Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει να παραχθούν φέτος εκατομμύρια δόσεις ενός εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού και 2 δισ. δόσεις έως το τέλος του 2021, ανακοίνωσε σήμερα η επιστημονική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού δρ Σούμια Σουαμινάθαν.
Ο ΠΟΥ ετοιμάζει ένα σχέδιο για να αποφασιστεί ποιοι θα λάβουν τις πρώτες δόσεις μόλις εγκριθεί κάποιο εμβόλιο, τονίζοντας ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή, όπως οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, σε όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω υποκείμενων νοσημάτων και σε όσους εργάζονται ή ζουν σε χώρους που ευνοείται η υψηλή μεταδοτικότητα, όπως φυλακές ή γηροκομεία.
«Είμαι αισιόδοξη, η ανάπτυξη εμβολίων όμως είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, περιλαμβάνει μεγάλη αβεβαιότητα», είπε η Σουαμινάθαν.
Περίπου 10 πιθανά εμβόλια βρίσκονται τώρα στην φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, με την ελπίδα κάποιο από αυτά να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Αρκετές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες για να παραγγείλουν δόσεις, προτού ακόμη αποδειχθεί αν τα εν λόγω εμβόλια είναι αποτελεσματικά.
Η επιστημονική διευθύντρια του ΠΟΥ δήλωσε: «Το καλό είναι ότι υπάρχουν πολλά εμβόλια που δοκιμάζονται τώρα, οπότε ακόμα κι αν το πρώτο δεν αποδειχθεί αποτελεσματικό, ούτε και το δεύτερο, δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας», τονίζοντας ότι η φιλοδοξία να υπάρχουν διαθέσιμες εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις φέτος είναι αισιόδοξη.
Πρόσθεσε ότι η γενετική ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα δείχνει ότι ο νέος κορονοϊός δεν έχει ακόμη μεταλλαχθεί με τρόπους που να επηρεάζουν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.