Συγκεκριμένα τα Παραπολιτικά στο άρθρο τους αναφέρουν:"
«Φωτογραφική» διάταξη για χορήγηση αδειών σε τρομοκράτες ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, θέτοντας μάλιστα το επίμαχο άρθρο σε διαβούλευση στις 9 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο πρώην αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, κατέθετε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αποδεικτικά στοιχεία για τις σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», στο νέο άρθρο δεν προβλέπεται η σύμφωνη γνώμη για τις άδειες κρατουμένων του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτησή τους, ενώ περιγράφονται συγκεκριμένες αιτιολογίες για τη μη αποφυλάκισή τους. Ο κ. Παρασκευόπουλος είχε προσπαθήσει να υλοποιήσει το σχέδιό του με Υπουργική Απόφαση στις αρχές Ιουλίου, αλλά, όταν διαπίστωσε ότι το Συμβούλιο Φυλακών (στο οποίο συμμετέχει ο δικαστικός των φυλακών) δεν. ανταποκρίθηκε, αποφάσισε να μετατρέψει την απόφασή του σε νόμο, για να καταστεί υποχρεωτική η εφαρμογή της.
Είναι η δεύτερη φορά στο διάστημα των 10 μηνών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που δημιουργείται τέτοιο ζήτημα, καθώς τον Απρίλιο με άλλο «φωτογραφικό» άρθρο στο νομοσχέδιο «για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ''» είχαν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, «ο οποίος έχει εκτίσει το ένα τέταρτο της ποινής του και το ποσοστό αναπηρίας του
υπερβαίνει το 80%».
Με τη νέα ρύθμιση ευνοείται ο Νίκος Ρωμανός, υπόδικος φίλος του δολοφονηθέντος Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που απασχόλησε πρόσφατα τη δημοσιότητα όταν με επιστολή του, στις 12 Νοεμβρίου, προανήγγειλε «Μαύρο Δεκέμβρη» και συγκρουσιακές εξεγέρσεις.
Παραλλήλως, εγείρονται ερωτήματα για τον σύμβουλο του υπουργού, ιδρυτικό μέλος της «Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων» του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνο Λάμπρου, και για ενδεχόμενες μεταξύ τους μεθοδεύσεις, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή η διάταξη -αφού στην περίπτωση Ξηρού προκλήθηκαν οξύτατες αντιδράσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις ΗΠΑ- και να ψηφιστεί κανονικά.
Η ΑΛΛΑΓΗ
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο (Ν. 4312/2014, άρ. 11, παρ. 1) και το άρ. 58 του Σωφρονιστικού Κώδικα, ο Ρωμανός δικαιούται εκπαιδευτική άδεια μόνο κατόπιν εισήγησης του Συμβουλίου Φυλακών, «με τη σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την κράτηση», εν προκειμένω του ειδικού εφέτη ανακριτή, Ευτύχιου Νικόπουλου, ο οποίος τρεις φορές το 2014 και το 2015 είχε απορρίψει το αίτημα του κατηγορουμένου, κρίνοντας ότι «η παραμονή του στη φυλακή είναι απαραίτητη μέχρις ότου εκδικαστούν οι εκκρεμείς υποθέσεις εις βάρος του». Στο άρ. 43 όμως του υπό ψήφιση πλαισίου παρακάμπτεται εξολοκλήρου ο εφέτης ανακριτής και τον λόγο έχει μόνο το Συμβούλιο Φυλακών.
Στον Ν. 4312/2014 αναφέρεται: «Η φοίτηση κατάδικων και υπόδικων φοιτητών και σπουδαστών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μπορεί να γίνεται και με παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως. Στους ίδιους φοιτητές και σπουδαστές μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση, χωρίς περιορισμούς. κ.τ.λ.» του Ποινικού Κώδικα.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, είχε προσαρτήσει την παράμετρο αυτή στον νόμο, δεχόμενος ότι ο Ν. Ρωμανός έχει δικαίωμα και η Πολιτεία απόλυτη υποχρέωση να συνδράμει σε τέτοιες περιπτώσεις κρατουμένων, υπό τον όρο ότι, για να εξέλθουν της φυλακής με άδεια, θα πρέπει να φορούν το ειδικό ηλεκτρονικό βραχιόλι, καθώς τότε ο σχετικός διαγωνισμός είχε ολοκληρωθεί και το μέτρο επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2015.
Το «βραχιολάκι» παραμένει έως σήμερα ανενεργό και προς τούτο ο κ. Παρασκευόπουλος έσπευσε να τροποποιήσει τον νόμο ως εξής: «Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται για τη φοίτηση κρατουμένων σε σχολές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Η άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του Άρθρου 70, παράγραφος 1», δηλαδή το Συμβούλιο Φυλακών.
Περαιτέρω: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων και των εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών ή σπουδαστών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν. Η αίτηση δεν απορρίπτεται από το Συμβούλιο του Άρθρου 70, παρ. 1, παρά μόνο με ειδική αιτιολογία, στην οποία πρέπει να μνημονεύονται συγκεκριμένα γεγονότα, που προκύπτουν από τον πειθαρχικό φάκελο του κρατουμένου και αντιστοιχούν στην ειδική υπόσταση σοβαρών, ιδίως βίαιων, αξιόποινων πράξεων, με βάση τα οποία κρίνεται σφόδρα πιθανή η κακή χρήση της άδειας».
Δείτε εδώ το άρθρο πριν και μετά την αλλαγή με το επίμαχο σημείο που αφαιρείται από το παλιό και εκείνο που προστίθεται στο νέο:
Παλιό:
Νέο:
"
Διαβάστε το άρθρο
- "Αποκάλυψη των Πσραπολιτικών: Τροπολογία-σοκ της κυβέρνησης για το Νίκο Ρωμανό"