θεωρήθηκε "επικίνδυνη" από τους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Το αμερικανικό P3-C Orion εκτελούσε "αποστολή ρουτίνας τηρώντας τους διεθνείς κανονισμούς" στον "διεθνή εναέριο χώρο", πρόσθεσε η αμερικανική διοίκηση.
Οι ΗΠΑ θα αναφέρουν το θέμα στο Πεκίνο "μέσω των αρμόδιων διπλωματικών και στρατιωτικών διαύλων".
Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Σινικής Θάλασσας αλλά οι γειτονικές χώρες (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) ελέγχουν πολλές βραχονησίδες σε αυτήν την τεράστια θαλάσσια ζώνη. Για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της η Κίνα ανέλαβε εντυπωσιακά έργα για να μετατρέψει τους υφάλους και τις βραχονησίδες σε τεχνητά νησιά με διαδρόμους προσγείωσης αεροσκαφών, λιμάνια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Και άλλες χώρες έχουν κάνει παρόμοια έργα, όχι όμως σε τέτοια έκταση.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι αυτές οι διαμάχες θα πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα και όχι μέσω μιας στρατιωτικής πολιτικής "τετελεσμένων γεγονότων". Στέλνουν πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στις διαφιλονικούμενες ζώνες για να δείξουν ότι πρόκειται για διεθνή ύδατα που δεν μπορεί να τα αρπάξει μια συγκεκριμένη χώρα.
Πρόσφατα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του προέδρου D. Trump, ο Rex Τillerson, απείλησε με "αποκλεισμό" για να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας στα διαφιλονικούμενα νησάκια.