Σαουδική Αραβία: Ο Obama και ο βασιλιάς Salman συζητούν για την τεταμένη συμμαχία τους

Σαουδική Αραβία: Ο Obama και ο βασιλιάς Salman συζητούν για την τεταμένη συμμαχία τους

Ο αμερικανός πρόεδρος Barack Obama συνάντησε τον βασιλιά Salman της Σαουδικής Αραβίας χθες για να συζητήσουν κοινή δράση σε θέματα ασφαλείας όπως το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος και να διαχειριστούν την όξυνση των σχέσεών τους που έχουν χειροτερέψει πρόσφατα.

Η τέταρτη και μάλλον τελευταία επίσκεψη του Obama στον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο επισκιάστηκε από την έλλειψη υπομονής των χωρών του Κόλπου με την θέση του Obama για την περιοχή και με αμφιβολίες για την δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ασφάλειά τους.

Οι περισσότερες μοναρχίες των κρατών του Κόλπου έχουν εκφράσει ιδιαιτέρως την μεγάλη απογοήτευσή τους για την πολιτική γραμμή του Obama, θεωρώντας ότι κατά την προεδρία του οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειώσει την παρουσία τους στην περιοχή, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για να επεκτείνει την επιρροή του ο μεγαλύτερος εχθρός τους, το Ιράν.

Ο Obama συναντήθηκε για δύο ώρες με τον Salman και μια ομάδα ανώτατων πριγκίπων και αξιωματούχων στο παλάτι Εργκά.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για μια σειρά από τοπικές συρράξεις για τις οποίες διαφωνούν, και εξέτασαν την ανησυχία των ΗΠΑ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. "Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ιστορική φιλία και βαθιά στρατηγική συνεργασία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας", είπε.

"Γενικότερα, ο πρόεδρος και ο βασιλιάς συζήτησαν τις προκλήσεις από τις προκλητικές ενέργειες του Ιράν στη περιοχή, συμφωνώντας στη σημασία μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης στην αποκλιμάκωση των τοπικών συρράξεων", πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Obama έχει εκφράσει την επιθυμία του να πείσει τα κράτη του Κόλπου να συνάψουν μια "ψυχρή ειρήνη" με το Ιράν η οποία θα μπορούσε να κατευνάσει τις θρησκευτικές αντιπαλότητες και να επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να εστιαστούν στον μεγαλύτερο κίνδυνο που προκαλείται από το Ισλαμικό Κράτος.

Μεταξύ άλλων, ο Obama εξήρε τη δέσμευση του βασιλιά για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, όπου μια στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας μάχεται την ομάδα των Χούτι, που υποστηρίζεται από το Ιράν, και συζήτησαν την ανάγκη να βοηθήσουν τις περιοχές του Ιράκ που έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο με το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης συζήτησαν και την ανάγκη να ενισχύσουν μια εκεχειρία μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των αντικαθεστωτικών, και εξέφρασαν την υποστήριξή τους για μια πολιτική μετάβαση στην εμπόλεμη χώρα, είπε ο Λευκός Οίκος. Δεν ανέφερε αν οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια πρόταση νόμου στο αμερικανικό Κογκρέσο η οποία, εάν ψηφιστεί, θα καταστήσει το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας υπεύθυνο για οποιοδήποτε πιθανό ρόλο έπαιξε στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στην Αμερική στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Ενώ 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες, δεν έχουν υπάρξει αποδείξεις από έρευνες στην Αμερική ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστήριζε τις επιθέσεις. Ο Obama έχει πάρει θέση ενάντια του σχεδίου νόμου, διότι υποστηρίζει ότι μπορεί να εκθέσει τις ΗΠΑ σε μηνύσεις από υπηκόους άλλων χωρών.

Ο Obama συναντήθηκε λίγο μετά την άφιξή του με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι Σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχαγιάν και συζήτησε την ανάγκη να βρεθεί πολιτική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη, και να αντιμετωπιστούν τυχόν παράγοντες που μπορούν να δυσκολέψουν τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Ας Κάρτερ είχε συνομιλίες με τους ομόλογούς του των κρατών του Κόλπου για τρόπους αντιμετώπισης της ιρανικής επιρροής και του Ισλαμικού Κράτους.

Σήμερα, ο Obama θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που συμπεριλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κάταρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν. Εκτός του Ομάν, οι υπόλοιπες χώρες κυβερνώνται από δυναστείες σουνιτών μουσουλμάνων οι οποίες βλέπουν το επαναστατικό και σιιτικό Ιράν ως απειλή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ