Διευρύνει το προβάδισμά της επί του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία, όπως αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση Public Issue, με την αξιωματική αντιπολίτευση να προηγείται της κυβέρνησης κατά 16,5% στην πρόθεση ψήφου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμφανίζεται να αυξάνει το ποσοστό της την ώρα που η Κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επικοινωνιακό μπαράζ «θετικών» ειδήσεων διανέμοντας αναδρομικά, μερίσματα και άλλες παροχές προς τους πολίτες, ενώ έχει καταρτίσει ένα προεκλογικό προϋπολογισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 38,5%, έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύεται τρίτο στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 9,5%, τέταρτο εμφανίζεται το ΚΚΕ με 7,5%, ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, ενώ εκτός Βουλής με ποσοστά 2% μένουν οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Public Issue, η ΝΔ εμφανίζεται να έχει σταθεροποιήσει την εκλογική της επιρροή, ελαφρώς κάτω από το 40% (σήμερα στο 38,5%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την αναιμική ανάκαμψη, που παρατηρήθηκε στο Β΄ εξάμηνο του 2017, έχει σταθεροποιηθεί, σε ποσοστά ελαφρώς πάνω από το 20% (σήμερα στο 22%).
Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται συσπειρωμένο, ενδεχομένως και εξαιτίας της απόπειρας διεμβολισμού του από το κυβερνών κόμμα. Εδραιώνεται, ευδιάκριτα, στην τρίτη θέση, με την εκλογική του επιρροή να προσεγγίζει το 10% (9,5%)
Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για την κατανομή των εδρών, η Public Issue σημειώνει ότι η υποχώρηση και της επιρροής της Ένωσης Κεντρώων, κάτω από το 3%, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των Λοιπών κομμάτων (+2,5%), λειτουργούν ευνοϊκά για τον στόχο της ΝΔ να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της αυτοδυναμία, αρκεί η εκλογική της επιρροή να υπερβεί το εκτιμώμενο κάτω όριό της (35%).
Συγκεκριμένα, σε πεντακομματική Βουλή η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να επιτυγχάνει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία καθώς συγκεντρώνει από 154 έως 174 έδρες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η Νέα Δημοκρατία επιτυγχάνει αυτοδυναμία και σε Βουλή έξι κομμάτων εφόσον το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής κυμανθεί άνω του 13,5% συνολικά, όπου συγκεντρώνει από 151 έως 171 έδρες.
Σημειώνεται ότι βάσει του ισχύοντα εκλογικού νόμου, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής καθορίζει και το όριο της αυτοδυναμίας. Συγκεκριμένα, όσο υψηλότερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο χαμηλότερο γίνεται το όριο αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.