Την παραίτηση της κυβέρνησης στη Ρωσία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λίγη ώρα μετά την πρόταση του προέδρου της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν για δημοψήφισμα στο οποίο θα ενισχύεται ο ρόλος του κοινοβουλίου.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Μεντβέντεφ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι η πρωινή ομιλία του Πούτιν περιγράφει μια σειρά «θεμελιωδών αλλαγών» στο ρωσικό Σύνταγμα. «Αυτές οι αλλαγές, όταν υιοθετηθούν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στον αριθμό των άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία της εξουσίας ως σύνολο», ανέφερε ο παραιτηθείς πρωθυπουργός.
Οι αλλαγές, όπως έσπευσε να προσθέσει, θα εφαρμοστούν στην «εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, καθώς και στη δικαστική εξουσία».
Ο Πούτιν από την πλευρά του ζήτησε από την κυβέρνηση να παραμείνει ως μεταβατική μέχρι νεοτέρας. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του ομιλία, πρότεινε τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εξουσίας του κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει μια «ισχυρή προεδρική δημοκρατία», με τον πρόεδρο να έχει το δικαίωμα να απολύει τον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του, παραμένοντας επικεφαλής του στρατού και ασκώντας μεγάλο έλεγχο στη δικαιοσύνη.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πούτιν - που ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ - προτίθεται να του ζητήσει να αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Associated Press στο ρεπορτάζ του αναφέρει πως οι σημερινές εξαγγελίες του Πούτιν εντάσσονται στο σχέδιο του να παρατείνει την παραμονή στην εξουσία μετά το 2024 οπότε λήγει η θητεία του. «Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν υπήρξε συντονισμός ανάμεσα στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ή αν υπάρχει μεταξύ τους ρήξη σχολιάζει η εφημερίδα New York Times.
Ο Μεντβέντεφ είχε διατελέσει πρόεδρος της χώρας, το διάστημα 2008-2012 «αναπληρώνοντας» ουσιαστικά τον Πούτιν, που δεν μπορούσε λόγω συνταγματικού κωλύματος, να διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία και είχε αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού. Στους υπολογισμούς του Κρεμλίνου φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι οι Ρώσοι πολίτες φαίνονται δυσαρεστημένοι όσον αφορά το έργο του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, καθώς το 53% το θεωρεί αρνητικό και το 46% θετικό, ανέφερε από την Ρωσία ο ανταποκριτής του δικτύου France24.
Νωρίτερα, στην ετήσια ομιλία του προς την Ομοσπονδιακή Συνέλευση, ο Πούτιν είχε προτείνει δημοψήφισμα για τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει ανάγκη για ορισμένες αλλαγές, παρά για ένα νέο Σύνταγμα». Παράλληλα, ανέφερε ότι συμφωνεί με την άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το όριο για μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες στο προεδρικό αξίωμα, αλλά πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι αυτό είναι ένα «κύριο» ζήτημα.
Επίσης, πρότεινε τον περιορισμό της εξουσίας του προέδρου να διορίζει μέλη της κυβέρνησης και ταυτόχρονα την ενίσχυση της εξουσίας του κοινοβουλίου στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει μια «ισχυρή προεδρική δημοκρατία», με τον πρόεδρο να έχει το δικαίωμα να απολύει τον πρωθυπουργό και τους αναπληρωτές του, παραμένοντας επικεφαλής του στρατού και ασκώντας μεγάλο έλεγχο στη δικαιοσύνη.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να απαγορευτεί σε Ρώσους βουλευτές, πρωθυπουργούς, κυβερνήτες και άλλους σημαντικούς αξιωματούχους να αποκτήσουν ξένη ιθαγένεια ή άδεια παραμονής.