Η ευνοϊκότερη θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ, της Ελλάδας σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης, ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη, επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη της Επιτροπής Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχε και η πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Η σύσκεψη, που ήταν προγραμματισμένη από τις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε με φόντο τις ανακοινώσεις της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού που διοχετεύει αέριο στην ΕΕ. Επικαλείται ότι δεν έχει την γραπτή βεβαίωση παράδοσης της τουρμπίνας που επισκευάστηκε στον Καναδά.
Η ενεργειακή κρίση ανατρέπει σχεδιασμούς και στόχους, ενώ εντείνονται οι φόβοι για το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η ροή του ρωσικού αερίου μετά τις 21 Ιουλίου.
Άλλωστε ο Ιούλιος είναι εξαιρετικά κρίσιμος μήνας και σε οικονομικό επίπεδο, καθώς στις 25 του μήνα εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ανακοινώσουν τα νέα τιμολόγια πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας παραλαμβάνει αέριο από το Turk Stream, το κλείσιμο της στρόφιγγας, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενεργειακή επάρκεια της ΕΕ και μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην αναζήτηση LNG όσο και στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο έχουν διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές για την ασφαλή τροφοδοσία της αγοράς. Ωστόσο ο μεγάλος φόβος παραμένει η δυνατότητα εξεύρεσης κατάλληλων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG, την στιγμή που τα χρειαζόμαστε λόγω της εκτίναξης της ζήτησης αλλά και των πολύ υψηλών τιμών.