Υπέρ των χειρισμών της ολλανδικής κυβέρνησης στη σφοδρή διπλωματική αντιπαράθεση με την Τουρκία τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των ολλανδών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Peil, ενώ η χώρα έχει μπει στην τελική ευθεία για τις αμφίρροπες εκλογές της Τετάρτης.
Το 86% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι συμφωνεί με τις αποφάσεις της Χάγης, λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση Ρούτε απαγόρευσε στον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου να μεταβεί αεροπορικώς στο Ρότερνταμ για να μιλήσει στην τοπική τουρκική παροικία, αλλά και να απελάσει την τουρκάλα υπουργό Οικογένειας αφού μπήκε οδικώς στη χώρα.
Οι δύο υπουργοί σχεδίαζαν να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις για το τουρκικό δημοψήφισμα του Απριλίου, πάνω στη συνταγματικά αναθεώρηση, που θα δώσει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν. Η ολλανδική πλευρά έκρινε πως υπάρχει θέμα ασφαλείας, λόγω του ενδεχομένου να υπάρξει ένταση στο εσωτερικό της τοπικής τουρκικής κοινότητας.
Η στήριξη για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ρούτε είναι μάλιστα διακομματική, καλύπτοντας τόσο τις δυνάμεις της δεξιάς όσο και της αριστεράς. Το χαμηλότερο ποσοστό στήριξης που καταγράφηκε ήταν ανάμεσα στους ψηφοφόρους των κεντροαριστερών Πράσινων και των φιλελεύθερων Δημοκρατών66, με 82%.
Σύμφωνα με την έρευνα, πάνω από εννέα στους δέκα Ολλανδούς επιρρίπτουν μεγάλες ευθύνες για την κρίση στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχουν κλιμακώσει την ένταση.
Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την επιβολή κυρώσεων στην Ολλανδία από όλες «τις διεθνείς οργανώσεις στην Ευρώπη και αλλού», όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Ο κ. Ερντογάν αποκάλεσε την Ολλανδία «μπανανία» και επανέφερε τη σύγκρισή με τους ναζί.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε προειδοποιήσει πως η Άγκυρα θα απαντήσει με «τους πιο σκληρούς τρόπους», χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.
Θέλουμε ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων αλλά δεν θα μας πιέσει κανείς, απάντησε ο ολλανδός πρωθυπουργός Ρούτε.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην Ολλανδία θέλουν τους Φιλελεύθερους του κ. Ρούτε να έχουν αποκτήσει μικρό προβάδισμα σε βάρος του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας του ευρωσκεπτικιστή Γκερτ Βίλντερς.
Κανένα κόμμα δεν θα πλησιάσει την αυτοδυναμία, και με δεδομένο ότι οι μεγάλες παρατάξεις έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Βίλντερς, είναι ορατό το σενάριο κυβέρνησης τεσσάρων ή και πέντε κομμάτων.
Πηγή: skai.gr