Το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων και εντός των χωρικών υδάτων της Λιβύης έδωσαν σήμερα, κατα πλειοψηφία, η Βουλή και η Γερουσία της Ιταλίας στην κυβέρνηση του Paolo Gentiloni. Στόχος είναι ο περιορισμός των αφίξεων προσφύγων στις ιταλικές ακτές από τη Λιβύη, καθώς μέχρι στιγμής φέτος έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο μέσω της συγκεκριμένης «οδού» περισσότεροι από 95.000 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 2.221.
Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετικό αίτημα της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης προς τη Ρώμη και αφορά μόνο ιταλικές δυνάμεις, καθώς δεν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα προς την Ε.Ε. ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες έχουν αναπτύξει δυνάμεις στη Μεσόγειο, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «Επιχείρησης Σοφία».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να εκφράζει ακόμη επιφυλάξεις, αν και επισημαίνει ότι «κατ΄αρχήν, και υπό προϋποθέσεις, οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα». Αλλά την ίδια στιγμή η Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Federica Mogherini, προειδοποιεί ότι η επέκταση της ναυτικής επιχείρησης συνεπάγεται μεγαλύτερες υποχρεώσεις για όσους ισχυρίζονται ότι την υποστηρίζουν. "Προφανώς θα χρειαστούμε περισσότερες υποδομές. Τα κράτη-μέλη που τόσο επιθυμούν την επέκταση της επιχείρησης, ας σκεφτούν με ποιόν τρόπο μπορούν να συνδράμουν", επισημαίνει η Mogherini.
Ασαφές νομικό πλαίσιο
Η Γερμανία δεν ανήκει στους πιο ένθερμους υποστηρικτές του εγχειρήματος. Το Βερολίνο επισημαίνει ότι για να επεκταθεί η «επιχείρηση Σοφία» στις ακτές της Λιβύης θα πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: συγκατάθεση της λιβυκής κυβέρνησης και σχετική εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον μία επέκταση της επιχειρησιακής δράσης προκαλεί και νέα ερωτήματα. Για παράδειγμα: όταν τα ευρωπαϊκά πλοία θα διασώζουν πρόσφυγες, θα τους επιστρέφουν στη Λιβύη ή θα πρέπει να τους μεταφέρουν στην Ιταλία, όπως γινόταν μέχρι σήμερα σε κάθε επιχείρηση διάσωσης σε διεθνή ύδατα; Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Alexander Lambsdorf, παραδέχεται ότι «εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αν διασώσουμε τους πρόσφυγες στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε, παρά μόνο αν έχουμε στη διάθεσή μας κάποιο ασφαλές καταφύγιο στη Λιβύη. Αλλά σήμερα απέχουμε πολύ από αυτή την κατάσταση».
Υπενθυμίζεται ότι η Λιβύη εξακολουθεί να μαστίζεται από εμφύλιες συγκρούσεις ανάμεςσα σε αντίπαλες ομάδες και φυλάρχους, παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε. και τα κεφάλαια που έχουν δοθεί προς την κυβέρνηση του Fajiz al Sarradsch.
Φωτογραφία: SOOC