Politico: Πότε πήρε μέτρα κάθε χώρα - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Politico: Πότε πήρε μέτρα κάθε χώρα - Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα

Πίνακες που δείχνουν πότε τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού δημοσιεύει το Politico, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες που έθεσαν άμεσα μέτρα προστασίας, διακόπτοντας εκδηλώσεις και κλείνοντας τα σχολεία, προτού καν σημειωθεί κάποιος θάνατος, όπως έκαναν και οι Τσεχία, Πορτογαλία.

Μπορεί στις 17 Μαρτίου οι ηγέτες της ΕΕ να συμφώνησαν σε μια 30ήμερη απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών για τους κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός των συνόρων της, όμως το χρονοδιάγραμμα των υπολοίπων μέτρων διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Στον παρακάτω πίνακα που δημοσιεύει το Politico φαίνεται ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησε μεταξύ του πρώτου θανάτου από τον κορονοϊό σε κάθε χώρα και της εφαρμογής κάθε μέτρου στη χώρα αυτή.

*** Εvents Suspended=Ακύρωση εκδηλώσεων /All schools closed=Κλείσιμο όλων των σχολείων /Non-essential shops closed=Κλείσιμο όλων των μη αναγκαίων καταστημάτων /Non-essential movement banned=Απαγόρευση κάθε μη αναγκαίας μετακίνησης /Land Borders Closed=Κλείσιμο συνόρων /Non-Essential production stopped=Διακοπή της μη απαραίτητης παραγωγής.


Στην Ιταλία, οι αθλητικές διοργανώσεις και οι μεγάλες εκδηλώσεις σταμάτησαν 12 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο, ενώ την ίδια ημέρα αποφασίστηκε και το κλείσιμο των σχολείων. Στην Γαλλία, οι αθλητικές και άλλες διοργανώσεις σταμάτησαν μετά από 15 ημέρες από τον πρώτο θάνατο ενώ τα σχολεία έκλεισαν μετά από 31 ημέρες. Αντιθέτως, η Ελλάδα πήρε άμεσα μέτρα προστασίας. Ο αριθμός μηδέν εμφανίζεται όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από την καταγραφή του πρώτου θανάτου που προκλήθηκε από τον κορoνοϊό στη χώρα. Οι πρώτοι θάνατοι se Ελλάδα, Αυστρία και Πολωνία αναφέρθηκαν στις 12 Μαρτίου, στην Ουγγαρία στις 15 Μαρτίου, στην Πορτογαλία στις 18 Μαρτίου και στην Τσεχία στις 22 του ίδιου μήνα.

O ακόλουθος πίνακας δείχνει τα μέτρα που πήραν κάθε χώρα της ΕΕ και η Μεγ. Βρετανία για να περιορίσουν την πανδημία του κορονοϊού.