Μετά και την ενθαρρυντική είδηση πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία, καθώς και τις σχετικές ειδήσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από διάφορες εταιρείες, το ερώτημα είναι πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θανάσης Δημόπουλος και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας. Συγκεκριμένα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.
Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δυο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA από τα εμβόλια, ενώ υπογράμμισε θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολιών είναι εξασφαλισμένη, αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών. Συμπλήρωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν, καθώς σε αυτή τη φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε λέγοντας ότι τα δεδομένα των εμβολίων, αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό θέμα. Ερωτηθείς για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της, αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στην Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε οκ. Δημόπουλος, η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.
Τέλος, προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίζουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί, όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχετε σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.
Αλ. Βατόπουλος: Ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις
Παράλληλα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ανέφερε σχετικά με το εμβόλιο ότι η έγκρισή του «είναι ουσιαστική και όχι τυπική». Οι αρμόδιοι παγκόσμιοι οργανισμοί κοιτούν τα δεδομένα σε βάθος και κάνουν ουσιαστικούς ελέγχους για να δώσουν την έγκρισή τους. Συνεπώς, «εφόσον δοθεί έγκριση αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές».
Σημείωσε δε, ότι ο εμβολιασμός θα είναι σε δύο δόσεις, ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν θα χρειάζονται επαναληπτικές δόσεις.
Στ. Πέτσας: Στόχος να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί μέχρι τέλος Ιουνίου
Από την πλευρά της κυβέρνησης ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί των πολιτών κατά του κορονοϊού μέχρι το τέλος Ιουνίου. Μιλώντας στον Mega ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η προμήθεια που θα έχουμε τον Ιανουάριο είναι σχετικά μικρή και γι’ αυτό θα γίνει προτεραιοποίηση στους υγειονομικούς και στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και σιγά σιγά θα επεκτείνουμε τον εμβολιασμό στους υπόλοιπο πληθυσμό. Ο στόχος που έχει τεθεί από το Υπουργείο Υγείας είναι να μπορούν να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 άνθρωποι κάθε μήνα, στα 1.018 εμβολιαστικά Κέντρα, που έχουν δημιουργηθεί. Έτσι ώστε με τα 25.000.000 εμβόλια που θα έχουμε προμηθευτεί μέχρι τέλος Ιουνίου, να μπορούν -εάν το επιθυμούν- να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες. Ένα από τα κέντρα αυτά επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο στον Εύοσμο, στη Θεσσαλονίκη. Άρα, υπάρχει ο σχεδιασμός και θα ξεκινήσουμε ή στο τέλος Δεκεμβρίου ή στις αρχές Γενάρη».
Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε την κρισιμότητα του να πειστούν οι πολίτες για τον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει και σχετική καμπάνια.