Την... πρώτη φορά αστυνομοκρατούμενη Αριστερά θέλησε να επιβεβαιώσει η κυβέρνηση, με τις αστυνομικές δυνάμεις να βάλλουν αδιακρίτως κατά των διαδηλωτών στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο σε μια επιχείρηση «προστασίας» της εικόνας του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια κάλεσε τους πολίτες «να επεξεργάζονται περισσότερο τη διαφορετική άποψη» και να μην υπάρχει ταύτιση με ακραία στοιχεία.
Όταν τα μέλη του Ρουβίκωνα εισβάλλουν ανενόχλητα σε υπουργεία, επισκέπτες στου Φιλοπάππου πέφτουν θύματα ληστειών από διάφορες συμμορίες -με πλέον πρόσφατο περιστατικό τον τραγικό θάνατο 25χρονου- η αστυνομία είναι απούσα. Αλλά στο πλαίσιο της ΔΕΘ σήμανε συναγερμός με αφορμή το συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, στο οποίο πήραν μέρος δεκάδες απλοί πολίτες.
Σύμφωνα με καταγγελίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν αλόγιστη χρήση χημικών και οι εικόνες ακόμη και από μικρά παιδιά που δεν μπορούσαν να ανασάνουν προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση. Δύσπνοιες, λιποθυμίες, αλλά και κακώσεις στο κεφάλι ήταν μερικά μόνον από τα αποτελέσματα της παρέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων.
Αποπνικτική ατμόσφαιρα
Περισσότερες από 60 κλήσεις δέχθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών σε άτομα που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. «Αυτά [τα περιστατικά] αφορούσαν κυρίως αναπνευστικά προβλήματα και μικροτραυματισμούς. Η πλειονότητα αντιμετωπίστηκε επιτόπου με παροχή πρώτων βοηθειών και μόνο 8 από αυτά διακομίστηκαν στην εφημερία του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΕΚΑΒ. Όπως αναφέρεται, οι διαδηλωτές όχι μόνον δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός, αλλά υπήρχαν εντολές τα τουριστικά λεωφορεία που μετέφεραν κόσμο για το συλλαλητήριο να σταματούν στη δυτική είσοδο της πόλης, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένοι οι επιβαίνοντες να περπατήσουν τουλάχιστον δύο χιλιόμετρα για να φτάσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικοί απωθούσαν τους διαδηλωτές προς τη θάλασσα, ενώ ορισμένοι έπεσαν μέσα στο λιμάνι και άλλοι προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο σε καφετέριες και άλλα μαγαζιά. Στο όνομα καταστολής των κουκουλοφόρων που είχαν παρεισφρήσει στη διαδήλωση, οι αστυνομικοί επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο κατά πάντων.
Η επόμενη μέρα -χθες- βρήκε το κέντρο της Θεσσαλονίκης με σπασμένα φανάρια, καμένους κάδους, πέτρες στους δρόμους, που είχαν αποτελέσει «υλικά» για τις επιθέσεις από πλευράς κουκουλοφόρων. Συνολικά έγιναν 28 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 8 οδήγησαν σε σύλληψη και οι κατηγορούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Απειλή με όπλο
Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι υπήρξε διαδηλωτής που απείλησε με όπλο συναδέλφους του. Όπως ανέφερε, κάποιος διαδηλωτής επιχείρησε να αρπάξει την κάμερα μιας εικονολήπτριας, η οποία κάλυπτε τη διαδήλωση. Όταν οι συνάδελφοί της φωτορεπόρτερ επενέβησαν, ένας άλλος διαδηλωτής έβγαλε όπλο από την τσάντα του, απειλώντας τους. Οι πρακτικές τρομοκράτησης του Τύπου θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων όσο και την ίδια τη δημοκρατία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί σήμερα Δευτέρα