ΠΓΔΜ: Να βοηθήσουμε τον Μ. Νίμιτς ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας

ΠΓΔΜ: Να βοηθήσουμε τον Μ. Νίμιτς ώστε να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας

Την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι ως το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ενώ την ίδια ώρα τονίζει πως θα πρέπει οι δυο πλευρές να βοηθήσουν τον Μάθιου Νίμιτς ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναζήτησης λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Ο Μάθιου Νίμιτς κάνει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά του, η οποία δεν είναι εύκολη. Θέλει να φέρει κοντά δυο χώρες πάνω σε ένα πολύ "ευαίσθητο" θέμα. Όταν λέει ότι τώρα είναι η ώρα και θα πρέπει να εργαστούμε για την εξεύρεση λύσης νομίζω πως έχει δίκιο» ανέφερε ο κ. Πόποσκι, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, οι οποίοι συμμετείχαν σε συναντήσεις με συναδέλφους τους από την ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στα Σκόπια.

«Θα πρέπει να βοηθήσουμε τον Μάθιου Νίμιτς στο να έρθουμε εγγύτερα και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον -χωρίς ψευδαισθήσεις ότι αύριο θα φτάσουμε σε συμφωνία- στο οποίο θα εργαζόμαστε και δεν θα ψάχνουμε δικαιολογίες» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ τόνισε την ανάγκη να αποκλειστούν τα δύο άκρα στη διαδικασία του διαλόγου -«να μην αποφεύγουμε ο ένας τον άλλο και να μην λέμε πως υπάρχει το ζήτημα του ονόματος και τίποτα άλλο καθώς υπάρχουν πολλά πράγματα ενδιάμεσα που μπορούν να μας βοηθήσουν να πάμε παρακάτω»- ενώ, όπως λέει, «εάν δεν ήταν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαμε να ζήσουμε και υπό τις παρούσες συνθήκες (ενν. στο ζήτημα της ονομασίας)».

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το ΝΑΤΟ, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα θα βρίσκει πάντα μια δικαιολογία να προβάλλει το ζήτημα της ονομασίας προκειμένου να μπλοκάρει τη διαδικασία […] και να μην δει αυτό που εμείς βλέπουμε ως πραγματικότητα, ότι δηλαδή εκβιαζόμαστε να αλλάξουμε το όνομά μας προκειμένου να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Είπε πως «αυτό είναι άδικο και παραβιάζει τις αρχές που εκπροσωπεί αυτός ο οργανισμός» και πρόσθεσε: «Όταν λέμε ότι είμαστε Μακεδόνες, δεν το λέμε με την πρόθεση να εκνευρίσουμε κάποιον, να του κλέψουμε την ιστορία ή να του πούμε ποιος είναι. Γεννήθηκα και μεγάλωσα με αυτόν τον τρόπο και νομίζω ότι, όπως κάθε άνθρωπος, έχω το δικαίωμα να αισθάνομαι έτσι (ενν. "Μακεδόνας")».

Ο κ. Πόποσκι φαίνεται πως ετοιμάζει την «ατζέντα» της επικείμενης επίσκεψής του στην Αθήνα, όπου αναμένεται να μεταβεί το αμέσως επόμενο διάστημα (σ.σ. δεν έχει οριστεί ακόμη ακριβής ημερομηνία) σε συνέχεια της επίσκεψης του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, τον περασμένο Ιούνιο, την οποία και χαρακτήρισε «καλό σήμα γιατί στέλνει το μήνυμα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τη μεταξύ μας επικοινωνία».

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, το ζήτημα της ονομασίας που, όπως είπε, «είναι πάντα στην "ατζέντα" όταν συνομιλούν πολιτικοί των δύο χωρών», η προσφυγική κρίση και η περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, που φαίνεται να επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, να βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» των συνομιλιών.

Ο κ. Πόποσκι χαρακτήρισε μη ικανοποιητικό το επίπεδο των πολιτικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μπορεί να υπήρξε συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών αλλά δεν υπήρξε ποτέ συνάντηση σε επίπεδο Προέδρων», ενώ υποστήριξε πως «το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης γι'' αυτό φέρει η ελληνική πλευρά».

«Στην εξωτερική πολιτική, το μέγεθος, η δύναμη και η θέση μετρούν […] Στη δική μας σχέση, εσείς (η Ελλάδα) είστε οι μεγάλοι, εσείς είστε που μπορείτε να εκβιάσετε, να είστε ή όχι γενναιόδωροι. Εμείς είμαστε μικρότεροι, πιο αδύναμοι, σε πιο δύσκολη θέση και κατά κάποιον τρόπο στρυμωγμένοι ώστε να παρέχουμε συναίνεση σε μόνιμη βάση» σημείωσε.

Ο κ. Πόποσκι χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα του φράχτη σημείωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτοί που προσπαθούν να αποφύγουν την καταγραφή γι'' αυτό και απαιτείται καλύτερος έλεγχος.

«Πρέπει να καταγράφονται. Το σύστημά μας δεν είναι "αλεξίσφαιρο", όπως βέβαια και των υπολοίπων […] Δεν σημαίνει ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος έλεγχος. Χρειάζεται καλύτερη συνεργασία και συντονισμός» υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ