Ρωσία: Το 83% των πολιτών φοβάται τις οικονομικές επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής της βενζίνης

Ρωσία: Το 83% των πολιτών φοβάται τις οικονομικές επιπτώσεις από την άνοδο της τιμής της βενζίνης

Η πλειονότητα των Ρώσων πολιτών πιστεύουν ότι η αύξηση της τιμής της βενζίνης θα έχει επιπτώσεις στην οικονομική τους κατάσταση, ενώ την ίδια στιγμή οι αυτοκινητιστές, που επλήγησαν πρώτοι από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι. Τις διαθέσεις αυτές κατέγραψε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τιμή της βενζίνης τον Μάιο του 2018 αυξήθηκε κατά 5,6%, ενώ η ετήσια αύξηση της θα φθάσει το 11,3%. Από τις αρχές του χρόνου η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 7,2%, ενώ η τιμή του πετρελαίου τον Μάιο αυξήθηκε κατά 5,2%. Η ρωσική κυβέρνηση, για να σταθεροποιήσει την κατάσταση, μείωσε από 1ης Ιουνίου τον φόρο κατανάλωσης στην βενζίνη και το πετρέλαιο κατά 3.000 και 2.000 ρούβλια τον τόνο αντίστοιχα (41,14 και 27,43 ευρώ) , ενώ από 1ης Ιουλίου αναμένεται μια ακόμη μείωση της τάξεως των 700 ρουβλίων (9,6 ευρώ) ανά τόνο.

Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είχαν το αντίκτυπο τους στις διαθέσεις της κοινής γνώμης , αφού σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 83% των Ρώσων πιστεύει ότι οι αυξήσεις αυτές θα επιδεινώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Το 43% μάλιστα θεωρεί ότι η επιδείνωση αυτή θα είναι ουσιαστική ενώ το 40% ότι δεν θα είναι σημαντική. Οι επαγγελματίες οδηγοί είναι πιο απαισιόδοξοι, αφού το 51% ( των οδηγών) πιστεύουν ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.

Πάντως την αύξηση της τιμής της βενζίνης τους τελευταίους μήνες την έχει αισθανθεί το 84% των Ρώσων, εκ των οποίων το 64% θεωρεί ότι πρόκειται για σημαντική αύξηση της τιμής. Το 78% προβλέπει ότι η τιμή της βενζίνης θα αυξηθεί ακόμη πιο πολύ , ενώ μόνο 5% πιστεύουν ότι η τιμής της θα μειωθεί.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27-28 Μαΐου του 2018, σε δείγμα 2000 ατόμων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ