Από τις αρχές του 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και παράλληλα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενδέχεται να παρουσιάζει αυτή η καινοτομία, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Όπως επισημαίνει ο κ. Dombrovskis, στην παρούσα φάση, η Επιτροπή θα δώσει έμφαση σε ζητήματα όπως οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα μπορούσαν να αναλάβουν οι εποπτικές Αρχές για τη στήριξη της τεχνολογικής καινοτομίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, παρέχοντας λειτουργίες για τη διευκόλυνση της καινοτομίας, μετασχηματιστικές τεχνολογίες, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς και την αποσαφήνιση και τη σύγκλιση των απαιτήσεων και των πρακτικών αδειοδότησης και εποπτείας για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που βασίζονται στην τεχνολογία.
Ο κ. Παπαδημούλης χαρακτηρίζει «γενικόλογη» την απάντηση του κ. Dombrovskis, γιατί, όπως επισημαίνει, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν «απέφυγε» να απαντήσει σχετικά με το αν και πώς οι πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ανάπτυξη του κλάδου fintech θα δώσουν «προτεραιότητα στα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας τα οποία σημειώνουν μεγάλα ποσοστά νεανικής ανεργίας και ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από υψηλή επιστημονική κατάρτιση και brain drain».
Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για τις προκλήσεις που μπορεί να επιφέρει το Brexit στην δραστηριότητα του κλάδου, δεδομένου ότι «μέχρι σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό της εν λόγω δραστηριότητας εδράζεται στη βρετανική αγορά».
Ρωτούσε να πληροφορηθεί «ποια μέτρα-αντίβαρα σκοπεύει να λάβει η Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit, καθώς και να διεκδικήσει δυναμικά μερίδιο στην αγορά των χρηματοοικονομικών τεχνολογιών».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ