Με οξύτητα σχολίασαν πηγές του ΥΠΕΞ την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να δεχθεί καμία ονομασία με τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του στις διαπραγματεύσεις με το κράτος των Σκοπίων.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ΔΙΣ, πηγές του ΥΠΕΞ σχολίασαν την απόφαση της Εκκλησίας, θέτοντας πέντε θέματα.
Πρώτον, ρωτούσαν σκωπτικά «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής;».
Δεύτερον, εξέφραζαν απορία αν η ηγεσία της Εκκλησίας «αποφάσισε να κάνει ανοικτή παρέμβαση στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας», και πρόσθεταν ότι καθώς ήδη με την κριτική της έχει ξεπεράσει τα όρια των «αρμοδιοτήτων» της, «μήπως να μας πει κιόλας η Εκκλησία και ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».
Τρίτον, από το ΥΠΕΞ ανέφεραν ότι η ηγεσία της Εκκλησίας δεν μπήκε καν στον κόπο να ρωτήσει την κυβέρνηση και να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Τέταρτον, η ηγεσία της Εκκλησίας εγκαλείται διότι «εμπλέκεται σε κρατικές και διπλωματικές υποθέσεις» και μάλιστα «σε τέτοια, τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», ενώ η ίδια «δεν θέλει να εμπλέκεται το κράτος στις ιερές υποθέσεις της».
Τέλος, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας η οποία δηλώνει ότι κόπτεται για τα εθνικά θέματα, επιβάλλεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και να εστιάζει στο εθνικό συμφέρον και όχι στην εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων ιεραρχών, και, πολύ πιθανώς, των προσωπικών πολιτικών “συγγενειών” τους, με πρόσχημα δήθεν τις ανησυχίες του “ποιμνίου” τους για το ονοματολογικό».
Μέλος της Ιεραρχίας μιλώντας στην «Καθημερινή», χαρακτήρισε τα περί συμπόρευσης της Εκκλησίας με τη Χρυσή Αυγή, «χυδαιότητες ανάξιες που μόνο τιμή δεν περιποιούν σε όποιον ανιστόρητο τις εκφράζει». Την ίδια στιγμή, απέδωσε το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τις διεργασίες στο Σκοπιανό όχι μόνο στο εθνικό αλλά και στο εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης. «Η Εκκλησία σέβεται απόλυτα τους διακριτούς ρόλους στη σχέση της με την πολιτεία, όπως αυτοί οριοθετούνται από το Σύνταγμα, και ουδέποτε παρεμβαίνει στην πολιτική διαδικασία, καθώς δεν πολιτεύεται. Αυτό όμως δεν της στερεί το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της, αφουγκραζόμενη τις αγωνίες του ελληνικού λαού», ανέφερε και πρόσθεσε με νόημα: «Επειδή το ζήτημα, πέρα από εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό, το ΥΠΕΞ ας απευθύνει τα ερωτήματα στην πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο τα θέματα που αφορούν στη σχισματική εκκλησία των Σκοπίων, που αυτοαποκαλείται “Μακεδονική”».
Στ. Κοντονής: Η ανακοίνωση της Εκκλησίας υπερβαίνει το μέτρο
«Η ανακοίνωση της Εκκλησίας υπερβαίνει το μέτρο», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στον realfm τονίζοντας ότι «δυστυχώς για άλλη μια φορά υπάρχει η εμπλοκή ενός παράγοντα σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητας του. Νομίζω, το ξέρουμε όλοι ότι η Εκκλησία της Ελλάδας έχει να επιτελέσει ένα τεράστιο έργο. Θέματα θεολογικά που μπορεί να προκύπτουν από την αναγνώριση και το όνομα της Δημοκρατίας των Σκοπίων, μπορεί εκεί να καταθέσει μια γνώμη. Αλλά αυτό που διάβασα εχθές ως ανακοίνωση και ως δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της Εκκλησίας ήταν νομίζω κάτι που υπερέβαινε το μέτρο. Διότι μπαίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε ο Υπουργός.
«Αυτή η ρητορική που εμπλέκει την Εκκλησία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, για ένα μείζον εθνικό θέμα, νομίζω δεν μας πάει μπροστά. Ελπίζω να επικρατήσουν φωνές σωφροσύνης σε όλα τα επίπεδα», συμπλήρωσε.
«Στα πλαίσια της κυβέρνησης πρέπει να γίνει μια διεξοδική συζήτηση. Η κυβέρνηση θα καταλήξει σε μια πρόταση που θα φέρει στην Εθνική αντιπροσωπεία και εκεί όλοι οι Έλληνες βουλευτές θα αποφασίσουν με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Είναι όμως, απαράδεκτο να συνδυάζεται η λύση ενός μείζονος εθνικού ζητήματος με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να συνδέεται η λύση ενός προβλήματος 25 ετών με την πτώση της Κυβέρνησης», τόνισε.
«Συνιστά ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό να λέει κάποιος ότι εμείς θέλουμε να πέσει η κυβέρνηση και ας μην λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο άλλοι δημιούργησαν», κατέληξε.
Διαβάστε ακόμα:
- Γ. Κουμουτσάκος: Να ανακαλέσει ο Ν. Κοτζιάς τις δηλώσεις του για την Εκκλησία