H Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Moderna για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά του κορoνοϊού σε μια τιμή κάτω των 25 δολάρια τη δόση, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με έγγραφο που έχει δει το Reuters, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε συνομιλίες με τη Moderna από τον Ιούλιο, ενώ η ίδια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο πως «μια συμφωνία είναι πιθανό να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες», διευκρινίζοντας ότι οι διμερείς επαφές αφορούν κυρίως τη νομική μορφή του συμβολαίου, καθώς δεν προκύπτουν διαφωνίες σε ζητήματα τιμής ή διαθεσιμότητας.
«Η τιμή που διαπραγματευόμαστε είναι κάτω των 25 δολαρίων ανά δόση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συμφωνία με τις Pfizer – BioNTech, η Κομισιόν δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους, αν και ανώνυμες πηγές κάνουν λόγο για deal, αξίας λιγότερων των 19,5 δολαρίων ανά δόση, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται η χρηματοδότηση της Ε.Ε. και της Γερμανίας.
Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες για τα υπό δοκιμή εμβόλια των AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac και Sanofi.
Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Moderna - Δεν απαιτεί ιδιαίτερες ανάγκες συντήρησης
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι το πειραματικό εμβόλιο της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna έχει αποτελεσματικότητα της τάξης του 94,5%.
Το Συμβούλιο Παρακολούθησης Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB) για τη μελέτη Φάσης 3 του mRNA-1273, του υποψήφιου εμβολίου κατά του COVID-19, ενημέρωσε τη Moderna ότι η δοκιμή πληροί τα στατιστικά κριτήρια που έχουν καθοριστεί στο πρωτόκολλο μελέτης για την αποτελεσματικότητα, με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου 94,5%.
We just announced that mRNA-1273, our COVID-19 vaccine candidate, has met its primary efficacy endpoint in the first interim analysis of the Phase 3 COVE study.
— Moderna (@moderna_tx) November 16, 2020
Read more: https://t.co/vYWEy8CKCv pic.twitter.com/YuLubU1tlx
Στη μελέτη, γνωστή ως μελέτη COVE, συμμετείχαν περισσότεροι από 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και διεξάγεται σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), μέρος των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και της Βιοϊατρικής Προηγμένη Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση συμμετείχαν 95 εθελοντές που είχαν επιβεβαιωμένα νοσήσει από COVID-19.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Moderna, κανένας σοβαρά ασθενής της Covid-19 δεν παρατηρήθηκε μεταξύ των συμμετεχόντων στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο, έναντι 11 στην ομάδα του placebo. Σύμφωνα με την εταιρεία, 9% έως 10% των εμβολιασμένων ατόμων παρουσίασε παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση, όπως κόπωση, πόνο ή ερύθημα στο σημείο της ένεσης.
Εφόσον το επίπεδο αποτελεσματικότητας είναι αντίστοιχο στον γενικό πληθυσμό, το εμβόλιο της Moderna θα είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα εμβόλια που υπάρχουν και θα είναι συγκρίσιμο με το εμβόλιο της ιλαράς που έχει αποτελεσματικότητα 97% σε δύο δόσεις, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Το εμβόλιο, παραμένει σταθερό στους 2 °C έως 8 °C (36 °F έως 46 °F), τη θερμοκρασία ενός τυπικού οικιακού ή ιατρικού ψυγείου, για 30 ημέρες. Ο έλεγχος σταθερότητας υποστηρίζει αυτήν την επέκταση από προηγούμενη εκτίμηση 7 ημερών. Το mRNA-1273 παραμένει σταθερό στους -20 °C (-4 °F) για έως και έξι μήνες, σε συνθήκες ψύξης για έως 30 ημέρες και σε θερμοκρασία δωματίου για έως και 12 ώρες.
Το εμβόλιο mRNA-1273 θα διανεμηθεί μέσα από την ήδη υπάρχουσα διευρυμένη υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης εμβολίων της εταιρεία ενώ δεν απαιτείται αραίωση πριν τον εμβολιασμό.
«Ετοιμαζόμαστε ενεργά για την κυκλοφορία του mRNA-1273 και έχουμε υπογράψει μια σειρά συμφωνιών εφοδιασμού με κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο», είχε τονίσει σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στέφαν Μπάνσελ ο οποίος εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υποβληθεί αίτημα επείγουσας έγκρισης προς την ομοσπονδιακή αρχή (FDA) στις αρχές Δεκεμβρίου.