Τον αποκαλούν «γεράκι» της δημοσιονομικής πολιτικής. Θέλει χαμηλό δημόσιο χρέος, χαμηλούς φόρους και σφιχτή νομισματική πολιτική. Ο 42χρονος Λίντνερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), είναι φανατικός υπέρμαχος των δημοσιονομικών κανόνων του Μάαστριχτ και της συγκράτησης του δημοσίου χρέους της Γερμανίας, αλλά και των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
Εμφανίζεται μέσω των κατά καιρούς τοποθετήσεών του, να επιζητεί σκληρότερη στάση από την ΕΚΤ απέναντι στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, έχει δηλώσει ότι η Φρανκφούρτη πρέπει να αντισταθεί στον «πειρασμό» να τις στηρίξει την ώρα που ο πληθωρισμός κινείται επικίνδυνα ψηλά στην Ευρωζώνη και γενικότερα έχει πάρει πολύ σκληρές θέσεις αναφορικά με το χρέος. Παλαιότερα μάλιστα είχε ασκήσει κριτική στον Σόιμπλε χαρακτηρίζοντάς τον ως πολύ «μαλακό» έναντι των Ελλήνων. Επίσης, προεκλογικά είχε δηλώσει ότι θα αρνούνταν να συμμετάσχει σε κάποιο κυβερνητικό σχηματισμό, εφόσον ετίθετο θέμα αλλαγής του πλαφόν που θέτει το γερμανικό Σύνταγμα αναφορικά με το νέο χρέος.
Σε κάθε περίπτωση, το μείγμα πολιτικών στην οικονομία θα δώσει και το στίγμα της νέας κυβέρνησης συνασπισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο νέος «τσάρος» της γερμανικής οικονομίας έχει μέχρι σήμερα ταχθεί υπέρ μιας σκληρής γραμμής αναφορικά με τα πακέτα στήριξης μετά το τέλος της περιόδου σχετικής δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω της πανδημίας.
Το ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Ως γνωστόν, λόγω της πανδημίας οι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκονται σε αναστολή μέχρι το 2023. Σε αυτό το πεδίο-κλειδί θα αποφασιστεί εν πολλοίς το ουσιαστικό μέλλον της Ένωσης και ιδιαίτερα της Ευρωζώνης. Η Αυστρία ήδη ξεκίνησε εκστρατεία αναζήτησης συμμάχων εναντίον των φωνών που ζητούν τη συνέχιση της χαλάρωσης των κανόνων για το έλλειμμα στην ΕΕ.
Το μέτωπο για τις «υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα» θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση της νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο. Εάν οι κανόνες επανέλθουν (ορίζοντας τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 3% και το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ), θα υπάρξουν μέλη της ευρωζώνης που αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Ήδη η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τεθεί υπέρ της επανεξέτασης του όλου πλαισίου. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα τηρήσει η Γερμανία και ο νέος της υπουργός Οικονομικών.
Το ερώτημα επομένως είναι κατά πόσο η συμμετοχή του σε έναν συνασπισμό με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους, θα τον οδηγήσει στο να βάλει νερό στο κρασί τους, σε σχέση με τις αρχικές του θέσεις.
Πρώτη προτεραιότητα του Λίντνερ, αναλαμβάνοντας το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θα είναι, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος έχει πει, η βελτίωση του περιβάλλοντος για τις γερμανικές επιχειρήσεις μέσα από μειώσεις φόρων και άλλων βαρών, καθώς και πιο «σφικτές» δημοσιονομικές πολιτικές.
Ο Κρίστιαν Λίντνερ εισήλθε στην πολιτική σε ηλικία μόλις 21 ετών, όταν το 2000 εξελέγη στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Ήταν η εποχή που ο Λίντνερ έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ως συνιδρυτής της εταιρείας Moomax GmbH, που έφτιαχνε avatars για το ίντερνετ. Επιχείρηση που εξασφάλισε χρηματοδότηση από venture capitals αλλά και κρατικές επιδοτήσεις μέσω της KfW Bank, ωστόσο κατέρρευσε όταν έσκασε η φούσκα των dot.coms.