Παροξυσμός ορισμένων «Ευρωπαίων» κατά της Ελλάδας

Παροξυσμός ορισμένων «Ευρωπαίων» κατά της Ελλάδας

Ευθεία απειλή για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ως μέσο πίεσης στην Αθήνα για το προσφυγικό, ενόψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

«Εάν κλείσουν τα βόρεια σύνορα και μείνει η Ελλάδα για περισσότερα από ένα 24ωρο με τους πρόσφυγες στην επικράτειά της, τότε θα αλλάξει ραγδαία και το ενδιαφέρον της να δεχθεί ευρωπαϊκή βοήθεια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών σε δήλωσή του στα Νέα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών τάσσεται υπέρ του κλεισίματος των συνόρων της Ελλάδας με τα Σκόπια καθώς όπως εξηγεί με αυτό τον τρόπο θα σταλεί το «κατάλληλο μήνυμα» στους πρόσφυγες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν ότι το πέρασμα είναι κλειστό και έτσι θα περιοριστούν οι προσφυγικές ροές.

Ο ίδιος δικαιολογεί την άποψη αυτή και ότι το κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων, λέγοντας ότι τα Σκόπια «είναι πρόθυμα να το κάνουν, δεν ξέρω αν θα το κάνει η Τουρκία».

Μάλιστα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ δεν πιστεύει ότι θα ελεγχθούν αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία παρά την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ στην φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο.

Την ιδέα περίφραξης της Ελλάδας εκτός Σέγκεν επαναφέρουν οι δυνάμεις του Βίζεγκραντ

Παρά τις αντιρρήσεις από τη Γερμανία, η οποία υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο θα κάνει την κατάσταση στην Ελλάδα ακόμα πιο δύσκολη, η λεγόμενη ομάδα του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) θα συζητήσει την πρόταση για σφράγισμα των συνόρων με την Ελλάδα, ώστε οι προσφυγικές ροές να παγιδευτούν στη χώρα μας.

Η συζήτηση θα γίνει σήμερα, Δευτέρα, σε σύνοδο κορυφής που φιλοξενεί ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Bohuslav Sobotka.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Reuters, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα και ο χρόνος τελειώνει.

«Η σημερινή κατάσταση, όπου μέχρι και 3.000 άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα καθημερινά, σίγουρα δεν είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας," είπε. "Οι Τέσσερις του Βίσεγκραντ (V4) έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούν στην οδό των δυτικών Βαλκανίων, να δείξουν αλληλεγγύη με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων και να τις βοηθήσουν στην προστασία των συνόρων τους."
 
«Ήδη τώρα αστυνομικοί από χώρες του V4 βοηθούν στη φύλαξη των συνόρων της ΠΓΔΜ, ενώ είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τη βοήθειά μας αν χρειαστεί», συμπλήρωσε.

Ο B. Sobotka είπε επίσης ότι θα συζητήσει τα συγκεκριμένα σχέδια με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών την Τρίτη, εν όψει της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.
 
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ουγγαρία, μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχτεί σημαντικό αριθμό μεταναστών, ωστόσο φοβούνται ότι ενδέχεται να πλημμυρίσουν από πρόσφυγες αν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης παραμείνουν αφύλαχτα, ή εφόσον η Γερμανία κλείσει τα δικά της.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, θεωρεί ότι το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας θα υπονομεύσει την προσπάθειά της να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία, οδηγώντας τεράστιο αριθμό ανθρώπων στην Ελλάδα.   

Ο B. Sobotka πάντως τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να έχει μια μεταναστευτική πολιτική με ξεκάθαρους και ενισχυμένους κανόνες, στους οποίους περιλαμβάνεται η ικανότητα να αποτρέπεται η οικονομική μετανάστευση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι 'ψευτολύση'

«Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι 'ψευτολύση' που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει σε άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, Sigmar Gabriel κάνει αναφορά και στην κρίση χρέους, υποστηρίζοντας ότι από τα 200 δισ. ευρώ που έλαβε ως βοήθεια η Ελλάδα από το 2010 μέχρι το 2105, τα 145 δισ. δόθηκαν για την αποπληρωμή χρεών και δεν συνέβαλαν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

«Ενεργοποιούμε δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυρίων για να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά δεν κατορθώσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα, την πραγματική οικονομία και τις κοινωνικές συνθήκες των ανθρώπων στις χώρες που παίρνουν την βοήθεια, με αποτέλεσμα να διογκώνεται η δυσαρέσκεια για την ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης στους δανειστές και στους δανειζόμενους, παρατηρεί ο S. Gabriel, ζητώντας να αλλάξει αυτή η πολιτική για να μην επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρρευσης της Ευρώπης.

«Στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο βάρος στις επενδύσεις, στην αναπτυξιακή πολιτική και στη δίκαιη κατανομή βαρών», υποστηρίζει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, ζητώντας ελαφρύνσεις για την Ελλάδα.

«Εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει με σοβαρότητα τις μεταρρύθμισες, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ελάφρυνση του χρέους, π.χ. με μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ειδάλλως απειλείται με κοινωνικές ταραχές και ακυβερνησία. Σε σχέση με αυτήν την κατάσταση οι σχεδόν εβδομαδιαίες προειδοποιήσεις από την Κομισιόν, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για τη εξασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ηχούν ως κυνισμός».