«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στη Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές, που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης» διεμήνυσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης και τιμής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη Μεταπολίτευση, το σίγουρο είναι ότι το τέλος της, με την κατάρρευση ενός ολόκληρου οικονομικού, παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου -και με τραγική κατάληξη την υπαγωγή της χώρα μας στο μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας εδώ και πέντε χρόνια- επαναφέρει στο προσκήνιο τα αιτήματα εκείνου του τριημέρου για λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
«Όχι ως επετειακή ρητορεία, αλλά ως όρο επιβίωσης του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα είπε πως ο αγώνας του ελληνικού λαού ενάντια στην κοινωνική αδικία, την εξωτερική και καταναγκαστική επιβολή ακραίων και αναποτελεσματικών νεοφιλελεύθερων μοντέλων, αλλά και ο αγώνας ενάντια στην εγχώρια διαπλοκή, που έχει βασική ευθύνη για την πορεία της χώρας στην χρεοκοπία, ο αγώνας μας για να εφαρμοστεί μια άλλη πολιτική με ταξικό πρόσημο υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και για την αλλαγή των συσχετισμών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και για να αποκαταστήσουμε την Δημοκρατία που δεινοπάθησε, πιάνει το νήμα της νεολαίας της αντιδικτατορικής και μεταδικτατορικής περιόδου.
«Τον αγώνα αυτόν, τις αγωνίες και τις προσδοκίες εκείνης της περιόδου, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τον καπηλευτούν κάποιοι αυτόκλητοι δήθεν σωτήρες, δυνάμεις που απουσίαζαν από τους μαζικούς κοινωνικούς αγώνες και αργότερα στο όνομα τάχα του λαού, αλλά πάντα ερήμην του, αδιαφορώντας για τη Δημοκρατία, αδιαφορώντας για την ανθρώπινη ζωή, καμώνονται δήθεν τους υπερασπιστές του λαού. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μιλούν στο όνομα του λαού δήθεν αντιεξουσιαστές, που ελέω μιας εξουσιοδότησης που δεν τους έδωσε κανείς, θεωρούν ότι μπορούν να έχουν την εξουσία της ζωής και του θανάτου. Αυτόν το αγώνα δεν πρέπει να επιτρέψουμε να τις καπηλευτεί κανένας, ούτε οι αυτόκλητοι σωτήρες δήθεν αντιεξουσιαστές, αλλά ούτε και να τους προσβάλλουν, να τους λοιδωρήσουν, να τους αμφισβητήσουν, οι ακροδεξιοί νοσταλγοί της Χούντας είτε βρίσκονται στη Χρυσή Αυγή είτε αλλού, «οι αρνητές της αλήθειας, οι αναθεωρητές της Ιστορίας που βυσσοδομούν πάνω στη μνήμη, που είναι εγγεγραμμένη σε παραδόσεις, σε θεσμούς αλλά και στα ίδια τα σώματα των αγωνιστών του Πολυτεχνείου».
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκε ένας σκληρός και άνισος αγώνας με δυνάμεις υπέρτερες και από θέσεις υπονομευμένες «όμως για πρώτη φορά, μετά από χρόνια ο αγώνας αυτός, έδωσε το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να ελπίζει και να προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον». «Κι αυτή ήταν και η προσδοκία που τον κινητοποίησε, που τον έβγαλε στο δρόμο με έναν προωτόγνωρο δυναμισμό και μια πρωτοφανή διάθεση κινητοποίησης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι το μεγαλύτερο στοίχημα σήμερα είναι να διατηρηθεί αυτή η προσδοκία για μια καλύτερη ζωή γιατί μόνο αυτή η προσδοκία μπορεί να είναι ο καταλύτης για τη συνέχιση αυτού του αγώνα, που σίγουρα δεν έχει ακόμη δικαιωθεί. Για να αλλάξει εκ βάθρων, ένα οικονομικό οικονομικό και πολιτικό μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες και στηρίζεται σε ισχυρά συμφέροντα. Για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη της ανασφάλειας και των διαρκών κρίσεων για να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας για να βγει επιτέλους η χώρα από το καθεστώς της επιτροπείας και να ξεκινήσουμε επιτέλους όλοι μαζί τον μεγάλο αγώνα για την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών μέσα από μία σταθερή αλλά βιώσιμη ανάπτυξη για να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και να μπει ένα τέλος στην εργοδοτική αυθαιρεσία, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που θα δώσουν στην νεολαία την δυνατότητα να μείνει στη χώρα, να προκόψει και να δημιουργήσει εδώ.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι όσο κι αν προσπαθήσει το κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που μαίνεται αυτήν την περίοδο, να διατηρήσει τα προνόμια και την εξουσία του, αυτή τη μάχη δεν πρόκειται να την κερδίσει γιατί είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστούν επιτέλους σε αυτή τη χώρα οι νόμοι για όλους, να τελειώσουμε με ένα σύστημα οικονομικής εξουσίας, που βγήκε απολύτως εκτός ελέγχου και έφερε την κοινωνία σε αυτό το σημείο που βρίσκεται σήμερα.
«Και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι χρειαστεί για να αποκαταστήσουμε τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, στην οικονομία, στην αγορά εργασίας, στο κράτος, στα ΜΜΕ, στην Δικαιοσύνη. Κι είναι ακριβώς αυτά τα κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα που ορίζουν σήμερα τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές που ξεχωρίζουν τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης. Οφείλουμε όμως σήμερα να δεσμευτούμε και το μέλλον της κοινωνικής κατηγορίας που επλήγη περισσότερο, για το μέλλον της νέας γενιάς για το τι μέλλει γενέσθαι στην εκπαίδευση που βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση καθώς συσσώρευσε τεράστια προβλήματα σε σύγκρουση με ιδεοληψίες του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή ξεκινήσαμε με αποφασιστικότητα μια δημοκρατική μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ για τη δημοκρατική λειτουργία των πανεπιστημίων και για αλλαγές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ελεύθερης ακαδημαϊκής ζωής γιατί με τις παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας το αυτοδιοίκητο το των πανεπιστημιών, αλλά και η ακαδημαϊκή ελευθερία παραβιάστηκαν κατάφωρα με προσχήματα πολλές φορές και με ιδεολογικές κραυγές, που δυστυχώς ένωσαν με ακραίο τρόπο ιδεολογίες ασύνδετες την νεοφιλευλεύερη ιδεολογία με ακραίες ακροδεξιές αντιλήψεις.
Ένταση στο Πολυτεχνείο
Νωρίτερα, στο Μνημείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατέθεσε στεφάνι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Νωρίτερα, ομάδα συγκεντρωμένων αντέδρασε στην παρουσία μελών της κυβέρνησης στον χώρο του Πολυτεχνείου και υπήρξαν αψιμαχίες.
Δηλώσεις Ν. Βούτση - Ν. Φίλη
«Εκτός από το διαχρονικό μήνυμα της κραυγής του Πολυτεχνείου "ψωμί-παιδεία-ελευθερία", σήμερα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και το μήνυμα ενάντια στη βαρβαρότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μετα την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, επισήμανε: «Το Πολυτεχνείο ζει σήμερα στους αγώνες της νεολαίας και του λαού. Το μήνυμα "ψωμί-παιδεία-ελευθερία" σήμερα μεταφράζεται: δουλειά για όλους, μόρφωση για όλους, δημοκρατία παντού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ