Ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Καταλονίας Carles Puigdemont δήλωσε, σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική εφημερίδα Le Soir, πως μια άλλη λύση, εκτός της ανεξαρτησίας της περιφέρειας, παραμένει δυνατή, διαβεβαιώνοντας ότι τάσσεται «πάντα υπέρ μιας συμφωνίας» με την Ισπανία.
«Είμαι διατεθειμένος και ήμουν πάντα διατεθειμένος να αποδεχθώ την πραγματικότητα μιας άλλης σχέσης με την Ισπανία», δήλωσε στην εφημερίδα προτού διευκρινίσει ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια άλλη λύση πλην της ανεξαρτησίας.
«Είναι πάντα δυνατή! Εγώ που ήμουν σε όλη μου τη ζωή υπέρ της ανεξαρτησίας, εργάστηκα για τριάντα χρόνια προκειμένου να υπάρξει μια άλλου τύπου πρόσδεση της Καταλονίας στην Ισπανία!» είπε.
«Είμαι πάντα υπέρ μιας συμφωνίας», επέμεινε, κατηγορώντας το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Mariano Rajoy ότι φέρει την ευθύνη για την άνοδο του κινήματος για την ανεξαρτησία.
Το κίνημα για ανεξαρτησία στην Καταλονία ενισχύθηκε μετά την ακύρωση το 2010 ενός καθεστώτος αυτονομίας που απέδιδε ευρείες εξουσίες στην Καταλονία, μια μερική ανάκληση που διέταξε το Συνταγματικό Δικαστήριο, στο οποίο είχε προσφύγει το Λαϊκό Κόμμα (PP).
Ο Carles Puigdemont αναχώρησε για το Βέλγιο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο στις 27 Οκτωβρίου, την οποία ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει την περιοχή υπό κηδεμονία και να αποπέμψει τον ίδιο και την κυβέρνησή του.
Ως προς την άφιξή του στο Βέλγιο, ο Puigdemont αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη βελγική πολιτική και την παρουσία των Φλαμανδών αυτονομιστών στη βελγική κυβέρνηση, ισχυριζόμενος ότι, αν παρέμενε στην Ισπανία και επιχειρούσε θεσμική αντίσταση, αυτό θα μπορούσε να έχει οδηγήσει σε βίαιες συγκρούσεις.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy διέλυσε επίσης το κοινοβούλιο και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή περιφερειακών εκλογών στις 21 Δεκεμβρίου, στις οποίες ο καταλανός ηγέτης σκοπεύει να συμμετάσχει παρ΄όλο που η ισπανική δικαιοσύνη έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψής του, κατηγορώντας τον κυρίως για «ανταρσία».
Διευκρινίζει ωστόσο στη συνέντευξη ότι θέλει να είναι υποψήφιος ενός ενωτικού ψηφοδελτίου, κάτι που μοιάζει δύσκολα υλοποιήσιμο σε αυτό το στάδιο. Το κόμμα του, το συντηρητικό PDeCAT, δυσκολεύεται στις δημοσκοπήσεις, στις οποίες προηγείται η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC) με την οποία είχε συμμαχήσει για να κυβερνήσει από τα τέλη του 2015 αλλά θέλει τώρα να συμμετάσχει στις εκλογές μόνη της.
«Δεν θα είμαι υποψήφιος εκτός αν υπάρξει μια συσπείρωση», δήλωσε ο Puigdemont, ο οποίος διευκρίνισε ότι διερευνά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος μιας πλατφόρμας ψηφοφόρων χωρίς τίτλο που θα υποστηρίζεται όμως από τα κόμματα.
Ο Puigdemont δήλωσε στις 31 Οκτωβρίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ότι πρέπει να «καθυστερήσει» η διαδικασία της ανεξαρτησίας προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές.
«Ήμασταν υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε το σχέδιο εργασίας μας προκειμένου να αποφύγουμε τη βία» και «αν αυτή η στάση έχει ως τίμημα να καθυστερήσει η ανάπτυξη της Δημοκρατίας, τότε πρέπει να σκεφθούμε ότι είναι ένα λογικό τίμημα στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», είχε εξηγήσει τότε.
Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στην πολιτική ομάδα των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η καταλανική κρίση προκαλεί τριβές στο εσωτερικό της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τον πρόεδρό της Guy Verhofstadt να καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της συνοχής της καθώς πολλοί ευρωβουλευτές της υποστηρίζουν το εγχείρημα της απόσχισης της Κατάλωνιας από την Ισπανία.
Κατά την ιστοσελίδα Politico, ενδεχόμενη αποτυχία των προσπαθειών του Verhofstadt να επιτύχει ενότητα στο εσωτερικό του κόμματος, ίσως σημάνει και την διάλυση της ομάδας, 4ης μεγαλύτερης στο Ευρωκοινοβούλιο, και τη μη εμφάνισή της μετά τις Ευρωεκλογές του 2019.
Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εξάλλου χθες στις Βρυξέλλες υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας και κατά τη στάσης που τηρεί η ΕΕ στην κρίση, απαιτώντας της απελευθέρωση των «πολιτικών κρατούμενων». Ο Puigdemont δεν εμφανίστηκε στη διαδήλωση, στην οποία έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, Ευρωβουλευτές και μέλη της αυτοεξόριστης πρώην καταλανικής κυβέρνησης. «Η δημοκρατία στην Ισπανία δεν είναι απλά ασθενής, αλλά πρακτικά νεκρή», δήλωσε ο Josep Maria Terricabras , Ισπανός Ευρωβουλευτής, που στηρίζει το καταλανικό αίτημα για ανεξαρτησία και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι τρομερό που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται ότι, όταν κάποιος επιτίθεται κατά της δημοκρατίας, δεν μπορείς να τον χειροκροτάς» δήλωσε ο ευρωβουλευτής στους συγκεντρωμένους κατηγορώντας τον Rajoy ότι κινείται εκτός του πλαισίου του νόμου». Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες των φυλακισμένων πολιτικών και φώναζαν «ντροπή» κατά της ΕΕ που δεν έτεινε χείρα βοηθείας στην Καταλονία. «Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να μην βιώσουμε την επιστροφή της δικτατορίας και του φασισμού στην Ευρώπη», δήλωσε ο αποπεμφθείς Υπουργός Υγείας της Καταλωνίας Antony Comin.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ