Για τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου του, όπως είναι τα περιβαλλοντικά πρόστιμα, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η πλαστική σακούλα, οι δασικοί χάρτες και το νερό μιλά ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» και δημοσιεύεται σε δύο μέρη.
Προαναγγέλλει ρύθμιση – ανάσα για τις οικιστικές πυκνώσεις, διορθωτικές πινελιές στην ισχύουσα νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες, προσωπικές επιστολές σε αγρότες και ταχύτατη συγκρότηση των επιτροπών αντιρρήσεων και εξηγεί το χρονοδιάγραμμα για την ανάρτηση και κύρωση των χαρτών σε ολόκληρη την χώρα. Ο Σεπτέμβριος αποτελεί το χρονικό σημείο της κύρωσης των τμημάτων των χαρτών που δεν έχουν αντιρρήσεις και της ανάρτησης των χαρτών για άλλο ένα 17% της επικράτειας, ενώ εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθεί το έργο κατάρτισης των χαρτών στο υπολειπόμενο 46% της χώρας.
Στα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρει ότι όλοι οι επιχειρηματίες στο κλάδο της ενημέρωσης πρέπει να αξιολογούνται με τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες και επικρίνει την Νέα Δημοκρατία ότι παίζει «θέατρο σκιών», σιωπώντας στην υπόθεση της απόκτησης του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη, την ίδια στιγμή που ωρύεται για την συμμετοχή του Ιβάν Σαββίδη στην μετοχική σύνθεση του Mega. «Περιμένω το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, όλο όμως, και τα θεσμικά εργαλεία που έχει να κρίνουν τις υποθέσεις του κ. Μαρινάκη όπως έκριναν και τις υποθέσεις του κ. Σαββίδη. Διότι εδώ υπάρχει ένα θέατρο σκιών, που χρησιμοποιείται μόνο για πολιτικούς σκοπούς, γιατί κάποιοι θεωρούν ότι έτσι γίνεται αντιπολίτευση.
Και συμπληρώνει: «Η κοινωνία μας δεν έχει ανάγκη το θέατρο σκιών της αντιπολίτευσης. Πρέπει να υπάρχουν κανόνες αυστηροί και για όλους, όχι μόνο για όσους συμφέρουν τον κ. Μητσοτάκη. Άρα και για τον κ. Μαρινάκη. Όλοι να ξεσκονίζονται. Κανείς να μην εξυπηρετεί μία γραμμή εκ των προτέρων αποφασισμένη, αυτό είναι που με πειράζει. Και βέβαια, μου κάνει εντύπωση η υστερία που θεατρικά εφαρμόζει η αντιπολίτευση στις περιπτώσεις διεκδίκησης ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντά της, ενώ όταν μιλάμε για αλλαγή ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης από ανθρώπους που θεωρεί ότι θα είναι στο άρμα της, κυριολεκτικά μένει άφωνη. Αυτό είναι θέατρο σκιών».
Στα θέματα του χαρτοφυλακίου του, ειδικότερα στο ζήτημα των δασικών χαρτών ο Αν. ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι στις 27 Ιουλίου ολοκληρώνεται η ανάρτηση του 35% της χώρας και δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη παράταση. Επίσης, συγκροτούνται άμεσα οι επιτροπές αντιρρήσεων για αυτό το 35%, ενώ προτείνει να συγκροτηθούν επιτροπές και για τις παλιές περιοχές, που δεν έχουν ακόμα εξεταστεί οι ενστάσεις. Εντός του 2017 θα αναρτηθούν χάρτες σε άλλο ένα 17%, που έρχεται να προστεθεί στο 35+1,5% (παλιά προγράμματα). Οι περισσότερες περιοχές είναι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ το υπουργείο προσπαθεί να προλάβει και την Ανατολική Αττική. Προκειμένου να επιταχυνθούν όλες τις διαδικασίες, προωθείται η ενίσχυση της στελέχωσης. Ήδη, στην Κεντρική Μακεδονία έχουν ενισχυθεί τα σημεία υποστήριξης με εξειδικευμένο προσωπικό και στόχος είναι στο τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχουν 110 νέα στελέχη από το Κτηματολόγιο κι άλλα 40 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα των αναρτήσεων σημειώνει πως για το 35% της χώρας, εκεί όπου δεν υπάρχουν αντιρρήσεις, θα έχουμε κύρωση τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ εκεί που υπάρχουν αντιρρήσεις η κύρωση θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2018. Για την επικείμενη ανάρτηση του 17% η κύρωση προγραμματίζεται εντός του 2018. Επίσης, εντός του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν μελέτες με βελτιωμένες προδιαγραφές και μικρότερου κόστους για το υπόλοιπο 46% της χώρας. Στόχος η ολοκλήρωση εντός του 2019, ενώ στις νέες προκηρύξεις θα ενσωματώνονται τα βελτιωμένα εργαλεία που έχουν ήδη δημιουργήσει, όπως είναι οι 105 μέρες ανάρτηση, οι ατελείς αντιρρήσεις για αρκετές κατηγορίες κλπ.
«Δεν τολμώ να φανταστώ ότι θα υπάρξει δήμος που θα αφήσει απροστάτευτη την περιοχή του, είναι αδιανόητο να μην προστατεύει τους δημότες του», τονίζει ο Αν. ΥΠΕΝ και ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν επεκτάσεις οικισμών κι εντάξεις στο σχέδιο πόλης για τις περιοχές με οικιστικές πυκνώσεις, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στους δημάρχους που δεν έχουν ακόμα αποστείλει τα στοιχεία, προκειμένου οι περιουσίες των πολιτών να μην βρεθούν στον αέρα. «Οι πολίτες που ανησυχούν μπορούν από τώρα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες δόμησης και με βεβαίωση από την υπηρεσία ότι το κτίσμα τους είναι εντός σχεδίου, μπορούν να μην πληρώνουν τέλη στην αντίρρησή τους. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πω το ίδιο για τους πολίτες που έχουν ακίνητο σε περιοχή που μπορεί να κηρυχθεί πύκνωση, γιατί εκεί χρειάζεται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση είναι κρίσιμη η απόφαση των δημάρχων».
Επιπλέον, «υπάρχει σοβαρή ανησυχία για τις κατοικίες που είναι σε περιοχές πύκνωσης, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και αμφισβήτηση δικαιώματος του πολίτη. Έχω σοβαρή ανησυχία για την καθυστέρηση των δήμων και δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που έχουν επιλέξει εδώ και 14 μήνες να μην συνεργαστούν με ένα εργαλείο που προστατεύει την περιουσία και τα δικαιώματα των πολιτών τους», προσθέτει ο Σωκράτης Φάμελλος.
Στο ενδεχόμενο πιθανής απόφασης που θα κρίνει αντισυνταγματική την εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες των οικιστικών πυκνώσεων, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντά ότι «θα σεβαστούμε την όποια απόφαση του ΣτΕ. Παράλληλα, με την έναρξη της δεύτερης ανάρτησης κι αφού επιλύσουμε τη διαδικασία της προσωρινής κύρωσης, θα ξεκινήσει νομοθετική επεξεργασία νέου πλαισίου για την επίλυση των οικιστικών πυκνώσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα ετοιμάσουμε νόμο με πολεοδομικά και δασικά εργαλεία, που θα περιέχει δηλαδή και την διαδικασία ελέγχου της δόμησης και το ισοζύγιο δάσους, έτσι ώστε να δοθεί λύση για τις περιοχές των πυκνώσεων με θεσμικά εργαλεία».
Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «οι περιοχές πυκνώσεων δεν θα μπουν στο σχέδιο, απλά θα αποκτήσουν νομιμότητα ως προς την δασική νομοθεσία, μην συγχέουμε αυτή την επίλυση που θα αφορά τις κατάσταση χρήσεων και Περιβάλλοντος με επεκτάσεις οικισμών
Σε σχέση με την παράταση που θα δοθεί από το Υπουργείο, για τα προσωρινά παραχωρητήρια οριστικά, ο Αν. ΥΠΕΝ, διευκρινίζει ότι «δίνουμε παράταση τριετή κι έτσι δεν αμφισβητείται από τον δασικό χάρτη το προσωρινό παραχωρητήριο, που δεν έχει γίνει οριστικό. Τόσα χρόνια οι δήμοι, τα δασαρχεία δεν το έκαναν. Για τα παραχωρητήρια και μερικά άλλα επιμέρους θέματα θα συμπληρώσουμε τη νομοθεσία μέχρι τέλος Ιουλίου. Επίσης, εντός της εβδομάδας θα γίνει προσωπική ενημέρωση των αγροτών, των οποίων η δήλωση καλλιέργειας έρχεται σε επαφή με τη δασική νομοθεσία. Σημειώνω, ότι όσοι έχουν εκχερσώσει μέχρι το 1975 μπορούν να κάνουν αίτηση για εξαγορά, μέχρι τον Αύγουστο του 2018, ενώ δεν υπάρχει χρονικό όριο για όσους έχουν τροποποιήσει τη χρήση από το 1975 μέχρι το 2007».
Στο μεγάλο θέμα της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρεται στους στόχους του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που ετοιμάζει το υπουργείο., λέγοντας πως η χώρα μας είναι στον μεσαίωνα της ταφής των απορριμμάτων, με το 80% να πηγαίνει σε ΧΥΤΑ και χωματερές. «Αυτό σημαίνει 80% απώλεια πόρων και ενέργειας από την ελληνική οικονομία, μείωση εργασίας, πολλά πρόστιμα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που προσεγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ. Χρειάζεται να τετραπλασιάσουμε τόσο την απόδοση των δήμων στην ανακύκλωση, που κυμαίνεται στο 6-8%, όσο και την απόδοση της κομποστοποίησης που σήμερα βρίσκεται στο 3%. Επιχειρήσεις, διοίκηση, αυτοδιοίκηση και κοινωνία θα πρέπει να υιοθετήσουμε μία τελείως διαφορετική συμπεριφορά».
Ο Αν. ΥΠΕΝ προσθέτει ότι τους επόμενους δύο μήνες θα υπάρχουν πολλά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τα απορρίμματα της Αττικής, για την επικαιροποίηση των διαχειριστικών σχεδίων σε όλη την Ελλάδα, για την ωρίμανση των έργων επεξεργασίας των εργοστασίων, για την συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τροφίμων και την εφαρμογή του καφέ κάδου. «Ουσιαστικά, δίνουμε μία φαρέτρα γεμάτη με εργαλεία στους δήμους για να μπορέσουν να επιτύχουν αυτή την αλλαγή και στην ουσία της διαχείρισης».
«Όσο περισσότερη ανακύκλωση κάνει κάποιος δήμος τόσο λιγότερα θα πληρώνει στη διαχείριση των απορριμμάτων του. Πέρα από τη μείωση των αποβλήτων που πάνε προς ταφή θα δοθεί με νομοθετική ρύθμιση η δυνατότητα στον δήμο να εισπράττει από πωληση υλικών πχ χαρτί και από παραγωγή ενέργειας, κάτι που επίσης θα μειώνει τα ανταποδοτικά τέλη», καταλήγει ο Σωκράτης Φάμελλος.