Περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός, στο εξής καλούνται ή εξαναγκάζονται από τους ηγέτες τους να μείνουν μέσα στο σπίτι τους για να καταπολεμηθεί η διασπορά του Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση που έκανε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο.
Τα μέτρα αυτά -- συνιστώμενος ή υποχρεωτικός περιορισμός, απαγόρευση της κυκλοφορίας, καραντίνα -- αφορούν περισσότερες από 90 χώρες και εδάφη. Με την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην Ταϊλάνδη, που τίθενται σε σε ισχύ από την Παρασκευή, μπαίνει πλέον σε καραντίνα το 50% της ανθρωπότητας, που εκτιμάται από τον ΟΗΕ σε 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το 2020.
Οι περισσότεροι, τουλάχιστον 2,78 δισεκατομμύρια κάτοικοι 49 χωρών και εδαφών, υπόκεινται σε εντολή υποχρεωτικού περιορισμού, αναφέρει το πρακτορείο.
Στην Ευρώπη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία βρίσκονται σε περιορισμό. Στην Ασία: Ινδία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα και άλλες χώρες,στη Μέση Ανατολή: Ιράκ, Ιορδανία , Λίβανος, Ισραήλ και άλλες,στην Αφρική: Νότια Αφρική, Μαρόκο, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε μεταξύ άλλων, στην Αμερική: Κολομβία, Αργεντινή, Περού και μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών...) και στην Ωκεανία η Νέα Ζηλανδία.
Η Ερυθραία προσχώρησε στη λίστα την Πέμπτη, διατάσσοντας τους πολίτες της να παραμείνουν στα σπίτια τους για 21 ημέρες.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν ωστόσο να βγουν από το σπίτι για να πάνε στη δουλειά, στην αγορά για τα είδη πρώτης ανάγκης, στο φαρμακείο ή στον γιατρό για να φροντίσουν την υγεία τους.
Σε τουλάχιστον 10 άλλες χώρες, συνολικού αριθμού πληθυσμού 600 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι κυβερνήσεις παροτρύνουν τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι τους, χωρίς όμως να επιβάλλουν κάποιο καταναγκαστικό μέτρο, όπως πρόστιμα ή συλλήψεις. Αυτό συμβαίνει στη Γερμανία, τον Καναδά, το Μεξικό το Ιράν και άλλα κράτη.
Τουλάχιστον 26 άλλα κράτη ή εδάφη, με σχεδόν 500 εκατομμύρια κατοίκους έχουν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας μη επιτρέποντας τις μετακινήσεις το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η μέθοδος αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην Αφρική: Αίγυπτος, Κένυα, Ακτή Ελεφαντοστού, Μπουρκίνα Φάσο, Μαλί, Σενεγάλη, Σιέρα Λεόνε, Μαυριτανία, Γκαμπόν και στη Λατινική Αμερική: Χιλή, Γουατεμάλα, Ισημερινός, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμάς, Πουέρτο Ρίκο.
Τέλος, τουλάχιστον επτά χώρες έχουν επιβάλει καραντίνα στις μεγαλύτερες πόλεις τους, με απαγόρευση εισόδου και εξόδου από αυτές.
Οι απαγορεύσεις έχουν πλέον τεθεί σε ισχύ σε όσους εγκαταλείπουν ή εισέρχονται στις πόλεις Ριάντ, Μεντίνα και Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Η Φινλανδία εισήγαγε παρόμοιους κανόνες για το Ελσίνκι και το ΛΔ Κονγκό για την Κινσάσα. Αυτοί οι περιορισμοί καλύπτουν πάνω από 30 εκατομμύρια κατοίκους.
AP Photo/Manu Fernandez