Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan σε ενδεχόμενο ρήξης των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αν η Ουάσινγκτον αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως πρωτεύουσα.
«Κύριε Trump, η Ιερουσαλήμ είναι κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους», είπε ο Erdogan απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του.
«Θα διεξαγάγουμε αυτή τη μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ», πρόσθεσε, σε ομιλία του ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος κόμματος AKP.
«Ως ασκούντες την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) θα παρακολουθήσουμε το θέμα αυτό μέχρι τέλους. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα συγκαλέσουμε εντός 5 ή 10 ημερών μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΟΙΔ στην Κωνσταντινούπολη (…) Θα θέσουμε σε κίνηση όλο τον μουσουλμανικό κόσμο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής», είπε ακόμη.
Η Τουρκία είχε ήδη προειδοποιήσει χθες εναντίον της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από την Ουάσινγκτον, λέγοντας πως ένα τέτοιο μέτρο θα προκαλούσε «μεγάλη καταστροφή».
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Trump για το θέμα αυτό αναβλήθηκε (επρόκειτο να γίνει χθες).
«Ο πρόεδρος ήταν σαφής στην υπόθεση αυτή από την αρχή: το θέμα δεν είναι αν (η πρεσβεία θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ), το θέμα είναι πότε», δήλωσε ο Hogan Gidley, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από εκπρόσωπο της ισραηλινής κυβέρνησης, όμως ο υπουργός Παιδείας Naftali Bennett, σημαντικός εταίρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Benjamin Donahue, απέρριψε τις δηλώσεις του Erdogan.
«Πάντοτε θα υπάρχουν κάποιοι που επικρίνουν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι καλύτερα να έχουμε μια ενωμένη Ιερουσαλήμ παρά τη συμπάθεια του Erdogan», είπε.
Εξάλλου, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ο Nabil Saat , προειδοποίησε σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα σήμαινε το τέλος της προσπάθειας που διεξάγει η αμερικανική κυβέρνηση για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση της Αμερικής, δεν θα δεχθούμε πλέον τη μεσολάβηση του Trump. Θα είναι το τέλος του ρόλου που διαδραματίζουν οι Αμερικανοί στη διαδικασία αυτή», είπε ο Saat στους δημοσιογράφους.
Ο Saat επανέλαβε την προειδοποίηση για την αντίδραση που θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση στους δρόμους των παλαιστινιακών και αραβικών πόλεων.
«Δεν γνωρίζω αν θα προκληθεί βία, αλλά θα υπάρξουν χωρίς αμφιβολία λαϊκές διαδηλώσεις παντού. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει βία», είπε. Αλλά «βία μπορεί να ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο, η οποία δεν θα μπορούσε να ελεγχθεί».
Ο Saat χρησιμοποίησε ασυνήθιστα ισχυρές εκφράσεις ατά της κυβέρνησης Trump και ιδίως για το γεγονός ότι δεν έχει εκφραστεί δημόσια υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ, της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών που παραμένει σημείο αναφοράς της διεθνούς κοινότητας.
«Θα δεχόμασταν την αμερικανική διαδικασία, αν δεσμεύονταν να τηρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού», είπε ο Σάατ. «Δεν ζητάμε τίποτε άλλο από τη λύση των δύο κρατών. Ο κ. Trump και η κυβέρνησή του ετοιμάζονται να παραβιάσουν (αυτή την αρχή), δεν παίζουν το παιχνίδι και εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι τους», είπε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να λάβουν οποιαδήποτε μέτρα που θα αλλάζουν το νομικό και πολιτικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA.
Είπε πως μια ενδεχόμενη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ ή η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ θα ήταν «ένα επικίνδυνο μέτρο που θα είχε επιπτώσεις» σε ολόκληρη την περιοχή.
Αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε σήμερα για τις «σοβαρές επιπτώσεις» που θα έχει ενδεχόμενη αναγνώριση από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην πόλη αυτή.
«Θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινή γνώμη και σε ολόκληρα μέρη του κόσμου», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι.
«Πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στις προσπάθειες για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια θα υπονόμευε τις προσπάθειες αυτές.»
«Από τις αρχές του έτους», η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμά πως πρέπει να σκεφθούμε «τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια μονομερής απόφαση ή ενέργεια όσον αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ».
Η ΕΕ, που υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών που θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο στα σύνορα του 1967, καταδικάζει σθεναρά τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών τον οποίο χαρακτηρίζει «παράνομο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Η ΕΕ θα συνεχίσει τη δέσμευσή της με τα δύο μέρη, τους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους της, περιλαμβανομένου του Κουαρτέτου (για τη Μέση Ανατολή) προκειμένου να υποστηρίξει την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας», καταλήγει η ανακοίνωση.
«Κάθε τι που αναμοχλεύει την κρίση είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Sigmar Gabriel. «Μια λύση για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να εξευρεθεί παρά μόνο στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία AP