Reuters: Τα λόγια του «αόρατου» Τσίπρα δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους

Reuters: Τα λόγια του «αόρατου» Τσίπρα δεν σημαίνουν τίποτα για τους πυρόπληκτους

 

«Επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε κάποιους ανθρώπους», σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και προσθέτει πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κατηγορούνται γιατί δεν ζητήθηκε συγγνώμη για τη φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα και γιατί απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία. 

«Πώς σκοπεύει να ξεπληρώσει την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη», δήλωσε ένας 79χρονος μπροστά από το καμένο σπίτι του, σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι οι επιζώντες θέλουν να δουν τους αξιωματούχους να παραιτηθούν μετά την αποτυχία τους να αποτρέψουν την καταστροφή, εν μέσω ερωτήσεων σχετικά με το γιατί δεν πραγματοποιήθηκε εκκένωση.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι μετά την ανακοίνωση του τριήμερου πένθους, ο κ. Τσίπρας ήταν «αόρατος» μέχρι την Παρασκευή. «Ήταν στο γραφείο του, προεδρεύοντας τη μία συνάντηση μετά την άλλη, με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, τους δημάρχους. Ήταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος.

Επίσης το δημοσίευμα σημειώνει ότι πήρε «πλήρη πολιτική ευθύνη» για την καταστροφή, αλλά για εκείνους που επέζησαν την κόλαση, οι λέξεις σήμαιναν ελάχιστα.

Όπως επισημαίνει, παρά την μακρά λίστα των μέτρων ανακούφισης για τους πυρόπληκτους που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση στην Ελλάδα κατηγορεί τον Τσίπρα ότι εθελοτυφλεί, και ότι εστιάζει στην «επικοινωνιακή πλευρά» της κρίσης και όχι «στην ουσία».

Σε αντιδιαστολή με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές αυτήν την εβδομάδα και προσέφερε παρηγοριά στους πληγέντες. «Τηλεοπτικό κανάλι έδειξε μια γυναίκα να κλαίει στην αγκαλιά του», επισημαίνει το δημοσίευμα που κατόπιν αναφέρεται και στην επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στο Μάτι, όπου ο υπουργός Άμυνας βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των πυρόπληκτων.

Τέλος, σημειώνει μεταξύ άλλων το Reuters ότι «η φωτιά στο Μάτι αποκάλυψε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους, κτίρια χωρίς άδεια, διάσπαρτα, με την ανοχή του κράτους καθώς οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια και τελικά νομιμοποίησαν τα χτισμένα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους».