Την άποψη ότι Γερμανία και Ελλάδα, καθώς και συνολικά η Ευρώπη, θα μπορέσουν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν την ευημερία τους, επενδύοντας στην καινοτομία, εξέφρασε, σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή το 2ο Φόρουμ Καινοτομίας 2021, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Δρ. Έρνστ Ράιχελ.
«Η ανάπτυξη με μοχλό την καινοτομία αποτελεί την καλύτερη εγγύηση ότι στη Γερμανία, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην Ευρώπη θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε την ευημερία μας. Αν επενδύσουμε γενναία στη δύναμη της καινοτομίας, την έρευνα και την τεχνολογία, τότε ο τεράστιος μετασχηματισμός, εν μέσω του οποίου βρίσκονται σήμερα οι κοινωνίες και οι οικονομίες μας, θα ενέχει περισσότερες ευκαιρίες παρά κινδύνους. Όποιος επενδύει έγκαιρα στο μέλλον, διαθέτει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», τόνισε ο κ. Ράιχελ.
Ο γερμανός πρέσβης υπογράμμισε το ρόλο των νεοφυών επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντάς τις κινητήριο δύναμη που συνδυάζει αποτελεσματικά την έρευνα και την ανάπτυξη με τη δημιουργία προοπτικών για προϊόντα που μπορούν να διατεθούν στην αγορά και με τον τρόπο αυτό να επέρχεται διαρκής και βιώσιμη ανάπτυξη και καλά αμειβόμενες θέσεις στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο κ. Ράιχελ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα και η Γερμανία είναι προορισμένες να συνεργαστούν στον τομέα της καινοτομίας καθώς έχουν πολλά να προσφέρουν η μια στην άλλη.
Ο Γερμανός πρέσβης αναφερόμενος στην Ελλάδα αναφέρθηκε σε καινοτόμες γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες ανακάλυψαν π.χ. τα Ιωάννινα, ως έναν ελκυστικό τόπο εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των πολύ καλά καταρτισμένων, δημιουργικών νέων ανθρώπων, του δυναμικού οικοσυστήματος καθώς και των υπολοίπων ευνοϊκών προϋποθέσεων.
Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης η οποία «στηρίζει με όλα τα μέσα τη θετική αυτή δυναμική. Το 2020 οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξήθηκαν άνω του 17%, σε συνολικά περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Η νέα ψηφιακή πύλη για νεοφυείς επιχειρήσεις “Elevate Greece” κάλυψε ένα σημαντικό κενό. Το χρηματοδοτούμενο με ευρωπαϊκούς πόρους Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” υιοθέτησε βασικές εισηγήσεις της επονομαζόμενης επιτροπής Πισσαρίδη σχετικά με την ενίσχυση της εγχώριας καινοτομίας».
Το φετινό φόρουμ της γερμανικής Πρεσβείας και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η Καινοτομία οδηγεί τις εξελίξεις» καλύπτει με τις θεματικές ενότητες της τεχνολογίας, της υγείας και των logistics τους τομείς, οι οποίοι αποτελούν ήδη από σήμερα παράδειγμα των δυναμικά εξελισσόμενων ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων.