Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων «Frakapor» στη Σίνδο «προγραμματίζεται να κλείσει σε ένα πολύ εύλογο χρονικό διάστημα» γνωστοποίησε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, σε δηλώσεις στο περιθώριο των συναντήσεων, που είχε στα γραφεία του ΟΑΕΔ στη Θεσσαλονίκη.
Η κ. Αντωνοπούλου ανέφερε ότι το πρωί επικοινώνησε με τον αν. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, προκειμένου να καταθέσει αυτά τα οποία είδε κατά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε, για να επιθεωρήσει τις συνθήκες εργασίας στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, στα οποία, όπως είπε, «υπάρχουν τεράστιες διαφορές».
«Το κέντρο στα Διαβατά που επισκέφθηκα είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένο και αυτό φαίνεται στα πρόσωπα των ανθρώπων. Όπως γνωρίζετε, στο άλλο κέντρο που πήγα (στη Σίνδο)υπήρχε μία αναστάτωση και φυσικά υπάρχει αναστάτωση στον κόσμο, όταν ζουν σε συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες» είπε η αν. υπουργός, προσθέτοντας: «Περιμένουμε τον ίδιο τον κ. Μουζάλα να μας καταθέσει τις αποφάσεις του».
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την υποστήριξη των αναγκών που δημιουργεί το Προσφυγικό, η κ. Αντωνοπούλου δήλωσε: «Σε συνεργασία με τον κ. Μουζάλα έχουμε βγάλει μία πρόσκληση για 2.500 ανέργους στα hot spots και σε κάποια κέντρα που είχαν ήδη ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις τους έως τα τέλη Μαρτίου». Πρόσθεσε δε ότι για το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκαν 30.447 αιτήσεις.
«Σε τρεις ημέρες 40.000 αιτήσεις για τα 8μηνα»
Η αν. υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο πλέον είναι για οκτώ και όχι πέντε μήνες, ενώ πλαισιώνεται από διάφορες υποστηρικτικές δράσεις.
«Έχουμε μέχρι σήμερα στο πρόγραμμα, που βγήκε πριν από τρεις ημέρες, πάνω από 40.000 αιτήσεις. Είναι ελκυστικό, διότι οι 8 μήνες εξασφαλίζουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, ένσημα, κατώτατο βασικό μισθό, ο οποίος όμως πληρώνεται κάθε μήνα και έτσι είναι ένα περιβάλλον, το οποίο σηματοδοτεί ιδιαίτερα για τους μακροχρόνια ανέργους, πως όταν επανέρχονται στην αγορά αυτές είναι οι μίνιμουμ συνθήκες στη χώρα μας που πρέπει να τηρούνται» τόνισε.
«Ξέρετε ότι υπάρχουν συμπολίτες μας, οι οποίοι εργάζονται και δεν έχουν πληρωθεί για έξι και οκτώ μήνες [...]Ξέρουμε ότι υπάρχει ένα 25% αδήλωτης εργασίας, άρα εμείς σαν κράτος έχουμε την υποχρέωση στην επανένταξη και στην επανενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων να σηματοδοτούμε το τι θα πρέπει να ισχύει» πρόσθεσε.
Η κ. Αντωνοπούλου διευκρίνισε ότι μετά τους 8 μήνες όσοι επωφεληθούν του προγράμματος θα έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στο ταμείο ανεργίας και να πάρουν επίδομα ανεργίας, παρότι, όπως εξήγησε «η φιλοδοξία μας είναι το επίδομα ανεργίας να το μετατρέψουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε επίδομα εργασίας, δηλαδή να χρησιμοποιείται αυτό το ποσό σαν υποστήριξη του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους προς τον ιδιωτικό τομέα, να τους ενθαρρύνουμε να κάνουν προσλήψεις, γιατί το πρόβλημα της ανεργίας λύνεται μόνο όταν θα μπορούμε σαν οικονομία να έχουμε καινούριες θέσεις εργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ