Της Αγγελικής Κώττη
Έπρεπε να δολοφονηθεί άνθρωπος στους δυτικούς λόφους της Ακρόπολης για να ξεκουνηθεί κάπως το υπουργείο Πολιτισμού. Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες της Πνύκας άκουσαν να χτυπάνε φτυάρια και αξίνες και είδαν να γίνονται προετοιμασίες για τις τσιμεντένιες βάσεις επάνω στις οποίες θα στηριχθεί η περίφραξη του συγκεκριμένου χώρου.
Χρήματα για την περίφραξη αυτή είχαν εξασφαλιστεί από το 2014. Ωστόσο, η κυβέρνηση άλλαξε και μαζί και η πολιτική ηγεσία. Οι νέοι υιοθετούσαν την άποψη πως οι λόφοι πρέπει να είναι ανοιχτοί όλο το 24ωρο και έτσι τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε άλλες ανάγκες της Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αθηνών. Σεβαστές κι εκείνες, ωστόσο η κατάσταση στου Φιλοπάππου με αυτά και με τα άλλα, έφτασε στο απροχώρητο.
Σε ορισμένα σημεία υπήρχε περίφραξη την οποία έριξαν οι κάτοικοι, παρά το ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, που επικαλούνται, δεν είχε εκφράσει αντίθεση ως προς αυτό. Το ΣτΕ είχε κάνει δεκτή την προσφυγή τους μονάχα ως προς το σκέλος της 24ωρης λειτουργίας του χώρου. Δεχόταν μάλιστα στη σχετική απόφαση ότι το ΥΠΠΟΑ δικαιούται να προβαίνει σε περιφράξεις, καθώς πρόκειται για οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ είτε επειδή δεν ήθελε να έχει καμία ευθύνη για την ανομία και το χάος που επικράτησε σταδιακά, (εκ των πραγμάτων όμως έχει, ο χώρος είναι και αρχαιολογικός) είτε διότι δεν ήθελε να συγκρουστεί με την «Ανοιχτή Πόλη» που συμφωνούσε με τους ανοιχτούς τους λόφους, άφησε τα πράγματα να κυλήσουν ολοένα και πιο προς τα κάτω. Από τους 24 φύλακες που υπηρετούσαν εκεί, σταδιακά κατεβήκαμε στους 12.
Όσο για την ξηλωμένη περίφραξη της Πνύκας; Καμία σκέψη να αποκατασταθεί. Έτσι, ακόμα και αυτό το κορυφαίο μνημείο, προστατευόταν εν μέρει. Ούτε σκέψη να αναζητηθούν νέα κονδύλια ή, το σημαντικότερο, νέο σχέδιο προστασίας των μνημείων και των επισκεπτών. Όλα τέθηκαν κάτω από τη νέα πολιτική σκέψη…
Ας το ξεκαθαρίσουμε. Ο χώρος εκτείνεται σε 700 στρέμματα και άρα είναι αδύνατη η φύλαξή του μονάχα από την αρχαιολογική υπηρεσία. Κι εκείνη όμως έχει τις υποχρεώσεις της. Αναγκάστηκε να τις θυμηθεί τώρα, και συγκεκριμένα ακριβώς την ημέρα του ανασχηματισμού, οπότε και έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο (χωρίς την παρουσία υπουργού).
Τότε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αποφασίστηκε άρον- άρον να υλοποιηθεί το προ τετραετίας σχέδιο, το οποίο μέχρι τώρα προκαλούσε φρίκη στην πολιτική ηγεσία όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η κατασκευή της περίφραξης στην Πνύκα. Το ΥΠΠΟΑ αναγκάστηκε να αφήσει τις ιδεοληψίες και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, αφού όμως αυτή έφτασε στο μη περαιτέρω.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λοιπόν, γίνεται το αυτονόητο αλλά δεν αρκεί. Η εφορεία αρχαιοτήτων έχει στείλει σωρεία εγγράφων για την παρανομία που επικρατεί στην περιοχή. Μονάχα μια ολοκληρωτική αλλαγή στον χειρισμό του θέματος ίσως φέρει αποτελέσματα. Εδώ που φτάσαμε είναι απαραίτητη και η συνεννόηση και συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Πολλά ακόμη βήματα απαιτούνται και το πρόβλημα δεν λύνεται με μία απλή περίφραξη. Όποιος το νομίζει, είναι, απλώς, στον κόσμο του.