Νέος γύρος αντιπαράθεσης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και τη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την ελευθερία των ΜΜΕ και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στην πολυπληθέστερη χώρα -και αγορά- του πλανήτη.
Αφορμή, αυτή τη φορά, έδωσε η απόφαση του Cambridge University Press (CUP) να αφαιρέσει, κατ'' απαίτηση των κινεζικών αρχών, μια λίστα από περίπου 300 έρευνες και παρουσιάσεις βιβλίων από την ιστοσελίδα του στη χώρα και συγκεκριμένα από το China Quarterly.
Σύμφωνα με το ίδιο το CUP, η απόφαση αυτή ελήφθη προκειμένου να παραμείνει διαθέσιμος για τους χρήστες ο μεγαλύτερος όγκος των δεδομένων που υπάρχουν στην ιστοσελίδα. Όμως, οι επικριτές της κάνουν λόγο για «μια δειλή, ντροπιαστική και καταστροφική υποταγή στο καθεστώς εντεινόμενης λογοκρισίας».
Η απάντηση του Πεκίνου στις επικρίσεις ήταη οργισμένη και ήρθε από τις σελίδες της εφημερίδας Global Times, η οποία ελέγχεται από το ΚΚ και την επίσημη εφημερίδα του Λαϊκή Ημερησία. Οι θεσμοί και οργανισμοί της Δύσης έχουν την ελευθερία να επιλέξουν. Εάν δεν τους αρέσει ο κινεζικός τρόπος που γίνονται να πράγματα, τότε μπορούν να σταματήσουν να έχουν οποιαδήποτε σχέση μαζί μας. Εάν, όμως, θεωρούν ότι η αγορά του Internet στην Κίνα είναι τόσο σημαντική που δεν μπορούν να τη χάσουν, τότε οφείλουν να σέβονται την κινεζική νομοθεσία και να προσαρμοστούν στον κινεζικό τρόπο», έγραψε στο κεντρικό της άρθρο.
«Ο χρόνος θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο», συμπλήρωσαν οι Global Times.