«Ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο για τη μεγαλύτερη πολεοδομική μεταρρύθμιση στη χώρα, με την προκήρυξη των διαγωνισμών για τη σύνταξη μελετών των πέντε πρώτων Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων που εντάσσονται στο χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων "Κωνσταντίνος Δοξιάδης", συνολικού προϋπολογισμού 401,05 εκατ. ευρώ», όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς.
«Είμαστε αποφασισμένοι στην κυβέρνηση να μπουν κανόνες και τάξη στον χώρο. Τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, όπως και τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, συνιστούν το πρώτο και πλέον σημαντικό επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Είναι σύνθετες και πλήρεις μελέτες, οι οποίες στην ολοκλήρωσή τους θα βελτιώσουν καθοριστικά την εικόνα της Ελλάδας, τόσο στο φυσικό όσο και στο αστικό Περιβάλλον, ενισχύοντας σημαντικά τις επενδύσεις με οργάνωση και τάξη», εξήγησε ο υφυπουργός.
Παράλληλα, συνεχίζει στη δήλωσή του, «έχοντας αυτά τα σύγχρονα πολεοδομικά εργαλεία στα χέρια μας και αξιοποιώντας έγκαιρα και μεθοδικά τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, θωρακίζουμε με γρήγορες διαδικασίες, ιδιαιτέρως δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, καθώς με το πέρας της εκπόνησης των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων αυτών των νησιών, θα μπει τάξη στη δόμηση, αφήνοντας πίσω δυσάρεστα φαινόμενα του παρελθόντος».
Όπως τόνισε ο κ. Ταγαράς: «Η εκπόνηση μελετών για πάνω από το 70% της χώρας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελούν εθνικό στοίχημα που οφείλουμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση, το υπουργείο, το ΤΕΕ, όλος ο τεχνικός κόσμος και η Αυτοδιοίκηση να κερδίσουμε προς όφελος των πολιτών και συνολικά της χώρας».
Επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ότι για πρώτη φορά υλοποιείται για πάνω από το 70% της επικράτειας παράλληλος πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός με ακρίβεια και αυστηρές προδιαγραφές, που θα θέσουν κανόνες και θα βάλουν τάξη στον χώρο συντεταγμένα και με ασφάλεια δικαίου, με τη θεσμική θωράκιση από το Συμβούλιο της Επικρατείας και την έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων.
Ειδικότερα, οι προκηρύξεις που δημοσιεύονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ως αναθέτουσα αρχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι ο κύριος του συνολικού έργου, αφορούν στα εξής πέντε Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια:
1. ΕΠΣ Δήμου Μινώα Πεδιάδας, με προεκτιμώμενη αξία 1.399.469,57 ευρώ
2. ΕΠΣ Δήμου Θήρας, με προεκτιμώμενη αξία 495.195,16 ευρώ
3. ΕΠΣ Δήμου Μυκόνου, με προεκτιμώμενη αξία 654.471,42 ευρώ
4. ΕΠΣ Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας (Δήμου Πύργου και Δήμου Ήλιδας,) με προεκτιμώμενη αξία 1.066.955 ευρώ
5. ΕΠΣ Δήμων Κορινθίων (ΔΕ Κορινθίων) & Λουτρακίου- Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων (ΔΕ Λουτρακίου- Περαχώρας), με προεκτιμώμενη αξία 979.645,98 ευρώ
Ενώ, προβλέπεται επίσης παράταση αναστολής κατά ένα έτος στην έκδοση οικοδομικών αδειών σε Μύκονο- Σαντορίνη.
Υπενθυμίζεται επίσης από το υπουργείο, ότι της διακήρυξης του διαγωνισμού για τη σύνταξη των ΕΠΣ στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, έχει προηγηθεί η απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, (ΦΕΚ Δ΄578/07.09.2021) με την οποία παρατείνεται η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη για ένα έτος.
Η παράταση αναστολής δίνεται ώστε με την ολοκλήρωση των ΕΠΣ -μετά και την έκδοση των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων- να τεθούν σαφείς κανόνες και χωροταξικοί - πολεοδομικοί περιορισμοί, με στόχο την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών αυτών, καθώς λόγω του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν σημειωθεί φαινόμενα υπερκορεσμού και άναρχης δόμησης.
Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης: «Μέχρι σήμερα υπήρχε πλαίσιο σε ένα μικρό μέρος της επικρατείας, που πολλές φορές ακόμα και αυτό αμφισβητούνταν από προσφυγές πολιτών στο ΣτΕ. Πλέον, έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο που θα πατάει σε γερές βάσεις με Προεδρικά Διατάγματα, ενώ ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα συνοδεύεται από στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου της Ελλάδας».
Σε 4 κύκλους οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων
Σε 4 κύκλους αναμένονται οι αναθέσεις των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ενώ έχουν ήδη προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για τις μελέτες των πρώτων 12 Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) που αποτελούν τον πρώτο -και πιλοτικό- διαγωνιστικό κύκλο αναθέσεων από τους συνολικά τέσσερις (4). Στον επόμενο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΝ που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, θα ακολουθήσει ο δεύτερος διαγωνιστικός κύκλος που θα αφορά περίπου σε 130 μελέτες ΤΠΣ, στο σύνολο των 229 μελετών. Ειδικότερα, τα πρώτα 12 ΤΠΣ είναι τα εξής:
1. Δήμου Ήλιδας
2. Δήμου Αιγιαλείας
3. Δήμου Μεγίστης
4. Δήμου Σύρου-Ερμούπολης
5. Δήμου Ιθάκης
6. Δήμου Γρεβενών
7. Δήμων Καρπάθου και Κάσου
8. Δήμων Αίγινας και Αγκιστρίου
9. Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας
10.Δήμου Γρεβενών
11.Δήμων Πάτμου, Λειψών, Λέρου, Αγαθονησίου, Καλυμνίων
12.Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων
Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και των ερωτημάτων των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για τα πρώτα 12 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια που ήδη έχουν προκηρυχθεί, ανακοινώνεται ότι το ΤΕΕ, αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2021 και συνακόλουθα της ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκινάμε με πράξεις και όχι με λόγια, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, ένα τεράστιο και παράλληλα πολύ δύσκολο εγχείρημα, την ολοκλήρωση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Το στοίχημα είναι μεγάλο και για να το κερδίσουμε θέλουμε αρωγούς όλους τους μελετητές που ασχολούνται με αυτό το αντικείμενο. Θα χρειαστεί να εργαστούν όλοι και μάλιστα εντατικά».
Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, «η άψογη συνεργασία μας με τους αρμόδιους υπουργούς Κώστα Σκρέκα, Νίκο Ταγαρά, τον γενικό γραμματέα, Ευθύμιο Μπακογιάννη και όλους τους συνεργάτες τους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, μάς δίνει την αισιοδοξία ότι θα φέρουμε εις πέρας ένα από τα πιο αναπτυξιακά έργα της χώρας.
«Ήρθε η ώρα να γίνουν μέσα στους επόμενους μήνες και χρόνια όσα δεν έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα, προσήλωση στο αποτέλεσμα και συνεργασία, ο τεχνικός κόσμος της χώρας αποδεικνύει ότι θέλει και μπορεί να οδηγήσει τις προσπάθειες ώστε να αποκτήσει κάθε περιοχή της χώρας ορθό, αναπτυξιακό και δίκαιο σχεδιασμό του χώρου, για να έχουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον, για να γνωρίζουμε όλοι πού και πώς θα αναπτυχθεί η χώρα και η κοινωνία, πού και πώς θα προστατέψουμε τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας», τόνισε.
Επισημαίνεται ότι στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ταγαράς ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, όλους τους συνεργάτες της γενικής γραμματείας, καθώς και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, «για τη συστηματική δουλειά και την προσήλωση που επέδειξαν για αυτή την εμβληματική πολεοδομική μεταρρύθμιση».