Μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της εύθραυστης δημοσιονομικής ισορροπίας, «παρασκευάζεται» αυτές τις μέρες στον Άρειο Πάγο, ο οποίος καλείται τις επόμενες βδομάδες να εκδώσει μια απόφαση η οποία ισοδυναμεί με περίπου 6,5 δισ. ευρώ τα οποία – ενδέχεται - να κληθεί να επιστρέψει το δημόσιο.
Δεν πρόκειται για υπερβολή καθώς εκφράστηκε ανοιχτά χθες από τον εκπρόσωπο του Δημοσίου (της αριστερής κυβέρνησης δηλαδή) στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνεδρίασε για να αποφασίσει αν τελικά το περίφημο χαράτσι στα ακίνητα που εισπράχθηκε μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και θεσπίστηκε το 2011, είναι αντισυνταγματικό.
Θα ρωτήσει κάποιος, πως αφορά σήμερα την κυβέρνηση μια απόφαση που σχετίζεται με το χαράτσι του 2011; Την αφορά και πολύ για διάφορους λόγους:
- Γιατί μέσω αυτού του μέτρου εισπράχθηκαν περίπου 2,5 δισ. ευρώ τα οποία αν κριθεί οριστικά πως εισπράχθηκαν μέσω ενός παράνομου νόμου, τότε δικαιούται ο καθένας από μας να ζητήσει πίσω τα χρήματά του.
- Γιατί ενώ το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο με τον οποίο εισπράχθηκε (μέσω της ΔΕΗ) κι όχι τον πυρήνα του μέτρου, αντίθετα η προηγούμενη απόφαση του Δ' Τμήματος του Αρείου Πάγου (που οδήγησε λόγω σπουδαιότητας του θέματος στο να ασχοληθεί τελικά η ολομέλεια του Δικαστηρίου) δεν ασχολείται με το διαδικαστικό του πράγματος αλλά με την ουσία. Θεωρεί δηλαδή πως αποτελεί φόρο και όχι τέλος, συνεπώς είναι παράνομο. Αν αυτό λοιπόν επιβεβαιωθεί από την Ολομέλεια, η ερμηνεία φτάνει και στις μέρες μας και στα μέτρα που αντικατέστησαν το χαράτσι. Δηλαδή στον ΕΝΦΙΑ.
- Με τα λογία μάλιστα του εκπροσώπου του Δημοσίου (της αριστερής κυβέρνησης δηλαδή) το ποσό που έχει εισπραχθεί συνολικά από αυτό το μέτρο μέχρι σήμερα είναι περί τα 6,5 δισ. ευρώ.
Είπε ο εκπρόσωπος ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι τότε θα υπάρξει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό.
Βέβαια ακόμα κι αν κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι από τον Άρειο Πάγο, εξαιτίας της αντίθετης γνώμης του άλλου Ανωτάτου Δικαστηρίου (ΣτΕ) τη διαφωνία θα λύσει το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Πάντως αυτή η δίκη παρουσιάζει και μια εγγενή αντίφαση: Πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η (επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) Βασιλική Θάνου, η οποία στην προηγούμενη απόφαση του Τμήματος είχε ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του χαρατσιού. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι η (επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά) Ευτέρπη Κουτζαμάνη η οποία χθες εισηγήθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του μέτρου.