Καθώς τα κύματα της πανδημίας συνεχίζονται με απρόβλεπτη εξέλιξη, καινούρια δεδομένα έρχονται στο φως από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα σχετικά με την εμφάνιση της νόσου και περισσότερες πληροφορίες σχετικές με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 στη φυσική και ψυχική μας υγεία, ή αλλιώς Long Covid.
Πολλές έρευνες που έχουν δημοσιοποιηθεί τελευταία, όπως η μελέτη Phos-Covid, με επικεφαλής τον καθηγητή αναπνευστικής ιατρικής Chris Brightling του Πανεπιστημίου Leicester-που δείχνει ότι δύο στους τρεις ασθενείς που έχουν νοσήσει με covid συνεχίζουν να εμφανίζουν ένα ή και περισσότερα συμπτώματα μέχρι και 12 μήνες μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο- καταδεικνύουν την ανάγκη συγκεκριμένης θεραπείας, δομών και πρωτοκόλλων για την ιατρική και ψυχολογική αποκατάσταση των ασθενών που βρίσκονται σε αυτό το πολύμηνο στάδιο της ανάρρωσης.
Η ίδια μελέτη ανέδειξε μάλιστα ότι οι ασθενείς που βρίσκονται στην ομάδα των ήπιων συμπτωμάτων ανέφεραν κατά μέσο όρο τέσσερα συμπτώματα, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στην ομάδα των πολύ σοβαρών συμπτωμάτων μπορεί να αναφέρουν και περισσότερα από είκοσι συμπτώματα, ενώ επισημαίνει ότι γυναίκες, παχύσαρκοι ασθενείς, όσοι είχαν κινητικές δυσκολίες και εκείνοι/ες με αυξημένα επίπεδα συγκεκριμένων πρωτεϊνών δεικτών φλεγμονής στο αίμα τους είχαν συνήθως πιο σοβαρά συμπτώματα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα, από την αρχή της πανδημίας καταγράφονται περισσότερα από 1.000.000 κρούσματα κορονοϊού, από τα οποία, το 10% υποφέρει από εμμένοντα συμπτώματα τουλάχιστον έξι μήνες μετά την αρχική νόσηση. Μάλιστα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο αριθμός των πασχόντων από Long Covid θα συνεχίσει να αυξάνει όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού.
Πώς να προστατέψουμε τους εαυτούς μας στην post covid περίοδο
Είναι λογικό όλη αυτή η ρευστή κατάσταση να μας δημιουργεί μία ανασφάλεια και να μας κάνει να αναρωτηθούμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε αποτελεσματικά, αν συμβεί σε εμάς ή σε κάποιο μέλος της οικογένειάς μας κάτι ανάλογο, αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στο οικονομικό βάρος ενδεχομένως μίας πρόσθετης νοσηλείας, επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων ή κρίσιμων εξετάσεων, όπως, για παράδειγμα, ο λειτουργικός έλεγχος της αναπνευστικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας, ή ακόμη και αν οι δομές παροχής υπηρεσιών υγείας θα μπορούν να μας καλύψουν, με δεδομένο το αυξημένο βάρος που επιφέρει η πανδημία.
«Την απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες μπορεί να δώσει η ιδιωτική ασφάλιση» μας λέει η κα Θάλεια Αγγελίδη, Head of Marketing & Communications, MetLife Greece και συνεχίζει «Στη διάρκεια της πανδημίας αναδείχθηκε ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης, η οποία την κρίσιμη στιγμή μπορεί να λειτουργήσει ως πολύτιμος σύμμαχος, συμπληρώνοντας τις παροχές του δημόσιου συστήματος. Ένα καλό νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να μας εξασφαλίσει ταχύτερη πρόσβαση στις κατάλληλες υπηρεσίες και μεθόδους θεραπείας, αλλά και πληρέστερη οικονομική κάλυψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι, αν κάποια στιγμή εμείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, χρειαστεί νοσηλεία, θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τις υπηρεσίες ιδιωτικών νοσοκομείων, με μικρότερο ή ακόμη και μηδενικό κόστος, ανάλογα με το πρόγραμμα που διαθέτουμε. Ακόμη, όμως, κι αν επιλεγεί ή απαιτηθεί νοσηλεία σε δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα, η ύπαρξη ενός ιδιωτικού ασφαλιστικού προγράμματος μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη πρόσθετων εξόδων, ή να υποστηρίξει οικονομικά την περίοδο της ανάρρωσης, παρέχοντας στην περίπτωση αυτή επιδοματικές παροχές».
Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το ABC Health Care της MetLife που καλύπτει τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης σε κορυφαία ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας, με το ανώτατο ετήσιο όριο να φθάνει μέχρι και τα 500.000€. Υπάρχουν όμως και εξειδικευμένες λύσεις όπως το MediPlan της MetLife, ένα πρόγραμμα κάλυψης εξόδων νοσηλείας και αποθεραπείας, το οποίο παρέχει νοσοκομειακό και χειρουργικό επίδομα σε κάθε περίπτωση νοσηλείας, είτε αυτή αφορά ιδιωτικό, είτε δημόσιο νοσοκομείο. Το νοσοκομειακό επίδομα, που καταβάλλεται ακόμη και για μια μέρα νοσηλείας, διπλασιάζεται σε περίπτωση νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπεία.
Ένα καλό νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να παράσχει επιπλέον, προνόμια, τα οποία μας επιτρέπουν να φροντίσουμε την υγεία μας καλύτερα και με μικρότερο κόστος, ανά πάσα στιγμή, όπου κι αν βρισκόμαστε. Για παράδειγμα, τα προγράμματα υγείας της MetLife εξασφαλίζουν προνομιακή πρόσβαση και σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και πολλές δωρεάν παροχές και προνόμια μέσω του Advanced Benefit Club, ενός δυναμικού δικτύου το οποίο περιλαμβάνει τα περισσότερα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στην Αττική και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς και πάνω από 2.000 ιατρούς σε όλη την επικράτεια. Μερικά από αυτά τα προνόμια είναι, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία, δωρεάν ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, ειδικές προσυμφωνημένες τιμές για πακέτα check-up και διαγνωστικές εξετάσεις σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, καθώς και για ιατρικές επισκέψεις στο συνεργαζόμενο δίκτυο ιατρών, απευθείας πληρωμή σε επιλεγμένα νοσοκομεία, σε περίπτωση νοσηλείας, έκπτωση στη συμμετοχή στο κόστος νοσηλείας.
«Η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να μας παράσχει πρόσθετη οικονομική κάλυψη, σε περιπτώσεις ασθένειας όπου οι δαπάνες συχνά υπερβαίνουν αυτές της νοσηλείας» συνεχίζει η κα Αγγελίδη. «Για παράδειγμα, μια σοβαρή ασθένεια ή μία post covid παρατεταμένη αποθεραπεία, μπορεί να απαιτήσει παρατεταμένη απουσία από την εργασία ή μετάβαση και διαμονή μακριά από το μόνιμο τόπο κατοικίας κ.ά. Επειδή η αποκατάσταση της υγείας είναι πράγματι το κύριο μέλημα, στη δύσκολη στιγμή κανείς μας δεν θα δίσταζε να χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις ή περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει, ή ακόμη και να δανειστεί, για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες. Μπορούμε, όμως, να διασφαλίσουμε από τώρα ότι κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί, αξιοποιώντας τις λύσεις που παρέχει με προσιτό κόστος η ασφαλιστική αγορά».
Η κα Αγγελίδη καταλήγει «Όλοι και όλες ευχόμαστε να τελειώσει σύντομα αυτή η δοκιμασία που περνάμε, η αβεβαιότητα, η ψυχική και σωματική κούραση, ο φόβος μην κολλήσουμε και εμείς ή κάποιος από την οικογένειά μας, η αγωνία να μην χρειαστεί να νοσηλευθούμε για άλλη αιτία αυτήν την περίοδο. Χρειάζεται όμως να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα κατάματα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δημιουργήσουμε γύρω μας ένα «δίχτυ ασφαλείας» που μπορεί να μας καλύψει ό,τι και αν συμβεί. Γι’ αυτό η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να φανεί χρήσιμη, σήμερα, περισσότερο από ποτέ»