Αναχώρησαν σήμερα με πλοίο της γραμμής για την Καβάλα οι πρώτοι 100, από τους συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο που αναμένεται να μετεγκατασταθούν από τον καταυλισμό της Μόριας έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Προορισμός τους είναι ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην Βόλβη Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 1200 ατόμων.
Ανάλογες αναχωρήσεις, έως και 400 ατόμων κάθε φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα με πλοία της γραμμής προς τον Πειραιά, είτε προς την Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.
Πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι άλλοι 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν εντός του Οκτωβρίου προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.
Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.
«Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος»
Μιλώντας στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ», η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου ανέφερε ότι «η κατάσταση είναι δραματική περισσότεροι καθώς 17.000 μετανάστες είναι σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όταν οι υποδομές είναι για 7,500 χιλιάδες. Στη Λέσβο είναι 11.000 και οι δομές μπορούν να φιλοξενήσουν 3.500 χιλιάδες».
«Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος», τόνισε.
Όπως είπε η κυρία Καλογήρου, παραθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, «όταν είχε έρθει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συμβούλιο, μας έδωσε την υπόσχεση για αποσυμφόρηση».
«Δεν μας ακούει ο πρωθυπουργός», ανέφερε. «Αυτό που πρέπει να γίνει επειγόντως είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Εδώ χρειάζονται συγκεκριμένα πράγματα, όχι εξαγγελίες».