Διεργασίες που σχετίζονται με την επόμενη ημέρα από τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis και οι οποίες επικεντρώνονται στο ποιος θα χειριστεί στο μέλλον τις έρευνες και για τους πολιτικούς, έχουν ήδη ξεκινήσει μέσα στο δικαστικό σώμα.
Πληροφορίες της «Καθημερινής» από δικαστικές πηγές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα για την υπόθεση, η οποία έχει πυροδοτήσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις για το ατεκμηρίωτο των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο η σχετική δικογραφία να επιστρέψει πίσω στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή είναι εξαιρετικά σοβαρό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μετά τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και με δεδομένο ότι προς το παρόν τα στοιχεία για χρηματισμό των δέκα πολιτικών εξαντλούνται στις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, το πιθανότερο είναι οι έρευνες και για τους πολιτικούς να ανατεθούν στη Δικαιοσύνη, με όχημα την απόφαση της Προανακριτικής ότι το ένα από τα αδικήματα που διερευνώνται, εκείνο της δωροδοκίας, δεν έχει παραγραφεί. Το άλλο είναι η απιστία, ενώ το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αν αποδειχθεί, απασχολεί έτσι κι αλλιώς τις δικαστικές αρχές και για τα πολιτικά πρόσωπα.
Εάν η δικογραφία επιστρέψει από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, όπως εκτιμούσαν έγκυρες πηγές, αυτό θα σημαίνει ότι η προανακριτική επιτροπή θα κρατήσει λίγο και η απόφασή της περί μη παραγραφής του αδικήματος της δωροδοκίας θα ανοίξει την πόρτα της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τις έρευνες και για τους πολιτικούς.
Άλλωστε, η Εισαγγελία Διαφθοράς με επικεφαλής την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη συνεχίζει έτσι κι αλλιώς τις έρευνες για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, σε ό,τι αφορά το σύνολο των εμπλεκόμενων προσώπων – γιατρούς, κρατικούς αξιωματούχους, συμβούλους πολιτικών και συνεργάτες αλλά και μέλη των επιτροπών που καθόριζαν τις τιμές των φαρμάκων.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών, έγινε γνωστό χθες ότι από τις πρόσφατες έρευνες της Εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψαν άλλοι 300 γιατροί που εμπλέκονται στο τεράστιο κουβάρι των παράνομων πληρωμών του φαρμακευτικού κολοσσού. Οι γιατροί αυτοί, που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των ελεγχόμενων σε 4.300, φέρεται να έχουν λάβει από 1.000 ως 5.000 ευρώ από το 2016 ώς και το 2017.
Η συγκεκριμένη διαπίστωση οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι οι παράνομες πρακτικές της φαρμακευτικής εταιρείας συνεχίστηκαν στη χώρα μας και μετά την έναρξη των δικαστικών ερευνών και σε κάθε περίπτωση και μετά τις έρευνες που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό επισημαίνεται, άλλωστε, και στο πληροφοριακό δελτίο του FBI, που έχει περιληφθεί στη δικογραφία που έφθασε στη Βουλή.
Η επιφύλαξη για την επιστροφή της στηρίζεται σε εκτιμήσεις ότι οι δέκα πολιτικοί που καταγγέλθηκαν ως αποδέκτες χρηματικών ποσών αλλά και η αντιπολίτευση θα επιμείνουν στην πλήρη έρευνα της υπόθεσης από τη Βουλή, αξιώνοντας να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.