Με τη χώρα μας να μην βρίσκεται στην «πράσινη» λίστα των τουριστικών προορισμών της βρετανικής κυβέρνησης άνοιξε η τουριστική σεζόν. Το «πλήγμα» στον ελληνικό τουρισμό από αυτή την κίνηση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον δεν θα είναι σημαντικό, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς με δηλώσεις τους στο Liberal.
Όπως επισημαίνει ο CEO της Grecian Travel, Παύλος Ντιναπόγιας έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Βρετανούς τουρίστες για τη χώρα μας, κυρίως από τα μέσα Ιουνίου και ύστερα, ενώ και σήμερα καταγράφεται αναιμικό ενδιαφέρον. Όπως ο ίδιος εκτιμά η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να εντάξει τη χώρα μας στην πράσινη λίστα εντός Ιουνίου, κάτι που αναμένει και ο Αλέξανδρος Συνετός, ιδιοκτήτης του Aelos Boutique Hotel.
«Για τη Ζάκυνθο οι Βρετανοί τουρίστες είναι κομβικής σημασίας, όπως και για ολόκληρο τον ελληνικό τουρισμό. Σίγουρα το γεγονός πως η χώρα δεν εντάσσεται στην πράσινη λίστα της Βρετανίας δεν είναι θετικό, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε πως το 70% περίπου των τουριστικών εσόδων προέρχονται το τρίμηνο Ιουνίου-Αυγούστου. Επομένως θεωρώ πως θα υπάρχουν μαζικές κρατήσεις της τελευταίας στιγμής» εξηγεί ο κ.Συνετός.
Πάντως, οι αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχει θέσει σε εφαρμογή η βρετανική κυβέρνηση προκαλούν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας. Η British Airways άνοιξε τον χορό των… «πιέσεων» προς την βρετανική κυβέρνηση με τον επικεφαλής της να καλούν τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει βήμα για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια. Μαζί με τον επικεφαλής του αεροδρομίου του Χίθροου, υπογράμμισαν ότι πρέπει να ανοίξουν συνδέσεις με περισσότερες χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία ήρε την απαγόρευση στα διεθνή ταξίδια, ωστόσο η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει μέχρι τώρα μόνο 12 χώρες ασφαλείς για ταξίδια χωρίς την υποχρέωση οι ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους.
«Πιέσεις» από Βritish Airways και Ryanair…
«Είναι σαφές για εμάς ότι η Αμερική θα πρέπει να είναι στην «πράσινη λίστα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Σoν Ντόιλ. Από τη μεριά του ο επικεφαλής του Χίθροου, Τζον Χόλαντ-Κέι δήλωσε ότι στη λίστα θα πρέπει να προστεθούν η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ισπανία. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος τους αεροδρομίου Γκάτγουικ, Στιούαρτ Γουίνγκεϊτ, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι «θα θέλαμε να δούμε περισσότερες χώρες στην πράσινη λίστα, ανάμεσά τους και η Ελλάδα».
Στον ίδιο «αστερισμό» με την British Airways κινειται και η Ryanair, με τον CEO της Mάικλ Ο’Λίρι να δηλώνει πως «ανυπομονούμε η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα να προστεθούν στην πράσινη λίστα του Ηνωμένου Βασιλείου τις επόμενες εβδομάδες», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο'Λίρι.
Τα «φώτα» της δημοσιότητας στραμμένα στη χώρα μας
Την ίδια στιγμή διεθνή ΜΜΕ κάνουν εκτενείς αναφορές στο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού. Οι Financial Times σημειώνουν πως η Ελλάδα ήταν ανάμεσα στις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επίσημα καλωσόρισαν ξένους επισκέπτες, καθώς επιδιώκει να διπλασιάσει τα τουριστικά της έσοδα. «Οι τουρίστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα δεν χρειάζεται πλέον να μπουν σε καραντίνα εφ’ όσον μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν αρνητικό τεστ Covid-19 ή ότι έχουν πλήρως αναρρώσει από τον ιό» αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει πως οι αφίξεις τουριστών στα περιφερειακά αεροδρόμιο το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν 23.455.
Παρά όμως τους περιορισμούς των ταξιδιών από τη βρετανική κυβέρνηση οι Βρετανοί επιμένουν… ελληνικά ! Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC στην κορυφή των προτιμήσεων Ευρωπαίων και Αμερικάνων τουριστών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές βρίσκεται η χώρα μας.
Τo BBC επικαλείται έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών και ειδικότερα στην τέταρτη θέση με 6,2%, πίσω από τις Ισπανία (10,4%), Ιταλία (9%) και Γαλλία (7%). Σημειώνεται πως σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC η χώρα μας βρίσκεται στην έβδομη θέση των προτιμήσεων και των Αμερικάνων τουριστών.
Γιατί είναι σημαντικοί οι Βρετανοί
Οι Βρετανοί τουρίστες είναι πολύ σημαντικοί για την εγχώρια τουριστική αγορά. Ο πρώτος λόγος έγκεται στο γεγονός πως βρίσκονται στην πρώτη κατηγορία των big spenders. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το 2019, μία από τις καλύτερες χρονιές του ελληνικού τουρισμού η μέση δαπάνη ανά επίσκεψη για τους Γερμανούς τουρίστες ήταν 734,8 ευρώ και ακολουθούν οι Βρετανοί με 732,8 ευρώ.
Εκτός όμως από την αυξημένη μέση κατανάλωση οι Βρετανοί τουρίστες αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την τουριστική βιομηχανία. Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα η αγορά αναμένει την περαιτέρω χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη Βρετανία, προκειμένου να αρθούν και οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες στους Βρετανούς για …διακοπές στη χώρα μας.