Μηνύματα προς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την αντιπυραυλική ασπίδα που στήνεται στη Ρουμανία έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από τη Ρωσία ο κ. Πούτιν ανέφερε πως, η αντιαεροπορική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία επηρεάζει αρνητικά τη χώρα του επειδή μονόπλευρα οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία για την αντιαεροπορική άμυνα. Κανείς δεν θέλει να κάνει διαπραγματεύσεις μαζί μας, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδος και σημείωσε ότι, "το μόνο που ακούμε είναι ότι τα σχέδια αυτά δεν είναι εναντίον της Ρωσίας και το μόνο που μας έλεγαν είναι ότι είναι για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν». Τώρα δεν υπάρχει πυρηνική απειλή από το Ιράν αλλά οι εγκαταστάσεις αντιπυραυλικής άμυνας στη Ρουμανία υπάρχουν, υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και τόνισε πως το αντιπυραυλικό σύστημα στη Ρουμανία «απειλεί εμάς».
Ανφερε μάλιστα ξεκάθαρα πως η Ρωσία είναι έτοιμη να πάρει μέτρα λέγοντας «τώρα θα προβούμε σε ενέργειες με τις οποίες θα εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Επαναλαμβάνω είναι απαντητικά αυτά τα μέτρα. Τίποτα δεν θα κάνουμε προοτού δούμε τους πυραύλους στην Πολωνία».
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε αναφορά και στη Συρία και την παρουσία της χλώβρας του στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους λέγοντας "στη Συρία όλος ο κόσμος είδε τις ικανότητές μας" ενω απαντώντας σε ερώτηση για το ρωσικό αεροσκάφος που έριξαν οι Τούρκοι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε ότι, "οι δυνάμεις μας δεν πολεμούν ενάντια στις τακτικές δυνάμεις, αλλά ενάντια σε εξτρεμιστές. Αν το ξέραμε ότι θα εμπλακούν τακτικές δυνάμεις, θα το κάναμε αλλιώς από την αρχή. Πυροβόλησαν και τον πιλότο. Αυτό είναι έγκλημα πολέμου. Δεν ακούσαμε εξηγήσεις, ούτε ετοιμότητα για αποζημίωση».
«Εμείς κάνουμε το παν για να έρθουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε υψηλό επίπεδο. Ακόμη και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το έκαναν αυτό. Δεν αρκεί η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων, πρέπει και να κάνεις κάτι. Ακόμη περιμένουμε. Ακόμη δεν υπάρχουν εξηγήσεις» προσέθεσε.
Αναφορικά με το Κουρδικό, είπε ότι η Ρωσία δεν ασχολείται και πως αυτό είναι θέμα του κουρδικού λαού.
Απο την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα στηρίξει την Ρωσία στην ΕΕ στο θέμα των κυρώσεων απάντησε ότι "η Ελλάδα είναι εξαιρετικά χρήσιμη και στην Ευρώπη και στη Ρωσία, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ήπειρό μας, με την ΕΕ και τη Ρωσία σε αντιπαλότητα. «Η Ελλάδα είναι γέφυρα συνεργασίας. Λύση είναι ο διάλογος και όχι οι κυρώσεις. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, χωρίς να είναι μέλος η Ρωσία».