Περισσότερες από 4,57 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer αναμένεται να παραλάβει τελικά η χώρα μας μέχρι το τέλος Ιουνίου, κίνηση που συμβάλει στη δημιουργία του πρώτου τείχους ανοσίας κόντρα στην πανδημία. Τα πρώτα αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς αποτυπώνονται ήδη στα ποσοστά των διασωληνωμένων τα οποία καταγράφουν υποχώρηση στις ηλικίες όσων έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία» από την BioNTech-Pfizer περιμένουμε 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο. Από την εταιρεία Moderna, περιμένουμε 354.000 τον Μάιο και 408.000 τον Ιούνιο. Από την Johnson & Johnson έχουμε παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένουμε 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο. Τέλος, από την AstraZeneca περιμένουμε 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, άνοιξε η πλατφόρμα ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, των ηλικιών από 18-59, ενώ την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι ηλικίες 50-54.
Ο κ. Θεμιστοκλέους απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι οι 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson που παραλάβαμε μέχρι να βγει απόφαση του EMA, του FDA και της ελληνικής επιτροπής εμβολιασμών, δεν θα χρησιμοποιηθούν.
Όμως όπως τόνισε αυτό θα έχει μικρή επίδραση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, «γιατί πρόκειται για μικρή ποσότητα εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, όπως μικρές είναι και ποσότητες των παραδόσεων που αναμενόταν από την Johnson & Johnson έως τα μέσα Μαΐου στη χώρα μας».
Ερωτηθείς για το αν έχει αποκατασταθεί ο ρυθμός εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι «η μη προσέλευση παρότι έχει κλειστεί ραντεβού είναι ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τα άλλα δύο εμβόλια της Phizer και της Moderna». Πάντως είπε ότι το 93% όσων κλείνουν ραντεβού προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ωστόσο διευκρίνισε ότι τα περισσότερα ελεύθερα ραντεβού αυτή τη στιγμή για τον Απρίλιο και τον Μάιο είναι για το εμβόλιο αυτό.
Τέλος, κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 2.530.000 εμβολιασμοί, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία».
Περισσότεροι από 1.760.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 16,75% και 770.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,35%.
Μ. Θεοδωρίδου: Στο 85% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson
Το γεγονός πως το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson είναι ασφαλές, πρακτικό και αποτελεσματικό επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, υπογραμμίζοντας πως η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται σε 85%, ποσοστό που παραμένει αμετάβλητο και απέναντι στις μεταλλάξεις της νόσου.
Αναλυτικότερα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας, η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε «το γεγονός των τελευταίων ημερών είναι η αναστολή του Johnson & Johnson. Ο λόγος που αναφέρεται και στον FDA και CDC, είναι η καταγραφή έξι περιπτώσεων γυναικών 18 έως 65 ετών, σε σύνολο έξι εκατ. δόσεων. Η διακοπή, όπως αναφέρθηκε, έγινε για να ενημερωθούν σωστά και να ετοιμαστούν οι δομές. Το εμβόλιο είναι ασφαλή και στηρίζεται σε γνωστή τεχνολογία».
Είναι πρακτικότερα εύκολο να μεταφερθούν. Το κύριο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται με μία δόση. Μετά από 14 ημέρες αρχίζει να ενεργεί και η αποτελεσματικότητα εκδηλώνεται μετά από 28 ημέρες και είναι της τάξεως του 85%. Μετά από 49 ημέρες, προστατεύει πλήρως και από τη νόσηση και από τον θάνατο. Η αποτελεσματικότητά του είναι παρόμοια και στις μεταλλάξεις», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, επίσης, στην επικαιροποίηση των οδηγιών όσο γνωρίζουμε καλύτερα τον ιό. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των εγκύων. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, δεν εντοπίζεται κανένα σήμα κινδύνου από τους εμβολιασμούς των εγκύων. Τόνισε ότι τα εμβόλια που δεν περιέχουν κανέναν ζωντανό οργανισμό μπορούν να γίνονται στις εγκύους, χωρίς μάλιστα κανένα τεστ προηγουμένως. Ο θηλασμός επίσης είναι ασφαλής.