Λαίκισε, προκάλεσε, τα έβαλε με τα ΜΜΕ και τώρα ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι προ των ευθυνών του. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι άκρως κρίσιμη. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δεχθεί να παραιτηθεί, οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να δρομολογήσουν τις διαδικασίες καθαίρεσής του αλλά και παραπομπής του σε δίκη στην Γερουσία.
Ο κλοιός γύρω του σφίγγει, το Twitter ανέστειλε οριστικά τον λογαριασμό του, το 56% της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ ζητά σύμφωνα με δημοσκοπήσεις να απομακρυνθεί άμεσα, ενώ τα σενάρια ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές υποθέσεις για πλήθος αδικημάτων, από οικονομικά σκάνδαλα, παραχώρηση αμυντικών μυστικών στον Λαβρώφ, πίεση σε κρατικούς αξιωματούχους έως ηθική αυτουργία για την εισβολή στο Καπιτώλιο, πληθαίνουν.
Η εβδομάδα που ακολουθεί λοιπόν είναι άκρως κρίσιμη. Η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων το ξεκαθάρισε : Αν δεν δεχθεί να παραιτηθεί, οι Δημοκρατικοί είναι έτοιμοι να δρομολογήσουν τις διαδικασίες καθαίρεσής του αλλά και παραπομπής του σε δίκη στην Γερουσία.
Την ίδια στιγμή, πανεθνική δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου Reuters έδειξε ότι 7 στους 10 όσων ψήφισαν τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, τάσσονται ενάντια στη δράση των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του μεγιστάνα που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.
Έτσι λοιπόν το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα κατατεθεί στη Επιτροπή Κανονισμών της Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα, σύμφωνα με το BBC και το CBS, εμπεριέχει άρθρο υπό τον τίτλο «Υποκίνηση σε εξέγερση» και αναφέρει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει εμπλακεί σε βαρύτατα εγκλήματα και παραβιάσεις του νόμου καθώς με τη θέλησή του υποκίνησε βία εναντίον της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι βουλευτές κατηγορούν τον απερχόμενο αμερικανό πρόεδρο ότι με τις δηλώσεις του ενθάρρυνε και οδήγησε σε «παράνομες ενέργειες στο Καπιτώλιο». Συμπεριφορά που είναι «συνεπής με την προϊούσα προσπάθειά του να αποτρέψει και να εμποδίσει» την επικύρωση της νίκης του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο.
Συνεπώς, αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος, «πρόδωσε την εμπιστοσύνη την οποία απολαμβάνει ο Πρόεδρος της χώρας, με προφανή στόχο να προκαλέσει βλάβη στον αμερικανικό λαό». Οι Δημοκρατικοί και αρκετά μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πιστεύουν ότι οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου είναι παράνομες και επικίνδυνες.
Τα χρονοδιαγράμματα
Η διαδικασία βέβαια ξεκινάει μόλις 11 ημέρες πριν από τη λήξη της θητείας του, γεγονός που σημαίνει πως πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθεί στις 20 Ιανουαρίου, οπότε και ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν.
Υπόμνημα από τον Ρεπουμπλικανικό ηγέτη της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ αναφέρει ότι το συντομότερο που θα μπορούσε η Γερουσία να προχωρήσει την όποια διαδικασία είναι η 19η Ιανουαρίου, η επόμενη δηλαδή προκαθορισμένη σύγκληση του Σώματος, πριν την ανάληψη των καθηκόντων από τον Μπάιντεν. Οποιαδήποτε άλλη έκτακτη σύνοδος, πριν από αυτή την ημερομηνία, θα απαιτούσε ομόφωνη απόφαση των 100 Γερουσιαστών, ενδεχόμενο πρακτικά αδύνατο, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει συμμάχους στο Σώμα.
Οι συνταγματολόγοι είναι διχασμένοι σχετικά με το εάν μπορεί να προχωρήσει τυχόν παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία ακόμη και μετά την αποχώρηση του προέδρου. Ωστόσο, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι να απαγορεύσουν στον Τραμπ να ασκήσει ξανά δημόσια αξιώματα, στην περίπτωση που κατηγορηθεί και καταδικαστεί από το Κογκρέσο.
Με φόντο τα παραπάνω, κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμα και αυτό μιας παραίτησης ή της ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας του Συντάγματος. Σύμφωνα με ένα σενάριο, ο Τραμπ αφού παραιτηθεί θα μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη χάρη από τον Μάικ Πενς ο οποίος και θα έχει αναλάβει την προεδρία. Όπως όμως αναφέρει ρεπορτάζ του δικτύου CBS, ο Τραμπ δεν προτίθεται να παραιτηθεί και να ζητήσει χάρη από τον Πενς. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος συνεχίζει να ρωτά τους ανώτερους συμβούλους για την ικανότητά του να απονείμει χάρη στον εαυτό του προτού αποχωρήσει από το αξίωμα.
Σε κάθε περίπτωση, η επίκληση της 25ης τροπολογίας είναι αυτή τη στιγμή μακρινό μεν ενδεχόμενο, ωστόσο δεν μπορεί και να αποκλειστεί. Προς ώρας, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς παρά τη πίεση που δέχεται και παρά τις αποστάσεις που έχει πάρει από τον Τραμπ, δεν δείχνει για την ώρα διατεθειμένος να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Όπως άλλωστε ανέφερε το CBS, Πομπεο, Μνουτσιν και Πενς σκοπεύουν να έχουν τον Τραμπ υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς επιτήρησης.. μέχρι να τελειώσει η θητεία του.