Πρύτανης ΠΑΜΑΚ κατά Κ. Γαβρόγλου: Με στοχοποιεί ενώ ήδη δέχομαι απειλές – Σκέφτομαι να παραιτηθώ

Πρύτανης ΠΑΜΑΚ κατά Κ. Γαβρόγλου: Με στοχοποιεί ενώ ήδη δέχομαι απειλές – Σκέφτομαι να παραιτηθώ

Ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησής του αφήνει ο Αχιλλέας Ζαπράνης, μιλώντας στο protothema.gr και απαντώντας στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας με αφορμή τον όρκο που μοίρασε στους πρωτοετείς φοιτητές. Επίσης αναρωτιέται αν όταν ο Κώστας Γαβρόγλου μιλά για άσυλο, εννοεί εκείνο των ροπαλοφόρων.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο protothema.gr, αναφέρει ότι η πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τον στοχοποιεί, τη στιγμή που ο ίδιος δέχεται συνεχείς απιελές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης είχε διανείμει τον κάτωθι όρκο που διαβάστηκε στην τελετή υποδοχής των πρωτοετών φοιτητών του:

«Εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ξεκινάμε τις σπουδές μας, διαβεβαιώνουμε ότι θα συνδράμουμε στη γνώση, θα διατηρήσουμε τις αξίες του πανεπιστημίου και θα υιοθετήσουμε τη νοοτροπία της αριστείας μέσα από τη μελέτη και την έρευνα. Εμείς, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διαβεβαιώνουμε ότι θα φροντίσουμε να δρούμε μέσα και έξω από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με αξιοπρέπεια, ήθος, και θα συμβάλλουμε στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ποιότητας, ελευθερίας, δημοκρατίας, αξιοκρατίας και προσωπικής ανάπτυξης». 

Το συγκεκριμένο κείμενο προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργείο Παιδείας το οποίο με ανακοίνωσή του υποστήριζε τα εξής:

«ΠΡΩΤΟΝ: Δεν θα χρησιμοποιώ εμπρηστικές εκφράσεις στις συνεντεύξεις μου, μιας και η ελληνική γλώσσα διαθέτει λεξικό πλούτο ώστε να μπορώ να εκφράζομαι με ευπρέπεια. ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Δεν θα στέλνω επιστολές στους συναδέλφους μου πρυτάνεις που με γελοιοποιούν, μιας και η αυτογελοιοποίησή μου αντανακλάται και στο πανεπιστήμιό μου. ΤΡΙΤΟΝ: Δεν θα διδάσκω σε εννέα μεταπτυχιακά, μιας και δεν είναι σωστό να διπλασιάζω τον μισθό μου σε βάρος νέων επιστημόνων. ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Δεν θα απειλώ ότι θα κλείσω τα μεταπτυχιακά προγράμματα, μιας και η ίδρυση και λειτουργία τους δεν εξαρτάται από εμένα προσωπικά, αλλά είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών. ΠΕΜΠΤΟΝ: Δεν θα καλώ κάθε λίγο την Αστυνομία στο πανεπιστήμιο, μιας και η Δημοκρατία παρέχει πολλούς τρόπους να επιλύει διαφορές. ΕΚΤΟΝ: Τέλος, δεν θα ζητήσω από τους φοιτητές και φοιτήτριες να διαβάζουν κείμενα που τους στέλνω, μιας και η αρλουμπολογία πρέπει να έχει όρια. ΕΒΔΟΜΟΝ: Ως προς την πρόταση του αντιπρύτανη κ. Σαρτζετάκη να επιβληθούν τέλη εγγραφής στους φοιτητές του ΠΑ.ΜΑΚ., η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μόνο μία: Αυτά, κύριε αντιπρύτανη, όταν ανοίξετε δικό σας "μαγαζί"».

Ως εκ τούτου ο κ. Ζαπράνης, αφού αναφέρει ότι σκέφτεται σοβαρά την παραίτηση εξαιτίας της συγκεκριμένης αντίδρασης του προϊστάμενου υπουργού, σημειώνει σχολιάζοντας εάν ο όρκος υπήρξε απλά αφορμή για την έκδοση αυτής της σκληρής ανακοίνωσης: «Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του ο υπουργός Παιδείας. Η ειδικότητά μου είναι τα Χρηματοοικονομικά και όχι η Ψυχολογία». Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπογραμμίζει ότι ο κ. Γαβρόγλου το μόνο που δεν του ζητάει είναι «να κάνει πηδηματάκια μπροστά από την πόρτα» και διερωτάται: «Για ποιο άσυλο μιλάει ο υπουργός; Για το άσυλο των ροπαλοφόρων; Θα πρέπει να ρωτάμε πρώτα τον υπουργό και μετά να μιλάμε;».


«Σκέφτομαι σοβαρά το θέμα της παραίτησης. Ως εδώ. Δεν έχω κάνει κάτι. Ένας πανεπιστημιακός είμαι, ο οποίος θέλησε το καλύτερο για τη χώρα του και το πανεπιστήμιό του.  Ενδεχομένως ο κ. Υπουργός κάπου θα έχει καταγράψει κάποιες κλήσεις (σ.σ. στην Αστνομία) και θα τις παρουσιάσει. Εγώ μια φορά κάλεσα την Αστυνομία, τον περασμένο Απρίλιο, και από ό,τι φαίνεται έκανα πολύ κακώς. Ζητώ συγγνώμη. Μπήκε μια ομάδα στο πανεπιστήμιο και διέκοψε μια εκδήλωση για το Προσφυγικό. Έγραψαν συνθήματα, τρομοκράτησαν τον κόσμο και μας είπαν ότι θα ξανάρθουν. Θεώρησα ότι ήταν υποχρέωσή μου να προστατεύσω τη δημόσια περιουσία και πολύ περισσότερο τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των ανθρώπων που κινούνται μέσα στο πανεπιστήμιο. Ζήτησα τη συνδρομή της Αστυνομίας και αυτή αποφάσισε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα», υποστηρίζει ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ. 

«Έχω δεχτεί απειλητικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Αλλά και όταν έχω βρεθεί κατά πρόσωπο με αυτούς τους ανθρώπους, που δεν ξέρω αν είναι φοιτητές, εκτός των βωμολοχιών μού έχουν πει: “Θα δεις τι θα πάθεις”, “θα σε φτιάξουμε”, “θα πεθάνεις”. Η ανακοίνωση του υπουργείου με στοχοποιεί. Το ίδιο συνέβη με τον συνάδελφό μου, καθηγητή του Παντείου, Αγγελο Συρίγο, ο οποίος δέχτηκε επίθεση επειδή ακριβώς το υπουργείο δεν πήρε θέση τη στιγμή που έπρεπε», προσθέτει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Ζαπράνης. 

Μάλιστα απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρύτανης του ΠΑΜΑΚ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η στάση της κυβέρνησης να πηγάζει από το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο διεξάγει δημοσκοπήσεις που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση. «Πριν από δύο χρόνια, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι οι δημοσκοπήσεις αυτές είναι υποκινούμενες. Αυτό που έκανα ήταν να διατάξω ένορκη διοικητική εξέταση με σοβαρές αντιδράσεις από τους καθηγητές του πανεπιστημίου γιατί θεώρησαν ότι είναι ένα καθαρά ακαδημαϊκό θέμα. Εξήγησα σε όλους τους τόνους ότι δεν μπαίνω στην επιστημονική μεθοδολογία, αλλά στο αν είναι νόμιμο όλο αυτό, εξετάζοντας αν δικαιούται να κάνει δημοσκοπήσεις η συγκεκριμένη μονάδα που ανήκει στο ερευνητικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο, το οποίο είναι αυτοδιοίκητο. Ζήτησα από καταγγέλλοντες υπουργούς να μου καταθέσουν ό,τι έχουν στη διάθεσή τους. Το αποτέλεσμα της εξέτασης ήταν ότι πρόκειται για κάτι απόλυτα νόμιμο, το οποίο δικαιούνται να το κάνουν», υποστηρίζει ο κ. Ζαπράνης.