Τέτοιες ημέρες πέρυσι, η ΔΕΗ μόλις είχε γλιτώσει την χρεοκοπία. Άξιζε πάνω- κάτω 300 εκατ ευρώ, πάσχιζε να πείσει ότι δεν αποτελεί πια συστημικό κίνδυνο για την οικονομία και οι ξένοι θεσμικοί την θεωρούσαν απαγορευμένο χαρτί. Ένα χρόνο μετά το παιχνίδι έχει γυρίσει. Κλείνει λιγνιτικά φουγάρα, μειώνει προσωπικό, συμμαχεί με ξένους για μεγάλες πράσινες επενδύσεις.
Επιβεβαιώνει ότι αποτελεί το success story αυτής της κυβέρνησης. Είναι παράδειγμα επιτυχίας και ίσως κανένας τομέας στην οικονομία δεν το αποτυπώνει αυτό τόσο ξεκάθαρα, όσο η ΔΕΗ. Δείχνει ότι όταν οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με γνώμονα το κοντόφθαλμο πολιτικό κόστος φέρνουν αποτέλεσμα.
Έκτακτα μέτρα, αυξήσεις στα τιμολόγια, γρηγορότερο απ’ ότι έκαναν άλλες χώρες σβήσιμο των λιγνιτικών φουγάρων, κυρίως όμως ένα ολιστικό σχέδιο που έστειλε το μήνυμα στους επενδυτές ότι τίποτα δεν γίνεται στο πόδι, την έχουν ξανακάνει κερδοφόρα. Διότι αν η επιχείρηση δεν είχε κέρδη (τα EBITDA του πρώτου εξαμήνου ανήλθαν στα 485 εκατ ευρώ), δεν θα τολμούσε ούτε να το σκεφτεί να ανακοινώσει εκπτώσεις και δωρεάν πάγιο, όπως οι χθεσινές εξαγγελίες του διευθύνοντος συμβούλου της Γιώργου Στάσση.
Τα κέρδη μιας επιχείρησης είναι αυτά που επιτρέπουν μειώσεις τιμών και καλύτερες υπηρεσίες, όχι το χέρι κάποιου καλοκάγαθου πολιτικού. Αυτό είναι συνταγή χρεοκοπίας. Το δωρεάν πάγιο για όλους, οι εκπτώσεις 8% σε ευάλωτους πελάτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις με καταναλώσεις άνω των 2.000 KWh, η δωρεάν τηλεφωνική εξυπηρέτηση (800-900-1000), όλα αυτά και πολλά άλλα κοστίζουν εκατομμύρια. Μια ΔΕΗ ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία, όπως εκείνη του 2019, κολλημένη στο λιγνίτη, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ και σε συντριπτική απαξίωση, θα ήταν αδιανόητο να τα κάνει.
Ένας παράγοντας βέβαια που επιτάχυνε την στροφή ήταν και η τύχη. Η πανδημία και η επακόλουθη καραντίνα είχε και τα καλά της για την ΔΕΗ. Η μείωση της ζήτησης έβγαλε για μεγάλο διάστημα από την πρίζα τους πανάκριβους λιγνίτες. Η βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος της επέτρεψε να κρατήσει επί μήνες σβηστές τις λιγνιτικές μονάδες, που κάθε χρόνο την βάζουν μέσα γύρω στα 300 εκατ ευρώ. Η καθίζηση στις τιμές των καυσίμων, μαζί με την γενικότερη κατάρρευση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική, μεταφράστηκαν σε ανάσα για την ΔΕΗ περίπου 500 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
Τι να την κάνει όμως κάποιος την τύχη αν δεν καταφέρει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών; Τα καμιά 30αριά αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ισραηλινά και καναδικά funds που έχουν βάλει στο ραντάρ την μετοχή της ΔΕΗ, άλλα πράγματα βλέπουν.
Βλέπουν μια επιχείρηση που παρ’ ότι μέσα σε ενάμισι χρόνο είδε την κεφαλαιοποίηση της να εκτινάσσεται από τα μόλις 292 εκατ. τον περυσινό Απρίλιο στα 1,2 δισ. χθες (312%), παραμένει βαθιά υποτιμημένη. Μια εταιρεία που ακόμη και αν αποχαιρετίσει την φετινή χρονιά με λειτουργικά κέρδη 900 εκατ. και πάλι με βάση το λόγο αξίας επιχείρησης προς EBITDA, θα τα διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τις 8 και 10 φορές, που ισχύει για ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Βλέπουν ένα στόχο για 2 - 3 γιγαβάτ από ΑΠΕ μέχρι το 2023, ότι αυτός μπορεί να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και ότι δύο τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές, της απέφεραν ρευστότητα 500-600 εκατ. Κοιτάζουν την εταιρεία και βλέπουν ότι έχει μπροστά ένα καθαρό πλάνο και ορατότητα για να το υλοποιήσει.
Σίγουρα η ΔΕΗ δεν μετατράπηκε ξαφνικά σε μια άλλη επιχείρηση. Έχει όμως αφήσει πίσω την αγωνία του 2019. Το ταμειακό της κενό που τον περυσινό Δεκέμβριο προσέγγιζε τα 900 εκατ ευρώ, μειώνεται. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της διατηρούνται στα 2,7 δισ ευρώ, μεγάλο ωστόσο μέρος τους έχει διαγραφεί από τα λογιστικά της βιβλία ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Ίσως τέτοια εποχή του χρόνου, αντί για το πως γλίτωσε το 2019 η ΔΕΗ από την χρεοκοπία, να συζητάμε για τα 150 καταστήματα που θα εξυπηρετούν με ραντεβού τους πολίτες αντί για τα 75 που ανακοινώθηκαν χθες. Για την ταχύτερη επίτευξη του στόχου των 2.000-3.000 νέων μεγαβάτ από ΑΠΕ, τις νέες έξυπνες υπηρεσίες για smart homes, για τους δεκάδες νέους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ανά την χώρα…