Περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων έχουν συμπληρωθεί στην Ελλάδα για ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά από εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία τόνισε πως χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.
Οι κάρτες αυτές χρησιμοποιούνται προκειμένου να αναλυθεί και να εξακριβωθεί αν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι αξιόπιστες και πρέπει να διευρυνθούν για συσχέτιση με το εμβόλιο. Η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι υπάρχει ακόμη «ένα κενό» στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας.
Τι είναι η κίτρινη κάρτα;
Η κίτρινη κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (και των εμβολίων), σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι επαγγελματίες υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές) έχουν την υποχρέωση και οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα κάθε φορά που υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο (ή ένα εμβόλιο) μπορεί να έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια.
Οι υγειονομικοί στις περιπτώσεις των θρομβώσεων και της θρομβοπενίας που εμφανίζονται εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να συμπληρώνουν, όπως για κάθε ανεπιθύμητη ενέργεια, κίτρινη κάρτα και αν κάτι τους προβληματίζει να μπορούν να συμβουλεύονται και αιματολόγους.
Ανοίγουν από Σάββατο τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30 - 34 ετών - Διατηρούνται τα ηλικιακά όρια για AstraZeneca
Ανοίγει το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα με τα ραντεβού για τον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 30-34 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
Ήδη έχουν κλειστεί πάνω από 102.000 ραντεβού μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας με όλα τα εμβόλια στους 35 έως 39 ετών, ανέφερε ο υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σήμερα θα ξεπεράσουμε τους 5.2 εκατ. εμβολιασμούς προσθέτοντας ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», πηγαίνουν πολύ καλά, «κάτι που ξεκάθαρα αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data».
Σύμφωνα με τον επταήμενο κυλιόμενο μέσο όρο βρισκόμαστε στα 1.775 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά ημέρα, ενώ η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη και ταυτόχρονα συνεχίζεται η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες, επισήμανε ο υπουργός αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας.
Παρουσιάζοντας τα τελευταία δεδομένα για τον δείκτη θετικότητας, σημείωσε ότι παραμένει σταθερός κάτω του 4%, ενώ τα εβδομαδιαία ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν ανέλθει σε 16.383, υποχωρώντας για πρώτη φορά κάτω από τα 20.000 την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε όλες τις περιφέρειες παρουσιάζεται σταθεροποίηση ή μείωση των κρουσμάτων, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε με την πανδημία». Οι νοσηλευόμενοι είναι 3.047 και παρουσιάζουν σημαντική μείωση, όπως και ο αριθμός νέων εισαγωγών, με μέσο όρο πλέον στις 244 την τελευταία εβδομάδα, πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει επίσης τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300, συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το αν θα ξεκινήσει να γίνεται και το εμβόλιο της Pfizer στους νέους άνω των 16 ετών, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εγκριθεί η ένδειξη αυτή από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων, τόνισε ότι «από τη στιγμή που θα πάρει έγκριση και για τις νεαρές ηλικίες θα μπει και στο δικό μας σχεδιασμό».
Στην συνέχεια ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε πως πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα λέγοντας πως η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση, με 17,62%, στους εμβολιασμούς πληθυσμού στην ΕΕ.
ΕΟΦ: Σε 905.915 εμβολιασμούς με AstraZeneca καταγράφηκαν 5 περιστατικά θρομβώσεων
Τα συμπεράσματα για τα περιστατικά θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) ανακοίνωσε ο ΕΟΦ.
Αναλυτικότερα ανακοίνωσε τα εξής:
«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).
Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).
Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».