Καταγγελίες δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για άνωθεν παρεμβάσεις στο έργο τους, μηνύσεις επιχειρηματιών για εκβιασμούς και λογικές παραδικαστικών αλλά και παρακρατικών κυκλωμάτων, σε συνδυασμό με την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ μέσω ενός διαγωνισμού και την επιβολή φίλα προσκείμενων προσώπων, συνθέτουν ένα παζλ που δείχνει ότι την περίοδο 2015 – 2019 η κατάσταση άγγιζε διαδικασίες εκτροπής πλήττοντας τη δημοκρατία αλλά και τον θεσμό της δικαιοσύνης. Η αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου με τον Ανδρέα Βγενόπουλου έφερε μνήμες από τις καταγγελίες στις οποίες είχε προχωρήσει και οι οποίες άγγιζαν την τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου.
Την ώρα που ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ καλείται σε απολογία για 8 αδικήματα τόσο αναφορικά με την υπόθεση της σκευωρίας της Νovartis όσο και για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Μιωνή, το ηχητικό που έφερε στο φως το Iefimerida δίνει μια εικόνα που εκφεύγει της ομαλής λειτουργίας μιας χώρας αλλά και προσώπων που εκπροσωπούσαν τους βασικούς της πυλώνες.
Έρχεται δε να αναδείξει εκ νέου τα όσα έγιναν με αφορμή την υπόθεση Novartis που οδήγησε στον διασυρμό 10 πολιτικών προσώπων, αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, με φαιδρές κατηγορίες κουκουλοφόρων μαρτύρων που έφτασαν στο σημείο να κάνουν λόγο για «τροχήλατες βαλίτσες» με χρήματα που έφταναν στο Μαξίμου (επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά) αφού οι μεταφορείς στάθμευσαν το όχημά στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου. Ο διασυρμός πρώην υπουργών, πολιτικών προσώπων και δύο πρώην πρωθυπουργών μεταξύ των οποίων και ο τέως ανώτατος δικαστικός λειτουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, δείχνει τις προθέσεις των τότε κρατούντων και των εμπλεκόμενων αναφορικά με τα όσα διημείφθησαν εκείνη την περίοδο.
Το ηχητικό ντοκουμέντο της καταγραφής μιας συνομιλίας στην οποία είχε προχωρήσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος με μια γυναίκα επιχειρηματία που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος της Βασιλικής Θάνου, αρχικά αντιπροέδρου και μετέπειτα προέδρου του Αρείου Πάγου, (που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) προκάλεσε πολιτικό σάλο με τη Ν.Δ. Και το ΚΙΝΑΛ να ζητούν τη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη και να καταγγέλλουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει πως την περίοδο 2015 – 2019 δεν υπήρχε κανένας φραγμός και να τονίζει με έμφαση ότι «η χώρα σώθηκε θεσμικά στο παρά πέντε»
Για επικοινωνιακά τεχνάσματα έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Για επικοινωνιακά τεχνάσματα έκανε λόγο και η Βασιλική Θάνου υποστηρίζοντας πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών από την ακρίβεια, μιλώντας για «άθλια συκοφαντία» και δηλώνοντας πως επιφυλάσσεται για την άμεση άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της.
Η ηχογράφηση όπως και η συνέντευξη του Ανδρέα Βγενόπουλου έγινε το 2016 και η προσφυγή στη δικαιοσύνη την ίδια περίοδο. Όμως ο τότε αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός αντικαταστάθηκε δηλώνοντας προβλήματα υγείας από άλλον που σε διάστημα 5 ημέρα η καταγγελία κατά της Βασιλικής Θάνου μπήκε στο αρχείο. Χωρίς να κληθούν ως μάρτυρες τα πρόσωπα που είχαν εμπλακεί μέσα από τις καταγγελίες του ισχυρού, τότε, άνδρα της MIG, ο οποίος λίγους μήνες αργότερα απεβίωσε.
Είχε προηγηθεί μια απομάκρυνση εισαγγελικής λειτουργού που κατηγορήθηκε και «κρεμάστηκε» στα μανταλάκια διότι αρχειοθέτησε την υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου για την οποία ο ίδιος δήλωσε πως εκβιαζόταν προκειμένου να τους αποσπάσουν χρήματα τα οποία θα τα έδινε μέσα σε βιβλία. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ίδιος του είχε ζητηθεί μια... Βιβλιοθήκη! Η εν λόγω δικαστική λειτουργός η κ. Τσατάνη έφτασε στο σημείο να γίνει μέχρι και στόχος τρομοκρατικής ενέργειας από οργάνωση που αναλαμβάνοντας την ευθύνη αναπαρήγαγε όσα της είχαν καταλογίσει οι ανώτεροι της δικαστικοί υπάλληλοι και τα φίλα προσκείμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ.
Το 2016, οι τηλεοπτικές άδειες και οι καταγγελίες για εκβιασμούς
Όσα είχε καταγγείλει ο Ανδρέας Βγενόπουλος όπως και το ηχογραφημένο ντοκουμέντο έλαβαν χώρα το 2016. Την ίδια περίοδο που ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος έχει καταγγείλει για εκβιασμό τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δημοσιογράφους, κατέγραφε μια συνομιλία του με τον Νίκο Παππά στην Κύπρο όπου τα όσα αναφέρονται είναι ενδεικτικά της λογικής που επικρατούσε στην τότε κυβέρνηση.
Είναι το κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά σε «μαγαζί» για «ατζέντες» που κάποιοι μπορούν να έχουν εφόσον δεν δημιουργούν προβλήματα στο «μαγαζί» με τον Νίκο Παππά να λέει ότι «ξέρω καταλαβαίνω, οσμίζομαι, μαθαίνω, ότι κάποιοι βγάζουνε λεφτά. Λεφτά!» και να προσθέτει «Πολλά λεφτά, δεν μιλάμε τώρα για... βγάζουνε λεφτά!» Σημειώνεται πάντως ότι ο Σάμπυ Μιωνή έχει δηλώσει πως ο εν λόγω πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εμπλοκή στη σε βάρος του προσπάθειας εκβιασμού.
Ενεπλάκη όμως στην προσπάθεια της δημιουργίας του ΣΥΡΙΖΑ CHANNEL με βάση τα όσα έχει καταγγείλει ο Χρήστος Καλογρίτσας, ο αποκαλούμενος και «κόκκινος εργολάβος» που βρέθηκε να διεκδικεί μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες του διαγωνισμού που έγινε το 2016 και στο τέλος κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Με email, μηνύματα σε κινητά και προσωπικές καταγγελίες ο Χρήστος Καλογρίτσας έχει υποστηρίξει πως τον έβαλαν μπροστινό τα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκείμενου να πάρει κανάλι με χρήματα που προέρχονται από την εταιρεία CCC καθώς και ότι τον άδειασαν όταν η δουλειά δεν προχώρησε με τον ίδιο να βάζει χρήματα για την έκδοση της εφημερίδας documento.
Όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σε εξεταστική επιτροπή και παραπομπή του Νίκου Παππά ο οποίος απολογείται επίσης στην ανακρίτρια μετά το πόρισμα που εξέδωσε η ολομέλεια της Βουλής.
Η Novartis και το 2018
Η υπόθεση Novartis που ξεκίνησε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και αναδείχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες σκευωρίες σε βάρος πολιτικών προσώπων είναι μαι ακόμη υπόθεση εμπλοκής παραδικαστικών αλλά και παρακρατικών κυκλωμάτων. Η υπόθεση ταλανίζει ακόμη και σήμερα την πολιτική ζωή του τόπου. Τα περί δήθεν σκανδάλου πολιτικού έχουν καταπέσει αν και διασύρθηκαν εν ενεργεία πολιτικοί που εκλήθησαν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.
Η περίπτωση Ρασπούτιν αναδείχθηκε μέσα από τις εξελίξεις όπως αυτές δρομολογήθηκαν στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και άνοιξαν πολλά στόματα, κυρίως εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών που έχουν καταθέσει για τις πιέσεις που δεχόντουσαν από τον πρώην αναπληρωτής υπουργό Δικαιοσύνης και φίλα προσκείμενα ΜΜΕ που αναλάμβαναν τον ρόλο της δολοφονίας χαρακτήρων, οπως στην περιπτώσεις των εισαγγελέων Αγγελή, Ράϊκου και Τσατάνη.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως τα πρόσωπα που βρίσκονται στο προσκήνιο είναι περίπου τα ίδια στις περισσότερες των περιπτώσεων με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να αναφέρεται σε όλες εκτός από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τις καταγγελίες καλογρίτσα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» όπως και ότι (ανεξαρτήτως εποχής που αναδεικνύονται τα θέματα) η κυβέρνηση επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποπροσανατολίσει από τα προβλήματα τους πολίτες. Το ζήτημα είναι πως όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας πλήττουν τους θεσμούς ειδικά της Δικαιοσύνης όπου αποτελεί για τους πολίτες το τελευταίο... οχυρό. Οι δε δηλώσει στελεχώνουν του αναφορικά με το πως βλέπουν τη δικαιοσύνη δεν δημιουργούν και τις καλύτερες των εντυπώσεων ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης του θεσμούς από την πρώτη φορά Αριστερά.