Σφοδρή μάχη στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης

Σφοδρή μάχη στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης

Μαίνεται η μάχη στη χαλυβουργία Azovstal της Μαριούπολης, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται σε αυτήν συνεχίζουν να αντιστέκονται, απορρίπτοντας το ρωσικό τελεσίγραφο παράδοσης.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ξεκαθάρισε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που παραμένουν στην πολύπαθη πόλη της νοτιοδυτικής Ουκρανίας είναι αποφασισμένες να αγωνιστούν μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι Ουκρανοί που υπερασπίζονται την χαλυβουργία Azovstal είναι καλά προετοιμασμένοι για να αμυνθούν. «Είχαν στη διάθεσή τους περισσότερες από 50 ημέρες προκειμένου να οχυρώσουν την τοποθεσία και να δημιουργήσουν οδούς διαφυγής», επισήμανε στο BBC ο Τζάστιν Κραμπ, της εταιρείας συμβούλων ασφαλείας Sibylline. Οι αμυνόμενοι στο εργοστάσιο υπολογίζονται σε 800 άνδρες. 

Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει εδάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να τερματίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία, σημείωσε ο Β. Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει στην περιοχή του Ντονμπάς, σε μια μάχη που όπως υποστήριξε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου.

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Β. Ζελένσκι ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει καμία εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα προσπαθήσει ξανά να καταλάβει το Κίεβο εάν καταφέρει να καταλάβει το Ντονμπάς. «Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην τους επιτρέψουμε, να σταθούμε στις θέσεις μας, γιατί αυτή η μάχη… μπορεί να επηρεάσει την πορεία όλου του πολέμου. Επειδή δεν εμπιστεύομαι τη ρωσική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία», σημείωσε.

«Γι’ αυτό καταλαβαίνουμε ότι το γεγονός ότι τους πολεμήσαμε και έφυγαν, και έτρεχαν να φύγουν από το Κίεβο - από το βορρά, από το Τσερνίχιβ και από εκείνη την κατεύθυνση - δεν σημαίνει ότι αν είναι σε θέση να καταλάβουν Ντονμπάς, δεν κατευθυνθούν προς το Κίεβο».

Για γενική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς προετοιμάζονται οι Ουκρανοί

Γενική επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Ντονμπάς αναμένει ο ουκρανικός στρατός το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Εγώ δεν μπορώ να πω πότε θα γίνει αλλά πολύ πιθανόν να γίνει σύντομα γιατί η Ρωσία εισήλθε στην τελική φάση συγκέντρωσης δυνάμεών της. Κι αυτό θα γίνει επίσης γιατί η Ρωσία χρειάζεται νίκες, νίκες που θα δικαιολογούν ό,τι γίνεται στην Ουκρανία στα μάτια των Ρώσων πολιτών την εισβολή στη χώρα μας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Ξέρουμε ότι η χρήση πυρηνικών είναι το ύστατο χαρτί της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ελπίζουμε διακαώς ότι δεν θα φτάσει μέχρι αυτό το σημείο», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα πρέπει να καταλάβει ότι εάν κάνει ένα τέτοιο βήμα θα είναι μεγάλο ερωτηματικό η επιβίωση όλου του πλανήτη.

«Μέχρι τώρα οι μυστικές μας υπηρεσίες αλλά και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ξένων εταίρων και συμμάχων μας δεν βλέπουν κάποια προετοιμασία για χρήση τέτοιων όπλων. Αλλά γνωρίζοντας πόσο απρόβλεπτη είναι η ρωσική ηγεσία στις κινήσεις της εμείς χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για το οποιοδήποτε σενάριο», σημείωσε.